Home » Life & Style » Timp liber » Motivul pentru care casele din Veneția nu se scufundă. Cum poate exista acest oraș

Motivul pentru care casele din Veneția nu se scufundă. Cum poate exista acest oraș

Alexandru Cazacu / 20.07.2021, 12:49
Motivul pentru care casele din Veneția nu se scufundă. Cum poate exista acest oraș

Veneția este celebră pentru canalele cu apă, monumentele istorice, dar și clădirile colorate. Cu siguranță, toți cei care au vizitat acest oraș și-au pus măcar odată întrebarea: de ce nu se scufundă casele înconjurate de ape?. Ei bine, puteți afla acest lucru în următoarele rânduri.

De ce nu se scufundă casele din Veneția

Nu mulți sunt cei care știu acest lucru, însă Veneția este situat pe nu mai puțin de 118 de insule conectate la 175 de canale cu o lungime totală de 38 km și 398 de poduri. Așadar, în orașul plutitor are multe canale înguste înconjurate de case colorate vechi de sute de ani, alei și poduri din piatră arcuite peste canale, biserici vechi, terase și cafenele.

Înainte de apariția căilor navigabile din Veneția, aici era doar o imensă zonă mlăștinoasă. Așadar, mulți oameni se întreabă cât de adânci sunt canalele, cum a fost posibilă construirea caselor, dar și care este motivul pentru care acestea nu se scufundă.

Fundația din lemn de stejar și larice

Deși nu sunt date care pot fi verificate asupra originii orașului italian, potrivit unei legende, la 25 martie în anul 421, Veneția a apărut din spuma mării. În zilele noastre, localnicii sărbătoresc la această dată ziua în care a fost fondat orașul.

Potrivit specialiștilor, Veneția s-ar fi format ca urmare a fluxului de refugiați care au venit din câmpia padană, în urma invaziilor longobarde și hune din nordul Italiei de la sfârșitul secolului al V-lea. Experții sunt de părere că prima așezare ar fi fost fondată de triburile Venetov, de la care vine și numele orașului de astăzi.

Motivul pentru care casele din Veneția nu se scufundă
Motivul pentru care casele din Veneția nu se scufundă

Se pare că, localnicii și-au ridicat casele pe mlaștinile instabile ale lagunei, unde au trăit din comerțul cu sare și din pescuit. Ei bine, la construirea caselor aceștia foloseau lemn și beneficiau de ajutorul unor arhitecți și constructori pricepuți ai vremii. Mai exact, potrivit unor documentări istorice, primele clădiri din Veneția ar fi fost ridicate pe piloni din lemn de stejar și larice. Mai mult de atât, se pare că acești piloni erau tratați cu soluții și rășini speciale. Atunci când lemnul de larice intră în contact cu apa de mare, structura sa devine aproape la fel de dură ca a metalului.

Cum au fost construite casele din Veneția

Mulți ani mai târziu, clădirile din Veneția au fost construite din cărămidă sau din piatră, iar fundația era realizată din sute de stâlpi din lemn. Aceștia din urmă aveau o grosime de aproximativ 20 centimetri și o lungime cuprinsă între 3 și 7 metri. Specialiștii susțin că stâlpii erau înfipți în nămol, foarte aproape unul de celălalt, și erau legați între ei cu trestie și nuiele. Potrivit unor date publicate de autoritățile locale, numărul de stâlpi care se află sub clădirile din Veneția ajunge la aproximativ 2 milioane.

Ei bine, pentru a ridica un oraș aici a fost nevoie de o piatră specială, care să nu fie distrusă de apa sărată a mării. Așadar, constructorii italieni au folosit la peste 90% dintre clădirile venețiene unul tip de calcar ce provine din Peninsula Istria (Croația), potrivit shtiu.ro.