Home » Life & Style » Timp liber » Top 7 cei mai înalți oameni din istorie și dimensiunile lor exagerate. Ce s-a ales de ei. Povestea incredibilă

Top 7 cei mai înalți oameni din istorie și dimensiunile lor exagerate. Ce s-a ales de ei. Povestea incredibilă

Violeta Badea / 16.04.2021, 10:11

Top 7 cei mai înalți oameni din istorie și dimensiunile lor exagerate. Ce s-a ales de ei. Povestea incredibilă. De-a lungul timpului, unele persoane au impresionat cu statura lor uriașă și au intrat direct în istorie. Care au fost cei mai înalți oameni din lume și ce dimensiuni exagerate aveau veți afla din materialul următor.

Top 7 cei mai înalți oameni din istorie și dimensiunile lor exagerate

Încă din cele mai vechi timpuri am auzit de existența unor oameni uriași, iar povestea lor a impresionat pe toată lumea. Cercetătorii au analizat acest fenomen și i-au dat mai multe denumiri gigantismul pituitar, sindromul Marfan, sindromul Sotos, acromegalia sau eunucoidismul. În continuare vă vom prezenta cei mai înalți oameni din istorie.

1. Robert Wadlow

Robert Wadlow
Robert Wadlow

Robert Wadlow este cel mai înalt om care a trăit vreodată. Acesta s-a născut pe data de 22 fembruarie 1918, iar povestea lui este uluitoare. Băiatul s-a dezvoltat rapid datorită unei hiperactivități a glandei pituitare. La doar cinci ani purta haine potrivite pentru un băiat de 17. La 18 ani, a depășit recordul la categoria cel mai înalt om din lume. Măsura 2,53 metri. Din păcate, Robert Wadlow a murit la doar 22 de ani, din cauza unor probleme medicale. Măsura 2,72 m și avea 220 de kilograme.

2. John Rogan

John Rogan s-a născut pe 16 februarie 1868 și a fost înregistrat ca a doua cea mai înaltă persoană din istorie. Băiatul a început să crească foarte rapid la vârsta de 13 ani, din cauza gigantismului. Acest lucru i-a înrăutățit starea de sănătate și a ajun la anchiloză (rigiditate anormală a articulațiilor scheletice). Până în anul 1882, nu mai putea sta sau merge. John trăia pozând pentru curioşi, refuzând să intre în lumea circului. Rogan a murit la vârsta de 37 de ani, la data de 12 septembrie 1905, din cauza complicațiilor din anchiloză. Avea o înălțime de 2,67 m și cântărea doar 93 kg.

3. John F. Carroll

John F. Carroll
John F. Carroll

Bărbatul s-a născut în anul 1932 și a atins o înălțime de 2,63 m. Caroll a suferit de o curbură spinală bidimensională severă și gigantism acromegalic. La vârsta de 16 ani a început creșterea sa exagerată și a continuat până la moarte, în ciuda tratamentelor extinse de la Mercy Hospital. Caroll a trăit până la vârsta de 37 de ani.

4.  Leonid Stadnyk

Ucraineanul Leonid Stadnyk s-a născut în anul 1971, în orașul Zhytomyr, iar până la 12 ani a fost un copil absolut normal. La vârsta aceea, medicii au descoperit ca are o tumoare pe creier și au decis că trebuie operat de urgență. În urma intervenției, glanda pituiara a lui Leonid a început să secrete un numar foarte mare de hormoni de creștere, iar doctorii l-au diagnosticat cu acromegalie și gigantism. Bărbatul a murit în anul 2014, la vârsta de 44 de ani, în urma unor probleme de sănătate care au dus la o hemoragie cerebrală. Măsura 2,54 m înălțime.

5. Väinö Myllyrinne

Väinö Myllyrinne
Väinö Myllyrinne

Finlandezul s-a născut în anul 1909, iar la vâsta de 21 de ani măsura deja 2,22 m, dar continuat să crească până la vârsta de 30 de ani. Bărbatul a făcut parte din aramată și a devenit cel mai înalt soldat din istorie. De asemenea, avea şi cea mai mare anvergură a mâinilor, de peste 35 de cm. Bărbatul a murit în anul 1963 și avea o înălțime de 2,51 m.

6. Edouard Beaupré

Edouard Beaupré s-a născut pe data de 9 ianuarie 1881 și a fost unul dintre cei mai înalți bărbați din istorie, fiind înregistrat cu o înălțime de 2,51 m. Eduardo este cel de-al 20-lea copil al unei familii sărace din Canada. Băiatul a lucrat la circ și a murit la doar 23 de ani, după ce s-a îmbolnăvit de tuberculoză.

7. Sultan Kösen

Sultan Kösen
Sultan Kösen

Sultan Kösen este cel mai înalt om în viață. Turcul s-a născut pe data de 10 decembrie 1982 și ca în cazul multora, condiţia sa se datorează unei tumori care afectează glanda pituitară. În anul 2012, medicii au reuşit însă extirparea cu radiaţii gamma, oprindu-i creşterea. Sultan Kösen este fermier și s-a căsătorit cu Merve Dibo,în anul 2013. Bărbatul măsoară 2,51 m.