Home » Tehnologie & Știinta » Studiul îngrijorător al oamenilor de știință. Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2100. Ce date au ieșit la iveală

Studiul îngrijorător al oamenilor de știință. Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2100. Ce date au ieșit la iveală

Voicu Costin / 22.12.2021, 16:41
Studiul îngrijorător al oamenilor de știință. Gheţarii din Himalaya ar putea să dispară până în 2100. Ce date au ieșit la iveală

Analizele oamenilor de știință au arătat că ghețarii din Himalaya se reduc de 10 ori mai repede acum, decât în secolele anterioare. Procesul de topire al ghețarilor este îngrijorător în condițiile în care se mărește volumul apelor, multe dintre porțiunile de uscat fiind deja acoperite cu apă. Ce date au ieșit la iveală aflați în articolul următor!

Încălzirea globală afectează zonele glaciare

Oamenii de știință formulează teorii privind dispariția ghețarilor din Himalaya. Ultimii 40 de ani au fost critici pentru calotele de gheaţă din zona Asiei, care s-au topit într-un ritm alert. Un studiu arată că aceștia s-au micșorat de 10 ori mai repede decât în cele şapte secole anterioare.

Temperaturile globale au crescut cu câteva grade în ultimii ani, iar rezultatul acestui fenomen se poate vedea și în România. Obișnuiți să avem 4 continente din cauza climei, vremea s-a schimbat în ultimii ani, iar acest lucru are și urmări. Primăvara nu plouă mai deloc, iar vara plouă foarte mult. Când în lunile decembrie și ianuarie așteptăm zăpezi, într-un an a nins și la sfârșitul lunii aprilie. Schimbările climatice se datorează emisiilor de gaze cu efect de seră rezultate din arderea combustibililor fosili.

Datele cercetătorilor au fost făcute publice

Cercetătorii afirmă că este posibil că în anul 2100, în unele zone montane, ghețarii să dispară complet. Avalanșele și inundațiile afectează locuințele oamenilor din mai multe zone ale Asiei: India, Nepal şi Bhutan. Pe lângă pierderea locuințelor, oamenii vor avea de suferit şi când vine vorba de procurarea hranei, pentru că agricultura va suferi enorm. Populația va trebui să se adapteze la noile condiții de trai și vor încerca să își procure mâncarea pe cont propriu.

„Această parte a lumii se schimbă mai repede decât poate şi-a dat seama cineva. Nu este vorba doar de faptul că Himalaya se schimbă foarte repede, ci de faptul că se schimbă din ce în ce mai repede”, a declarat Jonathan Carrivick, glaciolog la Universitatea din Leeds.

Omul de știință a publicat și un articol, care detaliază cercetarea, în revista Scientific Reports. Dr. Carrivick și colegii săi au analizat fotografiile din satelit ale celor aproape 15.000 de gheţari din regiune pentru a găsi semne ale topirii lor.

Mică Epocă Glaciară reprezintă cantitatea de gheaţă pierdută de la o perioadă de răcire globală între 400 şi 700 de ani în urmă. Comparația dintre urmele stratului de gheață în secolele anterioare și cele din prezent au condus la datele îngrijorătoare care arată că ghețarii se vor topi într-un ritm accelerat.

Creşterea nivelului mării va provoca inundații și eroziuni ale solului, dar pune în pericol şi structura de rezistență a drumurilor şi podurilor creând un haos total. Oamenii nu vor mai putea călători între orașe, iar izolarea lor va fi iminentă. Centralele electrice nu vor mai putea produce curent electric, iar instalațiile industriale vor fi și ele afectate. Zonele de coastă vor fi cele mai afectate pentru că nivelul mărilor și al oceanelor va crește considerabil începând cu următorii ani.

Populaţia, care trăieşte în zonele de coastă, va fi cea mai afectată de aceste schimbări în anii următori. Diferențele nivelului apelor din anii precedenţi au fost înregistrate și făcute publice de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică.