Home » Tehnologie & Știinta » Cum este văzut Pământul din spațiu. 11 imagini uimitoare

Cum este văzut Pământul din spațiu. 11 imagini uimitoare

Cojocaru Cristian / 16.12.2021, 16:36

Imagini uimitoare ale Pământului au fost surprinse de sateliții care fac parte din proiectul Landsat, o colaborare între NASA și U.S. Geological Survey. Proiectul este cea mai lungă înregistrare spațială continuă a Pământului existentă. Află cum este văzut Pământul din spațiu și descoperă imagini impresionante din diferite locuri ale globului.

Pământul văzut din spațiu dezvăluie imagini impresionante

Un total de opt sateliți Landsat au fost lansați în spațiu din 1972, iar al nouălea urmează să fie lansat în septembrie 2022. În acel timp, sateliții au capturat peste 9 milioane de imagini ale suprafeței planetei, care au fost folosite în peste 18.000 de lucrări științifice, potrivit Observatorului Pământului al NASA.

Unde dunele se sfârșesc – Namibia

Această imagine, capturată de Landsat 8 pe 13 noiembrie 2019, arată contrastul de culoare izbitor dintre Marea de Nisip Namib, singurul deșert de coastă din lume, care acoperă mai mult de 26.000 de kilometri pătrați și munții stâncoși din Namib -Naukluft Park, ambele în Namibia. Nisipul are o culoare roșiatică-portocalie datorită prezenței oxidului de fier. Râul Kuiseb, care este predispus la inundații, oprește nisipul să se reverse în munți, potrivit Observatorului Pământului.

Yukon-Kukokwim – o tranziție de culoare

Această imagine a Deltei Yukon-Kuskokwim, unde râul Yukon se revarsă în Marea Bering din Alaska, a fost făcută pe 19 mai 2021, de către Landsat 8. Culorile de pe uscat au fost îmbunătățite în această fotografie. Verdele evidențiază zona de vegetație, galbenul este pământul gol, iar maro deschis este vegetația moartă. „Delta Yukon este un peisaj excepțional de viu, indiferent dacă este privit de la sol, din aer sau de pe orbita joasă a Pământului”, a declarat Gerald Frost, om de știință la ABR, Inc – Environmental Research and Services in Alaska, pentru Observatorul Pământului.

Dealul Markha – Rusia

Landsat 8 a surprins această fotografie cu onduleuri bizare pe dealurile din jurul râului Markha, în nordul Rusiei, pe 29 octombrie 2020. Dungile luminoase și întunecate alternante sunt vizibile pe tot parcursul anului, dar sunt mai pronunțate iarna. Oamenii de știință nu sunt exact siguri de ce există modelul. Ar fi putut apărea din cauza înghețului și topirii constante a permafrostului sau din cauza unui fel de eroziune unică din cauza precipitațiilor sau a topirii zăpezii, dar NASA rămâne nesigură.

Delta Atchafalaya – Louisina, SUA

Această imagine izbitoare a Deltei Atchafalaya din Louisiana a fost făcută de Landsat 8 pe 1 decembrie 2016. Este o imagine în culori false, ceea ce înseamnă că acele culori au fost modificate, iar asta „subliniază diferența dintre pământ și apă, permițând în același timp spectatorilor pentru a observa sedimentele din apă”, conform Observatorului Pământului. Este una dintre cele 10.000 de imagini Landsat ale regiunii realizate între 1982 și 2016, care au fost folosite într-un studiu publicat în Geophysical Research Letters, care a analizat rolul pe care vântul îl joacă în extinderea iazului de pe Câmpia Deltei râului Mississippi.

Ferme de ginseng – China

Pe 25 septembrie 2017, Landsat 8 a surprins această imagine a structurilor albastre, violete și galbene care acoperă suprafețe mari de teren agricol din provincia Heilongjiang din nord-estul Chinei. Structurile sunt huse din plastic folosite pentru a crește ginseng, o plantă rădăcină cu creștere lentă, care este foarte asemănătoare cu ghimbirul, dar nu poate supraviețui în lumina directă a soarelui.

pământul văzut din spațiu
Ferme de ginseng – China

Limita a două plăci tectonice – Pennsylvania

Această imagine impresionantă combină o imagine din satelit a munților pliați – munți formați la limita dintre două plăci tectonice – din centrul Pennsylvaniei, realizată de Landsat 8 pe 9 noiembrie 2020, cu un model digital de elevație pentru a evidenția topografia zonei. Munții fac parte dintr-o regiune geologică unică a Munților Appalachi, cunoscută sub numele de provincia Valley and Ridge, care se întinde de la New York până în Alabama. Pe lângă faptul că evidențiază formele neobișnuite ale munților, această imagine în culori naturale dezvăluie și paleta de culori de toamnă creată pe măsură ce frunzele devin roșii și încep să cadă din foioase, potrivit Observatorului Pământului.

Insulele Jason – Oceanul Atlantic

Această imagine uimitoare în culori naturale a unei înfloriri de alge care înconjoară vestul Insulelor Jason, un arhipelag din Oceanul Atlantic de Sud, a fost realizată de Landsat 8 pe 18 octombrie 2020. Vârtejurile albastre sunt cauzate de creșterea rapidă a algelor fotosintetice, care prosperă în apele bogate în nutrienți care au fost îmbogățite de Curentul Malvinas , o derivație a Curentului Circumpolar al Oceanului de Sud, care extrage nutrienți din oceanul adânc, potrivit Observatorului Pământului.

Lacul Natron – Tanzania

Această fotografie aeriană uimitoare a lacului Natron, din Tanzania a fost făcută de Landsat 8 pe 6 martie 2017. Lacul Natron este un lac alcalin. Culoarea este alimentată de amestecurile topite de carbonat de sodiu și săruri de carbonat de calciu de la vulcanii din apropiere care intră în apă prin izvoarele termale. Cu temperaturi medii de 40 grade Celsius și mai puțin de 500 de milimetri de precipitații pe an, este unul dintre cele mai dure medii de pe Pământ, conform Observatorului Pământului.

Muntele Michael – Atlanticul de Sud

Pe 7 noiembrie 2021, Landsat 8 a obținut această imagine a Muntelui Michael, un vulcan de 843 de metri situat în Insulele Sandwich de Sud din Atlanticul de Sud, potrivit Smithsonian Institution. De obicei, imaginile prin satelit ale acestui stratovulcan (un vulcan în pantă abruptă și în formă de con) sunt mascate de acoperirea norilor, conform Observatorului Pământului al NASA.

Strâmtoarea Sannikov – Rusia

Această fotografie fascinantă a strâmtorii Sannikov între Insulele Noii Siberii, la nord de Rusia continentală a fost făcută de Landsat 8 pe 5 iunie 2016. Strâmtoarea leagă Marea Laptev la vest cu Marea Siberiei la est. Strâmtoarea rămâne acoperită de gheață pentru cea mai mare parte a anului. Această fotografie arată stratul de gheață care se desprinde în timpul topirii verii și creează o panoramă pitorească a pieselor de puzzle înghețate.

Platforma Ronne – Antarctica

Gheața de mare se adună de obicei în jurul perimetrului unei platforme de gheață, cum ar fi platforma de gheață Ronne din Antarctica, văzută în această imagine. Cu toate acestea, pe 20 noiembrie 2021, Landsat 8 a făcut această fotografie a unui alt tip de gheață de mare plutind într-o fâșie largă de apă în Marea Weddell, creată de vânturi puternice, potrivit Observatorului Pământului al NASA.