Home » Life & Style » Top 7 cei mai iuți ardei din lume. Unde se găsesc

Top 7 cei mai iuți ardei din lume. Unde se găsesc

Voicu Costin / 06.03.2022, 10:00
Top 7 cei mai iuți ardei din lume. Unde se găsesc

Când vine vorba de ardeii iuți, oamenii de știință încearcă să creeze în laboratoare cele mai picante tipuri. Nu vă gândiți că ele cresc din senin. Încrucișări dintre diferite tipuri de ardei ajung să fie rezultatul unui produs cu adevărat iute. Cum ne dăm seama care este cel mai picant ardei? Iată mai jos câteva informații prețioase!

Cei mai iuți ardei din lume

Există  o unitate de măsură standard pentru a determina nivelul de iuțeală. Vorbim despre Scala Scoville. Numită după farmacistul american Wilbur Scoville, care a conceput testul și scala în 1912 în timp ce lucra la compania farmaceutică Parke-Davis. Ea măsoară iuțeala ardeilor și a altor alimente picante. Unitatea standard de măsurare este SHU (Scoville Heat Unit).

1. Carolina Reaper – 1.569.383 – 2.200.000 unități Scoville

Dacă ajungi în New York, ești aproape de casa celui mai picant ardei din lume. Pe locul 1 în topul celor mai iuți ardei din lume, cu 2,2 milioane SHU se află Carolina Reaper. Crescut de „Smokin” Ed Currie, proprietarul PuckerButt Pepper Company din Fort Mill, ardeiul a fost certificat drept cel mai iute din lume de Guinness World Records la 11 august 2017. A fost descris ca având un gust fructat, mușcătura inițială fiind dulce și apoi transformându-se imediat în „lavă topită”.

2. Ardei Scorpion Trinidad Moruga – 1.200.000 – 2.000.000 de unități Scoville

Pe locul doi în top, la mică distanță de cel mai iute ardei din lume este Trinidad Moruga Scorpion.  Acest ardei picant este originar din Trinidad. Pe 13 februarie 2012, Institutul Chile Pepper al Universității de Stat din New Mexico a identificat scorpionul Trinidad Moruga drept cel mai picant chili din lume, cu un iuțeală medie de peste 1,2 milioane unități. În afară de iuțeală, scorpionul Trinidad Moruga are o aromă tandră de fructe, ceea ce îl face o combinație dulce-picantă.

3. 7 Pot – Douglah – 923.000 – 1.853.396 unități Scoville

Așa cum spuneam, mai avem un ardei din familia 7 Pot. Dar, deși acest 7 Pot Douglah este ultimul din lista cu cei mai picanți ardei din lume, e clar că nu e cel din urmă. Douglah are coaja maro închis/violet intens, ale cărei caracteristici definitorii sunt numeroasele „coșuri” de pe suprafață.

Dacă tai unul proaspăt, veți vedea imediat bazine de uleiuri lichide care dau acestui chilii atât de multă căldură. Este o iuțeală ce se vede cu ochiul liber. Încă un ardei din familia 7-Pot printre cei mai picanți ardei din lume. O încrucișare între Naga Morich și Trinidad 7 Pot, 7 Pot Primo are o aromă florală și fructată.

4. Trinidad Scorpion „Butch T” Piper – 1.463.700 unități Scoville

Scorpionul de Trnidad este un soi de Capsicum chinense care se numără printre cei mai picanți ardei din lume. Este indigen în Trinidad și Tobago. A fost denumit de Neil Smith de la Hippy Seed Company.

5. Viperă Neagră – 1.382.118 unități Scoville

Naga Viper a fost creat în Anglia de către fermierul și cultivatorul de chili Gerald Fowler. Acesta susține că este o specie hibrid obținută din trei specii: Naga Morich, Bhut Jolokia și Scorpionul de Trinidad, unii dintre cei mai picanți ardei din lume.

6. Ardeiul Fantomă (Bhut Jolokia) – 1.041.427 unități Scoville

Bhut Jolokia, cunoscut și sub denumirea de ardeiul fantomă este o specie hibrid cultivată în nord-estul statelor indiene Arunachal Pradesh, Assam, Nagaland și Manipur.

7. 7 Pot Barrackpore – 1 milion unități Scoville

Familia 7 Pot provine din Trinidad. Acolo există câteva versiuni diferite ale acestui soi, printre care Yellow 7-Pot, 7-Pot Jonah sau Ciocolata, ori 7-Pot Douglah. Numele provine de la zicala că „este suficient de iute pentru a condimenta 7 oale de tocană”.