Simona Halep este, fără dar și poate, una dintre cele mai bune jucătoare de tenis din istoria României. O vedem la toate turneele de tenis internaţionale, o vedem foarte des pe podium, cu trofeul în mână. Este o luptătoare și o învingătoare! A devenit numărul 1 în tenis la nivel internaţional și nu s-a dat bătută în niciun moment. Din punct de vedere profesional este un om foarte împlinit, pentru că toată munca depusă i-a adus rezultate pe măsură. Este cunoscută în toate colţurile lumii, având numeroși fani în tribune la fiecare meci. Simona Halep este o campioană! În acest articol vei descoperi tot ce nu știai despre Simona Halep până acum. Cum a făcut primii pași pe un teren de tenis și de ce nu i-a plăcut niciodată niciodată echipamentul.
Simona Halep s-a născut pe 27 septembrie 1991 în Constanţa, într-o familie de aromâni, însă bunicii ei sunt originari din Grecia. A copilărit într-o casă foarte modestă, din Piaţa Chiliei, pe care părinţii ei, Stere şi Stania au cumpărat-o în anul 1990. Vacanţele şi le petrecea adesea la bunicii săi, din partea tatălui, la Stejaru, judeţul Tulcea.
Stere, tatăl său, este un cunoscut om de afaceri în judeţul Constanţa, însă în tinereţe a fost un fotbalist promiţător. Chiar dacă a activat doar în Divizia D, la Săgeata Stejaru, acesta a fost la un pas să ajungă la Farul Constanţa, echipa locală a orașului. „Tatăl meu nu a avut o carieră de fotbalist profesionist în adevăratul sens al cuvântului, dar iubeşte acest sport. Mereu îmi povesteşte cât de talentat a fost”, a spus Simona Halep într-un interviu acordat pentru site-ul FIFA.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Aceasta a învățat la Şcoala Gimnazială nr. 30 Gheorghe Ţiţeica din Constanţa, prin băncile căreia s-au plimbat mulţi dintre sportivii care au făcut cinste României, de-a lungul timpului. Fie că a fost vorba de tenis, înot sau gimnastică ei i-au făcut pe profesorii de la Şcoala nr. 30 mândri. Printre aceștia se numără multipla campioană la gimnastică Ponor Cătălina, înotătorul Răzvan Florea sau actualul preşedinte al Federaţiei Române de Tenis, George Cosac.
Simona Halep a învăţat în Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru” din Constanţa, între anii 2016-2010. A avut ca diriginte un profesor de psihologie, care, spune ea, a ajutat-o foarte mult să-şi educe voinţa şi trăirile interioare, calităţi care îi sunt indispensabile unui sportiv profesionist de succes. Și la liceu a avut mulți colegi care, ulterior, au devenit sportivi cunoscuți, printre care se numără: rugbystul Constantin Istrate, jucătoarele de tenis de masă Andreea Manole, Ana Maria Sebe sau baschetbalistul Robert Solomon. Un detaliu mai puțin cunoscut este faptul că aceasta lipsit de la Bacalaureat, fiind prezentă la un turneu de tenis din Asia.
„La efectuarea prezenţei singura persoană care lipsea era Simona Halep. Am întrebat de ce lipsește şi am primit răspunsul: Joacă tenis, este la un turneu, parcă în Asia. Eu, sigur m-am întrebat: ce copil ratează BAC-ul pentru un concurs? Acum am aflat răspunsul adevărat. Si nu pot spune decât: Bravo, Simona Halep! Toate eforturile tale nu au fost zadarnice”, a povesit profesoara Toscu Valerica. În perioada liceului, Simona Halep era poreclită “Mony” de colegii ei.
Simona Halep a pășit pentru prima dată pe terenul de tenis cu o rachetă Junior în mână, la patru ani și jumătate. Pe acel teren se antrena fratele ei, care la acea vreme practica tenisul. Plictisită fiind să îl tot vadă pe fratele său antrenându-se, Simona a luat racheta de tenis în mână şi a intrat hotărâtă pe teren.
Antrenamentele de tenis, poate istovitoare pentru alţi copii de vârsta ei, chiar și pentru fratelei ei mai mare care a renunţat la scurt timp să mai joace, erau pentru Simona o simplă joacă. Însoțită de părinții ei, aceasta mergea la toate antrenamentele din săptămână, uneori chiar și de două ori pe zi.
„Am vrut ca măcar băiatul meu să urmeze sportul. Eu am fost fotbalist la Săgeata Stejarul. Eram atacant. Locuiam la ţară şi părinţii mei nu au avut posibilitatea să mă sprijine“, a povestit tatăl Simonei într-un interviu pentru „Adevărul” . Însă, cea care avea să îi îndeplinească acest vis era fiica lui.
Mama ei își amintește tot timpul cum era Simona de copil. O fire băiețoasă, care prefera oricând să lase păpușile pentru a putea bate mingea pe stradă, să joace fotbal. „Nu purta fustiţă. Acum nu-i place echipamentul pentru că are fustă“, spune mama sa, Stania Halep.
„N-am avut păpuşi, n-am avut altceva. Jucam fotbal, jucam tenis, făceam fileu din aţă, am găurit asfaltul şi am băgat doi stalpi şi jucam tenis, si în casă la fel, am făcut un mini teren de tenis şi jucam cu fratele meu”, a povestit Simona Halep.
Antrenorul său de la acea vreme era profesorul de sport Ion Stan de la Liceul Economic a remarcat-o imediat, de la primele mingi pe care le-a lovit. „Avea ţinută de sportivă de mică. Am văzut-o şi le-am spus părinţilor: «O iau la tenis». Mi-a plăcut mult. Avea o motricitate extraordinară. La cinci ani, alerga precum o sportivă, deşi era cât racheta de mică. Promitea mult”, a povestit acesta. El a lucrat doi ani cu Simona, la Club „Castel” din Mamaia.
„Era o fetiţă harnică, modestă, talentată şi inteligentă. Avea o inteligenţă nativă. Nu i-am zis de două ori că trebuie să strângă mingile. Era harnică şi conştiincioasă. Nici nu mai întorceam capul, pentru că ştiam că ea îşi vede de treabă. Avea o îndemânare aparte. Alerga, sărea, aprecia corect loviturile şi avea imaginaţie în joc. Se vedea limpede că e un copil cu chemare pentru sport în general şi pentru tenis în special”, îşi aminteşte primul antrenor al Simonei Halep.
Părinţii ei, mama casnică şi tatăl inginer zootehnist, s-au chiuit din greu pentru a o susține pe Simona, fâcând chiar și împrumuturi la bănci. De asemenea, și Cornel Idu care, la acel moment, era unul dintre cei mai bogați oameni din țară, patronul uneia dintre cele mai vechi companii de shipping din România.
„Am avut familia alături, familie care m-a susţinut 100% şi necondiţionat. Au pus tot, mi-au oferit tot ca să ajung acolo unde-mi doream. Este, într-adevăr, o perioadă când te-ntrebi: te duci mai departe? Este un risc foarte mare, trebuie să ai o nebunie, cum a avut-o tatăl meu, pentru că e o nebunie să investeşti tot şi să nu ştii sigur că va ieşi copilul tău jucător de tenis sau de orice alt sport. A fost o nebunie-n familia mea, a fost o dorinţă enormă pentru a mă realiza eu ca sportiv. Îmi plăcea tenisul mult. Am avut noroc că la 16 ani am avut sponsor de la Constanţa, domnul Corneliu Idu, care m-a ajutat doi ani cu tot, mi-a plătit tot. M-a ajutat mult la momentul acela. Este foarte greu, sunt costuri foarte mari, îţi trebuie o situaţie financiară destul de bună ca să poţi să faci tenis, e un sport scump.”, a dezvăluit Simona Halep.
Simona Halep a debutat în tenisul profesionist în 2006, atunci când a participat la turneul ITF Galaţi. Aceasta s-a impus în meciul cu Vivian Segnini (Brazilia), scor 6-2, 2-0. În urma acelui turneu, ea a primit un cec în valoare de numai 196 de dolari. A urmat un an 2007 foarte bun, în care a avut multe reușite. Ascensiunea profesională a Simonei Halepa început în 2008. A început anul jucând o finală la Notting Hill, apoi a trecut de Anastasia Pavliucenkova în sferturile de finală ale turneului de junioare de la Australian Open, însă a pierdut în semifinale în disputa cu Jessica Moore.
La turneul junioarelor de la Roland Garros, Simona era desemnată cap de serie numărul nouă. A trecut de toate jucătoarele mai bine cotate, ajungând într-o finală 100% românească, împotriva în faţa celei de-a 10-a favorite, Elena Bogdan, pe care a învins-o, scor 6–4, 6–7(3), 6–2.
Prima clasare în ierarhia WTA a venit pe 14 mai 2007, atunci când Simona Halep ocupa locul 887 la simplu, și poziția 805 la dublu.Prima mare performanţă într-un turneu WTA a fost obținuă la competiţia din luna aprilie 2010 de la Marbella, Spania. Venită din calificări, Halep a ajuns până în sferturile de finală, învingând-o, printre altele, și pe Sorana Cîrstea, locul 36 mondial la acea vreme. În sferturi a fost învinsă de Flavia Pennetta. Prima mare victorie într-un turneu de Mare Șlem a venit în 2011, la US Open, unde a reușit să producă o surpriză de proporţii. În turul 1, românca a învins-o fără drept de apel pe Na Li, scor 6-2, 7-5, ocupanta locului 6 WTA la acel moment.
Acesta a fost anul în care numele Simonei a început să apară din ce în ce mai des în presa internaţională. Cu şase turnee câştigate, românca termina sezonul pe locul 11 în clasamentul WTA. Pe 21 noiembrie, ea a fost desemnată „WTA’s Most Improved Player”, devenind astfel prima jucătoare română de la Virginia Ruzici, în 1978, care a primit această distincţie.
Pe data de 5 iunie 2014, Simona a atins prima ei finală de Grand Slam, la tuneul său de suflet, Roland Garros. Simona a continuat parcursul foarte bun de la acest Mare Șlem, ajungând până în semifinală și la a treilea turneu de această anvergură al anului, Wimbledon. Grație rezultatolor excelente obținute până atunci, Halep a urcat pe locul 2 mondial, cea mai de sus poziție deținută vreodată de vreo jucătoare de tenis româncă. A ocupat această poziție până pe 6 octombrie 2014, atunci când a fost depășită de Maria Șarapova.
Următorii ani au fost de real succes, păstrându-și constant poziția în Top 3. Pe 10 iunie 2017, Simona a disputat a doua ei finală la Roland Garros, în care, din păcate a fost învinsă în trei seturi de Jelena Ostapenko. Pe 7 octombrie 2017, în urma revanșei pe care și-a luat-o în fața Jelenei Ostapenko, învingând-o în semifinala de la Openul Chinei din Beijing, Simona a devenit noul lider mondial al Clasamentului WTA, fiind prima jucătoare de tenis din România clasată pe locul 1 WTA. Totodată, devenise a 25-a jucătoare din toate timpurile care a deținut această poziție, pănă la acel moment.
Anul 2018 a fost încununarea muncii sale și a succesului, aducându-i în palmares primul titlul de Mare Șlem, unde altundeva decât pe zgura pariziană, la turneul său de suflet. În iunie 2018, a învins-o în finală pe Sloane Stephens, numărul 10 mondial, cu 3-6, 6-4, 6-1. Anul 2019 a venit cu un nou titlu de Grand Șlam în palmares, de această dată la Wimbledon, tuneu unde a avut un parcurs perfect! A pierdut un singur set în toate cele șapte meciuri jucate, și acela în meciul cu românca Mihaela Buzărnescu. În finală, ea a învins-o categoric pe fostul număr 1 mondial, Serena Wiliams, scor 6-2, 6-2.
Simona, în vârstă de 29 de ani, a adunat, de-a lungul carierei sale, nu mai puțin de 22 de trofee. La acestea se adaugă și mai multe finale pierdute.
1. Nurnberg – zgură (2013)
2. Rosmalen – iarbă (2013)
3. Budapesta – zgură (2013)
4. Connecticut Open – hard (2013)
5. Kremlin Cup – hard indoor (2013)
6. Turneul Campioanelor B – hard indoor (2013)
7. Doha – hard (2014)
8. București – zgură (2014)
9. Shenzhen – hard (2015)
10. Dubai – hard (2015)
11. Indian Wells – hard (2015)
12. Madrid – zgură (2016)
13. Rogers Cup – hard (2016)
14. București – zgură (2016)
15. Madrid – zgură (2017)
16. Shenzhen – hard (2018)
17. Roland Garros – zgură (2018) – Mare Șlem
18. Rogers Cup – hard (2018)
19. Wimbledon – iarbă (2019) – Mare Șlem
20. Dubai – hard (2020)
21. Praga – zgură (2020)
22. Roma – zgură (2020)
În 2014, Simona Halep a primit o Diplomă de Excelenţă şi o medalie din partea Rectorului Universităţii “Ovidius” din Constanţa. Cu această ocazie a primit și statutul de Cadru Didactic Asociat, iar din când în când va putea merge în vizită la Universitate pentru a superviza activităţile de acolo. “Nu ştiu ce îmi rezervă viaţa, dar îmi doresc să revin aici ca şi cadru didactic dupa ce renunȚ la tenis. Este una din dorinţele mele”, a spus Simona Halep după ce a primit această distincţie.