Home » Life & Style » Timp liber » Țara din lume care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare. Raportul a fost făcut public

Țara din lume care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare. Raportul a fost făcut public

Alexandru Cazacu / 15.06.2022, 09:49
Țara din lume care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare. Raportul a fost făcut public

Cheltuielile pe arme nucleare sunt din ce în ce mai mari, după cum se arată într-un raport citat de jurnaliștii francezi. Se pare că, doar în cursul anului precedent, puterile nucleare au cheltuit peste 80 de miliarde de dolari pentru modernizarea arsenalului atomic, adică cu 9% mai mult față de 2020. Dar care este țara care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare? Ei bine, vei afla acest lucru în rândurile următoare.

Țara care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare

Conform unui raport al Campaniei Internaționale pentru Abolirea Armelor Nucleare, SUA a cheltuit, în 2021, nu mai puțin de 44, 2 miliarde de dolari, adică cu 12,7% mai mult față de 2022, fiind astfel țara care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare. Acestea fiind spuse, haideți să vedem ce țări completează acest top și câți bani cheltuie fiecare, potrivit raportului menționat.

  • Statele Unite – 44,2 miliarde de dolari
  • China – 11,7 miliarde de dolari (cu 10,4% mai mult față de 2022)
  • Rusia – 8,6 miliarde de dolari
  • Franța 5,9 miliarde de dolari
  • Marea Britanie – 6,8 miliarde de dolari
  • Pakistan – 1,1 miliarde de dolari
  • Coreea de Nord – 642 milioane de dolari.

Surpriza vine din partea Israelului care, deși nu a recunoscut oficial niciodată că deține arme nucleare, a alocat totuși 1,2 miliarde de dolari.

Ce spun specialiștii despre cursa înarmării nucleare

Miroslav Taşcu Stravre, analist militar, a vorbit la Antena 3 despre cursa înarmării militare și pericolul acutizat odată cu amenințările Rusiei. Potrivit specialistului, în acest moment, „ipoteza de a avea un atac nuclear este exclusă”.

„Ipoteza de a avea un atac este exclusă la momentul acesta. Şi în ipoteza  – hai să spunem puțin plauzibilă – că vom avea un atac cu o armă tactică, el se va produce în Ucraina. Sperăm să nu fie cazul și până la urmă forțele binelui să învingă.

În ipoteza că va porni un atac spre statele europene, toate sistemele defensive ale NATO vor vor avea grijă ca această armă să nu atingă teritoriul ţintit,  a explicat prof. univ. Miroslav Taşcu Stravre”, a spus analistul, potrivit Antena 3.

Țara din lume care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare
Țara din lume care dă cei mai mulți bani pe arme nucleare

Înarmarea nucleară pe timp de pace „are rădăcini vechi de peste 50 de ani”

Profesorul universitar a mai spus că înarmarea nucleară pe timp de pace se practică încă de acum peste cinci decenii, din perioada Războiului Rece. Conform analistului militar, înarmarea Occidentului este o contrareacție la amenințările lui Vladimir Putin.

„Noi continuăm să ne să ne înarmăm pentru că Rusia este un stat agresor și suntem într-un război, fie că ne place, fie că nu ne place această Rusie scăpată de sub control.

Și eu mi-aș dori ca mâine Putin să-și retragă armele și să meargă frumos acasă, dar mă îndoiesc că lucrul ăsta se întâmplă. Rusia va trebui dezarmată și Rusia va trebui să nu mai fie o putere nucleară. Asta e o chestiune pentru pentru viitor”, a adăugat prof. univ. Miroslav Taşcu Stravre.

Din nefericire se dau miliarde de dolari pentru înarmare, bani care pot fi folosiți pentru eradicarea foametei, pe educație și pentru a rezolva multe alte probleme care există în prezent în unele locuri de pe Glob.