Home » Știri » Știri externe » 5 orașe din lume care se vor scufunda înainte de 2030. Motivul îngrijorător

5 orașe din lume care se vor scufunda înainte de 2030. Motivul îngrijorător

Cojocaru Cristian / 09.11.2021, 11:20
5 orașe din lume care se vor scufunda înainte de 2030. Motivul îngrijorător

Schimbările climatice vin cu efecte devastatoare în cazul zonelor de coastă din întreaga luime. Află ce orașe din lume se vor scufunda înainte de 2030 din cauza încălzirii globale.

Orașe care se vor scufunda până în 2030

Încălzirea globală face ca unele orașe să înceapă să se scufunde din cauza creșterii nivelului mării. Pe baza topirii ghețarilor, cantitatea de apă din râuri, mări și oceane crește la niveluri alarmante. Liderii mondiali din aproximativ 200 de țări s-au reunit vreme de două săptămâni la Glasgow pentru a discuta în cadrul COP26 cu privire la schimbările climei.

Din nefericire, pentru multe dintre orașe, încălzirea globală devine un pericol uriaș, iar cele mai cunoscute orașe ar putea ajunge sub apă până în anul 2030. ONG-ul internațional, Climate Central a creat o hartă pentru a evalua care părți ale Pământului vor fi înghițite de apă până la sfârștiul acestui deceniu.

Oamenii de știință sunt de părere că dacă situația actuală nu se va schimba, iar acțiuni nu vor fi luate în decursul acestui deceniu, mai mult de cinci orașe din întreaga lume vor fi acoperite parția sau în totalitate de apă. Dintre acestea fac parte și Amsterdam sau New Orleans din SUA.

Amsterdam, Olanda

Acest oraș este unul dintre cele mai vizitate din Europa atât pentru arhitectura sa și podurile unde sunt realizate mii de fotografii zilnic, cât și pentru consumul liber de marijuana și viața de noapte. Însă, Amsterdam este unul dintre orașele care se află în pericol de a se afla în curând sub apă, la fel ca Rotterdam și Haga. Deși de-a lungul anilor, autoritățile au încercat să prevină acest lucru, Amsterdam ar putea suferi o scufundare cel puțin parțială până în 2030.

Basra, Irak

Acest oraș din Irak este considerat a fi principalul oraș-port al statului. Basra se află lângă fluviul Șatt al-Arab care se revarsă în Golful Persic. Basra ar putea dispărea de pe hartă până la sfârștiul actualului deceniu din cauza încălzirii globale.

orașe vor scufunda
Amsterdam ar putea ajunge sub ape cel putin partial

New Orleans, SUA

Din cauza aceluiași motiv, New Orleans s-ar putea afla în aceeași situație. Diferența între orașele care se vor scufunda va fi cea bazată pe pregătirea statelor de a face față efectului global. Aparținând statului Louisiana, orașul beneficiază de un sistem de diguri pentru a putea fi protejat de inundații.

În ciuda fapului că beneficiază de un asemenea sistem, oamenii de știință l-a adăugat pe listă, astfel că autoritățile vor trebui să ia măsuri suplimentare pentru ca orașul să nu fie înghițit de ape. Apa a fost mereu problema orașului, astfel că în anul 1910, cu ajutorul mai multor pompe, compania Albert Balwdin Wood a uscat terenul care era unul mlăștinos.

Veneția, Italia

Orașul Veneția este cunoscut pentru faptul că are un sistem navigabil uriaș, însă cu toate acestea, orașul nu ar mai putea fi vizitat de miliaone de turiști din întreaga lume, fiind în pericol de a se scufunda. În fiecare an, orașul se scufundă cu doi milimetri, fiind orașul care se confruntă în mod vizibil cu creșterea nivelului apei.

Cu toate acestea, măsurile necesare ar trebui să fie unele mult mai radicale decât cele existente. În cadrul reuniunii G20 de la Roma, Academia de Științe din Veneția a transmis o scrisoare către premierul italian prin care cere celor mai puternice națiuni din lume să salveze orașul. Orașul face parte din patrimoniul UNESCO, riscând să ajungă sub ape mult mai devreme decât era preconizat.  Pentru ca actualele construcții să reziste este necesar de un plan mult mai bun, altfel, construcțiile vor ceda.

Ho Chi Minh, Vietnam

Fiind cel mai mare oraș din Vietnam, acesta este situat aproape de Delta Mekongului. Anterior, orașul era cunoscut sub numele de Prey Nokor și era principalul port al Cambodgiei. Nivelul crescut al mării, mai multe zone de est ale orașului ar putea ajunge sub ape chiar înainte de anul 2030.