Pădurile tropicale sunt unele dintre cele mai frumoase locuri naturale din lume și adăpostesc mii de specii unice de plante și animale. Deși acestea sunt extrem pentru ecosistemul global, ele sunt, din păcate, unele dintre cele mai amenințate locuri din lume. Hai să vedem unde se află și cum arată cele mai mari păduri tropicale din lume.
Pădurile tropicale se găsesc pe fiecare continent din lume, cu excepția Antarcticii. Acestea ajută la compensarea consecințelor emisiilor nocive prin stocarea dioxidului de carbon și eliberează aproximativ 20% din totalul de oxigen din lume. Totodată, ele adăpostesc resurse naturale neprețuite, cum ar fi apa dulce, și conțin mai mult de jumătate din speciile de plante și animale din lume. Sunt adevărate motoare ale naturii. Hai să le descoperim pe cele mai mari din lume.
Situată în Sierra de Tilarán, între provinciile Puntarenas și Alajuela, Costa Rica, aceasta se întinde pe o suprafață de 105 km pătrați. Zona a fost desemnată rezervație în 1972, pentru a proteja pădurea împotriva exploatării forestiere. Este o regiune acoperită de râuri, păduri tropicale și păduri de nori.
Această rezervație privată nu este doar una dintre cele mai mari păduri tropicale din lume, ci și un loc care este o încântare vizuală din toate punctele de vedere. Localnicii sunt extrem de prietenoși, înțelegând ecologia și respectul pentru biodiversitate, ceea ce nu face decât să contribuie la caracterul spectaculos al zonei. Există multe culori și tipuri diferite de orhidee, precum și câteva specii pe cale de dispariție.
Se află pe Coasta de vest a insulei Borneo, Malaezia, și se întinde pe o suprafață de 754 km pătrați. Acest parc național a devenit primul sit al Patrimoniului Mondial din Malaezia. Este a șasea cea mai mare pădure tropicală din lume. Aici se află cel mai tânăr munte nevulcanic din lume, Mount Kinabalu.
Pădure tropicală veche de 130 de milioane de ani, aceasra este considerată unul dintre cele mai importante situri biologice din lume, cu mii de specii de plante și animale, cu multiple tipuri de specii endemice, inclusiv lipitori roșii și viermi de pământ.
Este situată în Alaska, o zonă de mari contraste, care se întinde pe o suprafață de 67,583 km pătrați. Jumătate din Pădurea Națională Tongass este acoperită de pădure tropicală, iar cealaltă jumătate este formată din rocă, gheață și apă. Este cea mai mare pădure națională din Statele Unite.
Cei mai mari copaci din Alaska se găsesc în această zonă, aceasta fiind principala sursă de lemn din regiune. Este, de asemenea, una dintre cele mai diverse zone din punct de vedere biologic care au mai rămas în SUA. Aici se găsește cea mai mare concentrație de vulturi pleșuvi din lume. Pădurea a fost creată de președintele american Theodore Roosevelt la 10 septembrie 1907.
Întinsă pe o suprafață de 1.200 km pătrați, pădurea se situează pe coasta de nord-est a statului Queensland, Australia, la nord de Mossman și Cairns. Este o pădure spectaculoasă, plină de diversitate și bogăție biologică: munți abrupți, văi incredibile, peisaje de coastă minunate și râuri frumoase care curg cu mare viteză.
Această pădure tropicală, numită după numele geologului și fotografului Richard Daintree, este una dintre cele mai vechi păduri tropicale din lume. Plajele cu nisip alb și cascadele spectaculoase completează peisajul feeric.
Rezervația Biosferei Bosawás din nordul Nicaraguei se întinde pe o suprafață de aproximativ 20.000 de kilometri pătrați, fiind una dintre cele mai mari păduri tropicale din lume. Regiunea a fost desemnată rezervație a biosferei de către UNESCO în 1997. Aici trăiesc mii de animale și o floră foarte diversă. Nu se cunoaște cu exactitate numărul diferitelor specii care trăiesc aici, deoarece este o zonă în mare parte neexplorată.
Împărțită de două țări (provinciile Indonezia la vest și Papua Noua Guinee la est), pe o suprafață de 288.000 km pătrați, pădurea tropicală de pe insula Noua Guinee găzduiește mai multe specii de orhidee decât oriunde în lume. Pădurile acoperă aproximativ 65% din suprafața țării. De asemenea, aici trăiesc animale sălbatice unice, inclusiv șobolani mai mari decât majoritatea pisicilor domestice (șobolanul lânos Bosavi) și canguri care se pot cățăra în copaci.
Al doilea cel mai mare bloc de pădure tropicală de pe planetă se află în bazinul Congo din Africa Centrală. Aproximativ 2,87 milioane de kilometri pătrați din acest bazin sunt acoperiți de păduri. Din punct de vedere politic, cea mai mare parte a pădurii tropicale din Congo, aproximativ 60% din pădurea primară, se află în Republica Democratică Congo (RDC), Gabon, Republica Congo, Camerun, Republica Centrafricană și Guineea Ecuatorială.
Pădurea amazoniană din America de Sud este de departe cea mai mare pădure tropicală din lume, cu o suprafață de 5.500.000 km pătrași. Potrivit Observatorului NASA, acoperă aproximativ 80% din bazinul Amazonului și este de trei ori mai mare decât următoarea cea mai mare pădure tropicală.
Pădurea amazoniană este un tărâm fascinant care include cel puțin 10% din biodiversitatea totală a Pământului, adică o imensă varietate de plante, animale și alte viețuitoare, cum ar fi acvilele harpii (Harpia harpyja) sau jaguarii (Panthera onca). Din păcate, în urma defrișărilor masive, s-a pierdut un milion de kilometri pătrați de pădure tropicală amazoniană.