Home » Life & Style » Afacere cu ardei iuți – cum poți trăi împreună cu întreaga familie dintr-o astfel de activitate

Afacere cu ardei iuți – cum poți trăi împreună cu întreaga familie dintr-o astfel de activitate

Ileana Mladinoiu / 07.12.2020, 16:51
Afacere cu ardei iuți – cum poți trăi împreună cu întreaga familie dintr-o astfel de activitate

Când vorbim despre ardei iuți, ne referim la ardeii roșii obișnuiți, acei ardei pe care, de regulă, oamenii îi asociază cu mâncarea foarte condimentată. Mai puțini sunt cei care se gândesc la cultivarea lor pentru dezvoltarea unei afaceri ce ar aduce venituri necesare întregii familii.

Unde se află cei mai mari producători de ardei roșu

Pentru a argumenta, ne-am îndreptat atenția spre unele țări, cum ar fi Maroc, acolo unde sectorul ardeiului roșu a generat peste 118 milioane de euro în 2019, un nou record pentru grădinăritul de piață care este printre cele mai profitabile din regatul arab.

Ardei roșu
Ardei roșu

Într-adevăr, potrivit datelor transmise de FreshPlaza, țara a livrat în 2019 mai mult de 131.000 tone de ardei sau cu 29% mai mult decât media din urmă cu cinci ani. În ceea ce privește punctele de export, Spania rămâne piața principală cu aproximativ 59.000 de tone pentru venituri de 53,8 milioane de euro, urmată de Franța (32.510 tone) și Germania (13.130 tone).

Trăgând linie, Marocul este unul dintre cei mai mari producători de ardei roșu din Africa.

Ce rezultate a avut în România afacerea cu ardei iuți

În România, potrivit agrobussines.ro, cultivarea soiurilor exotice de ardei iuți a început să stârnească interesul tot mai mare al fermierilor, în special al celor care nu dețin suprafețe prea mari de pământ.

Ardei iute-Tabasco
Ardei iute-Tabasco

De exemplu, Dragoș Valentin Ionescu din Giurgiu, în urmă cu șase ani, și-a creat propria cultură de ardei iuți din cele mai cunoscute soiuri la nivel mondial (Habanero, Tabasco, Carolina Reaper).

Am început să iau contactul cu aceste soiuri de ardei iuți în momentul în care am fost plecat în câteva țări africane din apropierea Mării Mediterane. După 3- 4 ani, m-am familiarizat cu modul în care se foloseau în bucătărie, mi-au plăcut atât de mult, încât mi-am dorit să încerc cultivarea lor și în România. În prezent dispun de un solar de circa 45 m, unde pregătesc răsadurile și îi cultiv”, spune Dragoș Ionescu.

În 2013, Carolina Reaper a fost desemnat cel mai iute ardei din lume. “La acea dată”, își amintește Dragoș, “făceam mai multe experimente, pentru a reuși să am o germinație cât mai bună la ei. În ceea ce privește procurarea semințelor, în general și această activitate e una dificilă, în sensul că există foarte multe varietăți, atât de prețuri, cât și de calitate.

Cel mai iute ardei din lume, Carolina Reaper
Cel mai iute ardei din lume, Carolina Reaper

Pentru 10 semințe pe care le comand din SUA am plătit cam 20 de dolari, plus taxele de transport. Pe de altă parte, în China, prețul ajunge la 5 dolari pentru 1.000 de semințe”, ne mai explică cultivatorul.

Afaceri cu ardei iuți pornite de la zero

Atras de gustul picant al mâncărurilor pe care le-a oferit apoi spre degustare și  prietenilor, românului Andrei Teodorescu nu i-a trebuit mult timp ca să facă din pasiunea sa un business, investind 40.000 de euro în agricultură și 10.000 de euro în sosuri iuți, bani rezultați din vânzarea afacerii anterioare și din economiile familei.

“Povestea începe în anul 2015”, relatează Andrei Teodorescu, “când am hotărât să părăsesc afacerea în care mă aflam atunci, când deţineam un service auto care avea 15 angajaţi. După cinci ani de la înfiinţare, nu m-am mai regăsit în acea afacere şi am hotărât să fac altceva, aşa că am ales ceva care să mă scoată din confortul meu zilnic“.

Andrei Teodorescu produce ardei iuți exotici (Carolina Reaper, Trinidad Scorpion, Habanero, Jalapeno) din 2017, în satul Drăghiceanu din județul Giurgiu, unde a ridicat un solar automatizat. În 2018, a fost înfiinţată firma Fructele Pă­mântului Concept, iar la jumătatea lui decembrie a realizat prima vânzare oficială, cu o cifră de afaceri de peste 17.000 de euro.

Transformați în sosuri de către o fabrică de Călărași, produsele sale mai includ pasta de ardei iuți, dulceața, jeleurile, ardeii murați și uscați.

Dulceață de ardei iuți

“Toate ingredientele şi reţetele sunt făcute de mine. Nu folosesc produse chimice, totul e natural”. Participând la mai multe competiţii internaţionale, Andrei Teodorescu s-a întors şi cu premii. Clienții săi sunt băcăniile, restaurantele şi persoanele din mediul online din Bucureşti, cât şi din Timişoara sau Iaşi.

La ce prețuri se vând produsele din ardei iuți

Preţurile produselor iuţi sunt cuprinse între 8 şi 35 de lei, iar ardeii iuţi se vând la prețuri cuprinse între 35 şi 350 de lei kilogramul. Afaceristul evită să realizeze stocuri prea mari, pentru a nu rămâne cu ele nevândute.

Mai mult, acest antreprenor vrea să investească în noi solarii, pentru a-şi proteja culturile de intemperiile meteorologice şi să-şi deschidă propriul atelier de producţie în 2021.

De menționat că pentru moment el este singurul angajat al firmei Fructele Pământului Concept, însă vrea să dezvolte gama de produse, introducând ciocolata iute, uleiul picant sau carnea uscată iute. O șansă pentru a oferi locuri de muncă concetățenilor săi.