Home » Știri » Știri externe » Cele mai mari dezastre naturale de pe planetă, din 2021. Au provocat daune de 170 miliarde de dolari

Cele mai mari dezastre naturale de pe planetă, din 2021. Au provocat daune de 170 miliarde de dolari

Voicu Costin / 27.12.2021, 17:37
Cele mai mari dezastre naturale de pe planetă, din 2021. Au provocat daune de 170 miliarde de dolari

Dezastrele naturale au cauzat în anul 2021 daune majore pe tot globul. Din cauza lor peste o mie de oameni au murit și daune în valoare de 170 de miliarde au fost suportate de statele afectate. Aflați care au fost cele mai mari dezastre naturale în anul 2021 în articolul următor!

Natura a reacţionat împotriva omenirii

Natura a demonstrat și în 2021 că este o forță de neoprit şi că poate să distrugă totul în calea ei. 170 de miliarde de dolari, cu 20 de miliarde mai mult față de 2020, a fost suma la care s-au ridicat pagubele în acest an. Uraganul Ida din luna august 2021, care a devastat SUA ,și inundaţiile din vestul Europei din luna iulie au costat cel mai mult.

Christian Aid este o companie britanică care a realizat un studiu conform căruia incidentele meteorologice (inundații, incendii, caniculă, cutremure) au distrus viața a milioane de oameni din întreaga lume. 1.075 de oameni au murit și peste 1,3 milioane și-au părăsit locuințele, în 2021, în urma dezastrelor naturale, arată studiul realizat de organizația britanică.

Schimbările climatice au dat lumea peste cap și au reușit să provoace daune majore tuturor continentelor de pe glob. Indiferent de zonă (America, Europa, Asia), fenomenele naturale au făcut ravagii în calea lor și oamenii și-au pierdut casele și chiar viața. Mulţi militanți își manifestă îngrijorarea și nemulțumirea privind încălzirea globală. Topirea ghețarilor din Himalaya, Antarctica și Antarctida a afectat și nivelul apei, observându-se o creștere a volumului apei, la nivel global.

În ceea ce privește furtunile și uraganele, există tot mai multe dovezi că schimbările climatice influențează și aceste evenimente. În august, Grupul Interguvernamental pentru Schimbări Climatice (IPCC) a publicat prima parte a celui de-al șaselea raport de evaluare. Uraganele și ciclonii tropicali ar fi cauzaţi tot de influența oamenilor asupra naturii, lucru pe care îl susține și în acest material.

„Numărul ciclonilor tropicali intenși, dar și vitezele medii și de vârf ale acestora vor crește la scară globală odată cu creșterea încălzirii globale”, arăta raportul IPCC. La doar câteva săptămâni după publicarea acelui raport, uraganul Ida a lovit Statele Unite.

Dezastrele naturale afectează planeta

Potrivit organizației Christian Aid, uraganul Ida a fost cel mai distructiv eveniment meteorologic al anului 2021. Mii de locuitori din Louisiana  au trebuit să își lase locuințele în urmă și să fugă din calea uraganului. New York-ul a emis, pentru prima dată, o alertă de urgență pentru inundații.

Aproximativ 95 de persoane au murit, pierderile economice fiind estimate la 65 de miliarde de dolari.

Ravagiile din Europa făcute de fenomenele meteo au afectat zonele din Germania și Franța, pe lângă alte state europene. Luna iulie a fost una de coșmar pentru locuitorii acestor țări, 240 de oameni și-au pierdut viața.

Pagubele raportate au fost de aproximativ 43 de miliarde de dolari.

O furtună de iarnă în Texas, care a distrus rețeaua electrică a statului american, a produs pagube de 23 de miliarde de dolari.

Inundațiile din provincia Henan din China, care au avut loc în iulie, au costat statul Asiatic aproximativ 17,6 miliarde de dolari.

Printre dezastrele, care au produs pagube de câteva miliarde de dolari, se numără inundațiile din Canada și înghețul târziu, de primăvară, din Franța, care a afectat podgoriile de vin.

Conferinţa ONU nu oferă momentan nici o soluţie viabilă

Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP26), desfăşurată la Glasgow în perioada 31 octombrie- 12 noiembrie, nu s-a încheiat cu o rezolvare privind finanțarea țărilor mai puțin bogate. Națiunile în curs de dezvoltare își doreau un sprijin financiar, dar statele mai bogate au afirmat că trebuie gândită o strategie privind aceste acorduri financiare.

„Deși a fost bine să vedem că problema pierderilor și daunelor a devenit una majoră la COP26, a fost extrem de dezamăgitor să încheiem fără un fond creat pentru a-i ajuta efectiv pe oamenii care suferă pierderi permanente din cauza schimbărilor climatice”. Înființarea acestui fond trebuie să fie o prioritate globală în 2022”, a declarat Nushrat Chowdhury, consilierul privind problemele climatice al Christian Aid în Bangladesh.