Home » Life & Style » Unde se află Machu Picchu pe hartă. 7 curiozități despre „Oraşul pierdut al Incaşilor”

Unde se află Machu Picchu pe hartă. 7 curiozități despre „Oraşul pierdut al Incaşilor”

Voicu Costin / 26.05.2022, 12:09
Unde se află Machu Picchu pe hartă. 7 curiozități despre „Oraşul pierdut al Incaşilor”

Mulți oameni își pregătesc vacanțele cu mult timp înainte. Ce destinații ai putea să alegi pentru concediul din vara care stă să vină? Există câteva locuri ȋn lume de care te vei îndrăgosti pe loc. Istoria cuprinsă în ele și frumusețile locurilor merită toţi banii. Unde se află Machu Picchu pe hartă?

Machu Picchu, o capodoperă a civilizației incașe

Machu Picchu este un oraș-templu incaș din secolul al XV-lea d.Hr., situat pe teritoriul regiunii actuale Cusco din Peru. Ruinele au fost redescoperite în 1911, fiind unele dintre cele mai frumoase și enigmatice locuri străvechi din lume. Invizibil de dedesubt și complet limitat natural, înconjurat de terase agricole suficiente pentru a hrăni populația, și irigat de izvoare naturale, Machu Picchu pare să fi fost folosit de incași ca un oraș ceremonial secret. 610 metri deasupra, gălăgiosul râu Urubamba, norul înfășoară ruinele palatelor, băilor, templelor, hambarelor și a în jur de 150 de case, toate într-o remarcabilă stare de conservare.

Legendele și miturile indicau faptul că Machu Picchu (însemnând „vechiul pisc” în limba Quechua) era adorat ca un loc sacru din cele mai vechi timpuri.

În anul 1983, UNESCO a desemnat Machu Picchu drept sit al patrimoniului mondial, descriindu-l ca „o capodoperă absolută de arhitectură și un testimoniu unic al civilizației incașe”. În quechua, machu înseamnă „vechi” sau „bătrân”, în timp ce pikchu înseamnă ba „bucată de coca mestecată”, ba „piramidă, masiv ascuțit pe mai multe fețe; con”. Așadar, numele sitului arheologic peruvian e câteodată interpretat „muntele vechi”.

Lucruri de știut despre Machu Picchu

  • Aceste structuri, săpate în granitul din vârful muntelui sunt minuni atât arhitecturale cât și estetice. Multe dintre cărămizile cântărind 50 de tone sau chiar mai mult sunt atât de precis sculptate și unite cu atâta exactitate, încât îmbinările fără mortar nu permit nici măcar unei lame de cuțit să intre printre ele. Tehnica de construcție poartă denumirea de Ashlar masonry.

Machu Picchu, orașul rezistent la cutremure

  • Acest oraș antic este situat pe vârful a două linii de falie din Peru. Asta înseamnă că seismele erau evenimente așteptate în această zonă. Incașii au creat o tehnică de inginerie strălucitoare, în care rocile sunt tăiate pentru a se potrivi perfect între ele, fără mortar. Acest lucru a permis pietrelor să se miște în timpul unui cutremur, după care revin în pozițiile lor inițiale.
  • Motivul abandonării sitului este, de asemenea, necunoscut, dar este posibil ca lipsa de apă să fi fost un factor. Nivelul ridicat de conservare și aspectul general al ruinelor sunt remarcabile. Porțiunile sale sudice, estice și vestice sunt înconjurate de zeci de terase agricole în trepte, udate anterior de un sistem de apeduct. Unele dintre aceste terase erau încă folosite de indienii locali când Bingham a sosit în 1911.
  • Machu Picchu este cea mai importantă atracție turistică din punct de vedere economic din Peru, aducând vizitatori din întreaga lume.
  • Scopul exact al construcţiei rămâne un mister pentru cercetători. Principala teorie este că oraşul ar fi fost un spaţiu religios sacru, în timp ce alte teorii susţin că ar fi ori un spaţiu exclusivist dedicat nobilimii, ori un centru de control al economiei regiunilor cucerite, ori punct de observaţie astronomică.
  • Ȋn fiecare oră o mie de vizitatori pășesc pe teritoriul acestui superb edificiu montan. Cu ceva ani în urmă numărul turiștilor era de doar 400 pe oră.

Cât este de mare?

  • Orașul ocupă 32.592 de hectare, având 200 de clădiri separate – în momentul descoperirii era complet acoperit de vegetație, învelișul verde al pădurii tropicale fiind îndepărtat încet și cu mare grijă de pe clădiri. În total sunt 3000 de scări în sanctuar