Home » Life & Style » Timp liber » Țara din lume în care membrii familiei regale se pot căsători cu persoane de același sex. Nu își pierd dreptul la tron dacă fac asta

Țara din lume în care membrii familiei regale se pot căsători cu persoane de același sex. Nu își pierd dreptul la tron dacă fac asta

Alexandru Cazacu / 13.10.2021, 15:54
Țara din lume în care membrii familiei regale se pot căsători cu persoane de același sex. Nu își pierd dreptul la tron dacă fac asta

Știați că, membrii familiei regale dintr-o țară din Europa se pot căsători cu persoane de același sex, însă nu își vor pierde dreptul la tron dacă fac acest lucru? Haideți să vedem despre ce stat european  este vorba.

Țara din lume în care membrii familiei regale se pot căsători cu persoane de același sex

Mai exact, este vorba despre Olanda. Aici, membrii familiei regale olandeze au dreptul să se căsătorească cu persoane de oricare gen și nu își vor pierde dreptul de a urca pe tron, după cum spune chiar premierul olandez Mark Rutte, potrivit Euronews.

”Cabinetul nu consideră că un moștenitor la tron sau regele ar trebui să abdice de la acesta ​​dacă ar dori să se căsătorească cu o persoană de același sex”, a răspuns premierul olandez întrebărilor apărute în urma publicării cărții intitulate ”Amalia, Duty Calls”.

Prințesa Amalia este primul născut al regelui Willem-Alexander și va împlini 18 ani pe 7 decembrie. Așadar, ea este moștenitoarea tronului olandez și viitorul său este intens discutat după o publicarea unei cărți publicate în vară, care a ridicat problema: ce s-ar întâmpla dacă prințesa moștenitoare va alege să se mărite cu o persoană de același sex.

Se pare că în cartea menționată mai sus se afirmă faptul că legislația mai veche exclude varianta urcării pe tronul Țărilor de Jos a unui cuplu format din două persoane de același sex. Cu toate acestea, încă din 2001, acest tip de căsătorii au fost legalizate în Olanda, potrivit Agerpres.

Nunțile au nevoie de aprobarea Parlamentului

Se pare că nunțile regale olandeze au nevoie de aprobarea parlamentului, iar în trecut unii dintre membrii casei regale au decis să renunțe la pozițiile pe care le ocupau în linia de succesiune la tronul olandez, fie pentru a se căsători fără acordul parlamentului, fie din cauză că nu erau prea mari șanse să obțină aprobarea acestuia.

Cu toate acestea, Mark Rutte nu a oferit un răspuns concret cu privire la succesiunea la tron în cazul unei căsătorii între două persoane de același sex. Adică, dacă poate sau nu fi numit ”moștenitor legitim” copilul născut în urma unei donații de spermă sau prin intermediul unei mame surogat. Conform premierului Rutte, ”legea familiei moderne dă posibilitatea ca viața civilă să aibă stabilite relații de drept familial”.

”Există o tensiune fundamentală cu sistemul închis de succesiune din Constituție, care vizează tocmai stabilirea pe temeiuri obiective și neechivoce cine va moșteni regatul. Nu este potrivit să anticipăm acum o astfel de considerație a succesiunii. Acest lucru depinde prea mult de faptele și circumstanțele cazului specific, care, așa cum se poate vedea cu retrospectivă în cazul familiei drept, nu sunt la fel ca în cazul succesiunii”, a explicat Rutte.

Prințesa Amalia, moștenitoarea tronului Olandei
Prințesa Amalia, moștenitoarea tronului Olandei

Prințesa Amalia a renunțat la o alocație de 1,6 milioane de euro

Se pare că moștenitoarea regelui Wilhelm-Alexander a refuzat o alocație anuală de 1,6 milioane de euro, pe care trebuia să o primească începând de la 18 ani. La începutul acestui an, Prințesa Amalia a afirmat într-o scrisoare către Rutte că nu i se pare normal să primească acești bani, atâta vreme cât nu face nimic pentru ei, iar pentru alți studenți este mult mai greu, în special în această perioadă de coronavirus.