Home » Life & Style » Unde se află cea mai lungă pârtie de schi din România. Are 6 kilometri

Unde se află cea mai lungă pârtie de schi din România. Are 6 kilometri

Voicu Costin / 25.01.2022, 18:18
Unde se află cea mai lungă pârtie de schi din România. Are 6 kilometri

Iubitorilor sporturilor de iarnă avem să le dăm o veste bună, dacă nu au aflat-o deja! O nouă pârtie a fost deschisă de autoritățile locale fiind și cea mai mare din România. Acum veți putea admira celebra zonă de la altitudine și să vă testați echipamentele pentru schiat. Unde se află această pârtie întinsă pe 6 km distanță?

Cea mai mare pârtie din România

Pârtia Semenic-Văliug, din judeţul Caraş-Severin, cu o lungime de şase kilometri este cea mai lungă pârtie de schi din România. Este de dificultate medie și poate fi vizitată începând din acest an.

Bănățenii se pot mândri cu noua lor pârtie de schi. Traseul cel mare are şase kilometri, ceea ce înseamnă că este cea mai lungă din ţară. Locul doi îl ocupă acum pârtia de la Poiana Braşov cu o lungime de 4,6 km.

Pârtiile de schi din zona Semenic pornesc de la o altitudine de 1.410 m. Cel mai lung traseu ajunge până în satul Văliug, la Casa Baraj.

După coborâre, urcarea se poate face doar cu autobuzele puse la dispoziţie de Primăria Reşiţa.

Până în acest an, pârtia de la Semenic-Văliug a fost utilizată de schiori şi în trecut, dar nu era amenajată. Municipalitatea din Reşiţa, în colaborare cu Primăria Văliug şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, vor să transforme locul într-un adevărat centru turistic pentru a dezvolta și această parte a țării.

„Noi am lucrat la amenajarea pârtiei încă din vară. Am făcut înierbare la trei variante de coborâre, printre care una de şase kilometri, una de patru kilometri – care intersectează traseul de şase kilometri la un anumit punct şi una de doi kilometri, până la staţia intermediară. La ora asta le-am călcat cu ratracul, pentru că am avut zăpadă naturală. E cea mai lungă coborâre din România”, a declarat Ioan Popa, primarul Reşiţei.

Întoarcerea pe vârf se face cu autobuzul

Sunt două variante pentru schiori. Una care începe din pârtia Slalom Uriaş, iar cealaltă se desprinde din pârtia Crucea de brazi. Ambele variante se termină la Casa Baraj.

Returul în staţiunea Semenic se face cu autobuzele care pleacă din jumătate în jumătate de oră, în intervalul 9.30-16.30. Vor exista cinci sau şase autobuze.

„Evenimentul de mâine (n.red. 24 ianuarie) se doreşte a fi unul de marketing, de promovare a acestei zone de către Primăria Reşiţa. Vom introduce autobuze care să poată transporta schiorii sus. Condiţia este să se achiziţioneze skipass-ul de o zi. Costă doar 100 de lei pe zi, spre deosebire de Poiana Braşov, unde am înţeles că e 260 de lei”, a mai declarat Ioan Popa.

Pârtia nu e supravegheată de Salvamont

Schiorii trebuie să fie atenţi la orientare şi condiţii meteo, coborârea fiind făcută pe propria răspundere întrucât nu este supravegheată de Salvamont.

„Noi nu am anunţat că vom deschide pârtii de schi omologate. Facem un serviciu de transport promoţional, pentru cei care vor să vadă acest areal schiabil. Am menţionat că nu există Salvamont, iar cine doreşte să facă această prospecţiune, o face pe propria răspundere. Şi până acum s-a schiat pe această pârtie, doar că oamenii nu aveau cu ce să urce. Chiar astăzi am fost pe pârtie şi am găsit vreo 25 de persoane care făceau schi de tură. Urcă pe schi în sus, îşi schimbă tricoul transpirat şi apoi coboară. Lumea e liberă să facă ce vrea”, a declarat Popa.

Condițiile oferite de autoritățile locale spun că se pot compara cu cele din Occident. Astfel, turiștii pot vizita această zonă și să fie la fel de mulțumiți.

„E o pârtie între roşu şi albastru, nu e pârtie neagră. Au coborât oameni care abia ştiau să schieze, pe vremea în care erau nişte coborâri mai abrupte. Acum e mai aranjată e o pârtie pe care se poate schia ca afară. Niciun traseu din lumea asta nu e supravegheat peste tot. Salvamontiştii sunt pe munte, ei intervin dacă e nevoie. Sfatul meu e că pe pârtia asta să meargă cei care au un pic de habar să schieze. La schi se pot întâmpla accidente nasoale, aşa că oamenii trebuie să fie conştienţi, nu să se ducă ca nebunii. Pârtia acum e foarte largă, înainte dacă veneau trei schiori trebuia să avem grijă să nu ne lovim. Era foarte înghesuită. Acum zici că e pistă pentru un avion Boeing”, a completat Sorin Blaga, primarul comunei Văliug.

Aproximativ 1.400 de locuri de cazare în zonă

„La ora asta există undeva la 1.400 de paturi de cazare în zona Văliug, Crivaia, Gărâna, Semenic. Mai sunt vreo 600 în Reşiţa, dar e necesar să mai facem încă vreo 2.000. Investitori există, dar au stat şi au aşteptat să se întâmple ceva în infrastructură. E un cerc vicios, nu ai cazare pentru că nu sunt instalaţii, nu sunt instalaţii pentru că nu sunt turişti. Noi vrem să rupem acest cerc, sper să transforme Semenicul într-o zonă de care să ne mândrim”, a adăugat Ioan Popa, primarul Reşiţei.

În proiect mai se găsește și amenajarea unei parcări supraetajate la baza pârtiei, de 360 de locuri, dar şi o parcare în Reşiţa, de 600 de locuri. Pentru a evita aglomerarea zonei, 10 autobuze electrice vor fi puse la dispoziția schiorilor pentru a-i transporta pe Semenic.