Home » Știri » Cum a reușit Rusia să se deconecteze de la internetul global și pentru cât timp a luat această măsură

Cum a reușit Rusia să se deconecteze de la internetul global și pentru cât timp a luat această măsură

Alexandru Cazacu / 23.07.2021, 10:44
Cum a reușit Rusia să se deconecteze de la internetul global și pentru cât timp a luat această măsură

Incredibil ce s-a întâmplat în Rusia! Federația s-a deconectat de la internetul global pentru a-și testa rețeaua proprie. În continuarea acestui articol vă vom spune cum a reușit Rusia să se deconecteze și pentru cât timp a luat această decizie.

Cum a reușit Rusia să se deconecteze de la internetul global

Mai exact, în lunile iunie și iulie, Rusia a testat cu succes deconectarea de la rețeaua globală World Wide Web, susțin jurnaliștii de la RBC, citând documente ale specialiștilor însărcinați cu îmbunătățirea securității internetului rusesc, ca parte a legislației cu privire la așa-zisul ”internet suveran” rus.

Se pare că Rusia a adoptat legea ”internetului suveran”, la sfârșitul lui 2019, ca o măsură în ceea ce privește protejarea țării de tăierea infrastructurii străine. Acesta fiind un răspuns la ceea ce Kremlinul a numit ”natura agresivă” a strategiei naționale de securitate cibernetică a Statelor Unite, potrivit Reuters.

Ei bine, această măsură a întărit controlul Moscovei asupra rețelei globale și a provocat o nedumerire în rândul activiștilor pentru libertatea de exprimare. Aceștia din urmă se tem că decizia va consolida supravegherea guvernului asupra spațiului cibernetic al Rusiei.

Care este motivul pentru care Rusia s-a deconectat de la internetul global

Ce urmărește de fapt Rusia

Se pare că prin această legislație a ”internetului suveran”, Rusia urmărește nu numai să direcționeze traficul de internet rus și datele prin puncte controlate de autoritățile de stat, dar și să construiască un ”Sistem național de nume de domeniu” care să permită internetului să funcționeze chiar dacă țara este tăiată de la internetul global.

În urmă cu aproximativ doi ani de zile, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, declara că Moscova trebuie să se asigure că ”Runet” poate să funcționeze într-un mod fiabil ferit de controlul serverelor din afara Rusiei.

Pe de altă parte, Roskomnadzor, regulatorul de telecomunicații de stat din Rusia susține că testele au vizat îmbunătățirea integrității, stabilității și securității infrastructurii de internet a Rusiei. Echipamentele instalate ca parte a acestor teste au fost folosite de Roskomnadzor și pentru a încetini viteza Twitter în luna martie după ce rețeaua de socializare nu a șters un conținut pe care Moscova îl considera ilegal, relatează RBC.

Testele au durat o lună de zile

Testele sau desfășurat în perioada 15 iunie – 15 iulie și au implicat toate marile companii de telecomunicații din Rusia. Ba chiar mai mult de atât, potrivit rezultatelor preliminare, se pare că aceste teste au avut un mare succes, conform unei surse din grupul de lucru.

”Scopul testelor este de a determina capacitatea ”RuNet” de a funcționa în caz de distorsiuni externe, blocaje și alte amenințări”, a adăugat acea sursă.

De asemenea, legislația cu privire la ”internetul suveran” prevede ca testele să fie efectuate în fiecare an. Cu toate acestea,  operațiunile au fost anulate anul trecut din cauza complicațiilor pe fondul pandemiei de coronavirus. Potrivit purtătorului de cuvânt Dmitri Peskov, Moscova a fost la curent cu testele. De asemenea, Peskov a spus ca acestea au fost efectuate în timp util și că Rusia trebuie să fie pregătită pentru orice situație.