Home » Life & Style » Timp liber » Telefonul roșu al lui Adolf Hitler, vândut la licitație pentru o sumă uriașă

Telefonul roșu al lui Adolf Hitler, vândut la licitație pentru o sumă uriașă

Sebastian Rotaru / 20.02.2017, 10:10
Telefonul roșu al lui Adolf Hitler, vândut la licitație pentru o sumă uriașă

La începutul lunii februarie, mai multe obiecte aparținând liderului nazist Adolf Hitler au fost scoase la licitație. Printre acestea s-a aflat și telefonul său personal, care a fost vândut ulterior pentru o sumă uriașă.

Telefonul roșu al lui Adolf Hitler, care are pe spate gravat, sub o svastică şi o stemă nazistă numele acestuia, a fost scos la licitație la începutul lunii februarie de către casa de licitații americană Alexander Historical Auctions, iar acesta a fost estimat la o valoare cuprinsă între 200.000 – 300.000 de dolari, informează BBC News.

Licitația, care a avut loc pe data de 17 februarie, a avut un preț de pornire de 100.000 de dolari. Numele celui care a cumpărat telefonul nu este public, dar se știe că acesta este din Chesapeake City, Maryland, și l-a achiziționat cu suma de 243.000 de dolari.

Telefonul a fost găsit de către soldații sovietici după moartea lui Adolf Hitler, în buncărul său din Berlin, în anul 1945, și i-a fost oferit lui Sir Ralph Rayner, care făcea parte din regimentul Ducele de Wellington. Urmașul lui Ralph este cel care a scos telefonul la licitație, spunând că speră că „acest obiect va reaminti oamenilor despre ororile războiului”

Pe site-ul casei de licitații Alexander Historical Auctions, telefonul a fost descris ca fiind „o armă de distrugere în masă, care a dus la moarte milioane de persoane în toată lumea și de care Hitler s-a folosit pentru a-şi transmite ordinele timp de doi ani”.

Telefonul lui Adolf Hitler este un model cu disc produs de compania Siemens. Inițial, acesta avea culoarea neagră, dar a fost vopsit ulterior în roşu. Aparatul este dotat și cu un sistem care ce permitea folosirea acestuia de-a lungul deplasărilor lui Hitler cu trenul sau cu automobilul.

De asemenea, în cadrul aceleiați licitații, o figurină de porțelan întruchipând un câine alascian, tot un obiect personal al lui Adolf Hitler, a fost vândut pentru suma de 24.300 de dolari.