Tradiții și superstiții de Sfinții Trei Ierarhi. Ce e bine și ce nu să faci pe 30 ianuarie. Cum poți să îți afli ursitul

de:
30 01. 2022, 10:40
Traditii si superstitii de Sfintii Trei Ierarhi. Ce e bine si ce nu sa faci pe 30 ianuarie. Cum poti sa iti afli ursitul

În data de 30 ianuarie, creștin-ortodocșii îi sărbătoresc pe Sfinții Trei Ierarhi. În această zi sunt respectate mai multe tradiții și obiceiuri, iar fetele își pot afla ursitul, dar există și lucruri pe care nu este bine să le faci. Află ce spune Biblia despre această sărbătoare, dar și ce lucruri trebuie să faci pentru bunăstarea ta și a casei.

Cum a fost aleasă data de 30 ianuarie pentru a-i prăznui pe Sfinții Trei Ierarhi

Potrivit calendarului ortodox, în data de 30 ianuarie sunt sărbătoriți Sfinții Trei Ierarhi, sărbătoare care apare cu cruce roșie în calendar. Cei trei sfinți sunt Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur. Potrivit istoriei, la sfârșitul secolului al XI-lea, în Constantinopol a apărut o controversă legată de aceștia trei.

Astfel, oamenii se întrebau care este mai mare dintre acești sfinți, însă la câțiva ani de la iscarea acestei dispute, sfinții au început să se arate unul câte unul episcopului Evhaitelor, Sfântului Ioan Mauropous. În anul 1084, într-una dintre vedeniile fericitului au apărut toți cei trei sfinți împreună. Acești trei ierarhi i-aut adresa Sfântului Ioan vorbe din care reieșea cum conlucrează între ei dar și cu Dumnezeu.

„După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajbă nu este între noi. Fiecare din noi, la timpul său, îndemnați de Duhul Sfânt, am scris învățături pentru mântuirea oamenilor. Cum ne-a insuflat Duhul Sfânt, așa am învățat. Nu este între noi unul întâi și altul al doilea. De chemi pe unul, vin și ceilalți doi.

Drept aceea, sculându-te, poruncește, celor ce se învrăjbesc, să nu se mai certe pentru noi. Ca nevoința noastră, cât am fost în viață și după moarte, a fost să împăcăm pe oameni și să aducem în lume pace și unire. Împreunează-ne, dar, făcându-ne praznic la câte trei într-o singură zi, și înștiințează cu aceasta pe creștini, că noi în fața lui Dumnezeu, una suntem.”

După ce a avut loc acest eveniment, Sfântul Ioan a ales data de 30 ianuarie, dată la care sunt prăznuiți cei Trei Ierarhi, astfel că disputele de la acea vreme au luat sfârșit, iar lumea s-a unit pentru a sărbători împreună pe Sfântul Ierarh Vasile cel Mare, Sfântul Grigorie Teologul și Sfântul Ioan Gură de Aur.

Pentru ca valoarea teologică a Sfinților Trei Ierarhi să fie recunoscută, la primul Congres al Profesorilor de Teologie care a avut loc în anul 1936 la Atena, s-a hotărât ca Sfinții Trei Ierarhi să devină patronii spiritualui ai instituțiilor de învățământ teologic ortodox din întreaga lume.

Data de 30 ianuarie a fost aleasa ca data de sarbatoare comuna a celor trei sfinti

Tradiții și obiceiuri respectate în data de 30 ianuarie

Potrivit culturii populare, în această zi încolțește grâul sub zăpadă și reprezintă data la care vremea începe să se schimbe, să ne aducă tot mai aproape de primăvară. Totodată, se spune că oamenii primesc în această dată semne cu privire la vremea care urmează să vină. Fetele tinere mănâncă doar pâine și sare pentru a-și descoperi ursitul, iar dacă streșinile cutg, atunci primăvara va fi una rece.

Aceasta este ziua în care este bine ca rudele să se împace. Totodată, toate proiectele începute în această zi vor aduce prosperitate și belșug. În data de 30 ianuarie nu se fac treburi casnice, astfel că nu se mătură și nu se spală rufe pentru a evita pericol de înec, întâmplări violente sau infirmitate.

Oamenii nu împrumută lucruri din casă pentru a se feri de pagubă, iar în anumite zone sunt aduse ofrande pentru morții neîmpărtășiți. Femeile merg la biserică pentru a împărți colivă, fructe li pește la trei bărbați, în memoria celor decedați din familie. Sfântul Grigorie Teologul este apărătorul văduvelor, iar acestea trebuie să se roage dacă au probleme și necazuri.

Persoanele care nu respectă sărbătoarea, spală rufe și aruncă lături în curtea casei după ce a oferit pomană pentru morți, poate rămâne văduvă. Totodată, femeile care au păcătuit făcând un avort, trebuie să facă pomeniri și să împartă ofrande pentru a fi iertate.