Home » Când, unde, cum » 7 locuri surprinzătoare de pe Pământ. Sunt tărâmuri fascinante, dar străinii rareori ajung aici. Care este motivul

7 locuri surprinzătoare de pe Pământ. Sunt tărâmuri fascinante, dar străinii rareori ajung aici. Care este motivul

Manolică Anca / 23.06.2021, 14:35

Deși ar părea greu de crezut, având în vedere tehnologia extrem de avansată, încă mai există vaste locuri de pe Pământ mai puțin știute, care rămân neexplorate și aproape neatinse de mâna omului. În materialul următor ne-am propus să-ți prezentăm câteva târămuri fascinante prin particularitățile sale. Iată care sunt motivele pentru turiștii ajung rareori aici!

1. Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Parcul Național Tsingy de Bemaraha, Madagascar

Parcul Național Tsingy de Bemaraha, Madagascar
Parcul Național Tsingy de Bemaraha, Madagascar

Un labirint de stânci ascuțite, nu este deloc surprinzător faptul că locul rămâne în mare parte neexplorat. Cu excepția câtorva poduri, poteci, poduri și foișoare pentru turiști, o mare întindere a acestui parc național din Madagascar nu poate fi vizitată oameni. Formațiunile de roci sunt vechi de peste 200 de milioane de ani, iar pădurile virgine, mlaștinile de mangrovă, lacurile și canioanele sunt habitatatul perfect pentru multe specii de animale.

În aceste locuri, trăiesc 11 specii diferite de lemurieni și 45 de specii endemice de reptile. De altfel, Insula Madagascar este foarte cunoscută pentru diversitatea unică a faunei sale: circa 90% din speciile care trăiesc pe această insulă, a patra ca mărime din lume, există doar aici, unele fiind chiar pe care de dispariție.

2. Platoul Ennedi, Ciad

Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Platoul Ennedi, Ciad
Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Platoul Ennedi, Ciad

O oază de deșert, o minune naturală, dar rar, spre deloc vizitată. Nici localnicii nu se aventurează prea des în zonă, datorită proximității sale de Libia și Sudan și a grupărilor înarmate din aceste țări. Platoul Ennedi este o fortăreață naturală cu ziduri înalte de stâncă, arcade și poduri.

Falezele din gresie, înalte de peste 1.450 de metri, și peisajul ce pare dintr-o altă lume, dă impresia de scene de film Star Wars. Regiunea se află în prezent în administrația organizației transnaționale African Parks, dorindu-se conservarea minunilor naturale, faunei rare, printre care o specie de crocodil ce trăiește în deșert, și a comunităților nomade unice care trăiesc aici.

3. Pădurea ecuatorială din Surinam

Pădurea ecuatorială din Surinam
Pădurea ecuatorială din Surinam

O arie vastă de junglă în care viețuiesc multe animale rare, rămâne neatinsă în mare parte și din cauza faptului că majoritatea populației țării locuiește pe coasta nordică a acesteia. Deși unele șosele pătrund în interiorul țării, în partea de sud infrastructura este foarte slab dezvoltată.

În pădurea ecuatorială se regăsesc populația Saramacca și alte triburi indigene, iar străinii ajung foarte rar pe aici.  În aceste locuri se regăsesc și o mulțime de creaturi curioase din regiune, printre care și broasca al cărei pigment toxic este folosit în obținerea otravei folosite pentru vârfurile săgeților de suflat ale indigenilor. Există și prădători de vârf, precum jaguarul, dar și caimani sau căprioare.

4. Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Insula Sfânta Elena

Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Insula Sfânta Elena
Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Insula Sfânta Elena

Aflată la aproape 2.000 de kilometri de coasta Africii și peste 4.000 de kilometri de cea a Braziliei, cel mai apropiat punct al Americii de Sud fiind orașul Rio de Janeiro, Sfânta Elena este una dintre cele mai izolate insule din lume. La acestea se adaugă și faptul că există un singur zbor care leagă Sfânta Elena de continentul african, via Johannesburg, Africa de Sud.

Turismul este aproape inexistent aici, de peisajul vulcanic neobișnuit de idilic, văile sau pădurile sale străpunse de nori bucurându-se doar comunitatea restrânsă care locuiește acolo.

5. Lacurile Kolsai, Kazahstan

Lacurile Kolsai, Kazahstan
Lacurile Kolsai, Kazahstan

Deși oferă un peisaj spectaculos, această zonă din Asia Centrală are parte de foarte puțini vizitatori. Întinzându-se în apropierea graniței cu Kârgâzstanul, sălbăticia de aici este caracterizată de lacuri superbe, rîuri care străbat pădurile virgine și vârfuri verzi cât vezi cu ochii. Nu este deloc surprinzător că aceste lacuri sunt adesea numite „Perlele din Tian-Șen”.

6. Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Lacul Turkana, Kenya

Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Lacul Turkana, Kenya
Locuri surprinzătoare de pe Pământ mai puțin știute. Lacul Turkana, Kenya

Lacul este înconjurat de deșert și se află în nord-vestul greu accesibil al Kenyei, motiv pentru care este un loc cu adevărat izolat. Drumurile care duc aici sunt aproape impracticabile. În afară de antropologii ocazionali, cei din ONG-urile care vin cu ajutoare umanitare în zonă sau misionarii creștini, puțini sunt cei care ajung în aceste locuri, fie ei și locuitori ai Kenyei.

Populația turkana, tribul care locuiește în regiune, are frizuri distinctive, cu părul ras pe margini și cu împletituri în vârf, aceștia obișnuind de asemenea să poarte mărgele colorate emblematice.

7. Pădurea Amazoniană, Brazilia

Pădurea Amazoniană
Pădurea Amazoniană

Este cea mai mare pădure ecuatorială a lumii, ce se întinde pe mai mult de șase milioane de kilometri pătrați din Brazilia, Bolivia, Peru, Ecuador, Columbia, Venezuela, Guyana, Surinam și Guyana Franceză. Se spune că jungla deasă deține 10% din speciile cunoscute ale lumii și porțiuni ale acesteia sunt încă neexplorate.

Comunități indigene întregi locuiesc în pădure, fiind izolați, în ciuda apropierii omului modern prin despăduriri și turism în unele părți. Din păcate, incediile devastatoare din 2019 au afectat grav părți imene ale pădurii, impactul fiind catastrofal asupra faunei, dar și a comunităților. Potrivit studiilor, va fi nevoie de secole pentru ca zonele afectată să redevină ce au fost odată.