Home » Life & Style » Vacanță Grecia 2022. Sezonul turistic începe mai devreme anul acesta. Data oficială anunțată

Vacanță Grecia 2022. Sezonul turistic începe mai devreme anul acesta. Data oficială anunțată

Voicu Costin / 21.02.2022, 15:27

Grecia este probabil cea mai populară destinație din Europa, când vine vorba de turismul sezonului estival, vara. O țară iubită și apreciată de români, casă pentru unii dintre ei, Grecia este nelipsită ca destinație turistică pentru mii de români, anual. Plajele superbe, condițiile ospitaliere și preparatele culinare sunt primele lucruri care îți vin în minte când spui Grecia. Când se pot bucura turiștii de noul sezon estival, în 2022?

Pregătiți bagajele pentru vacanță!

Ministrul Turismului din Grecia a anunţat că, în 2022, sezonul turistic va începe mai devreme. Se va întâmpla în luna martie, mai devreme decât în anii precedenţi, anunță autoritățile elene, adăugând că anul acesta sunt așteptați foarte mulți turiști.

Începând cu anul 2020, pandemia de COVID-19 a anulat multe vacanțe de peste hotare. Printre turiștii afectați s-au aflat și românii, care aleg Grecia ca destinație turistică an de an. Sectorul turismului din Grecia a cunoscut cel mai slab an din istorie, cu doar şapte milioane de vizitatori care au adus venituri de patru miliarde de euro.

În vara anului 2021, situația s-a schimbat puțin, Grecia încercând să resusciteze turismul prin ofertele atractive.  Această industrie aduce un aport foarte mare la bugetul statului. O cincime din Produsul Intern Brut al Greciei şi un procent similar din locurile de muncă, reușește să contribuie major la veniturile obținute de statul elen.

În anul 2021, sezonul a început oficial în luna mai, astfel că veniturile au urcat la 10,5 miliarde de euro, cu mult sub recordul istoric din 2019, când veniturile din turism ale Greciei au depăşit 18 miliarde de euro.

„Există o cerere mare şi o dinamică excelentă pentru turismul grec în 2022. Marii touroperatori, marile companii aeriene vor să prelungim sezonul, începând din martie şi până în decembrie. Acestea sunt semne solide pentru turismul elen”, a declarat ministrul Turismului, Vassilis Kikilias.

Turismul, important pentru economia Greciei

Faptul că sezonul turistic începe mai devreme înseamnă că hotelurile, care de obicei sunt închise în lunile de iarnă, se pot redeschide mai devreme, iar touroperatorii pot începe să facă oferte pentru doritorii din întreaga lume.

IOBE, un important centru de reflexie din Grecia, a prognozat luna trecută că turismul va fi cel care va ajută economia Greciei să înregistreze în acest an un avans cuprins între 4,5% şi 5%. Potrivit prognozelor IOBE, în 2022, veniturile din turism se vor apropia la 80%-90% din nivelul record atins în 2019, când 33 de milioane de vizitatori au adus la bugetul Greciei, 18 miliarde de euro!

Vassilis Kikilias, fost ministru al Sănătăţii în Grecia, nu a dorit să facă prognoze pentru acest an, declarând doar că va fi un an mai bun decât 2021. Faptul că Grecia şi-a depăşit veniturile pe care miza în 2021 este un „semnal pozitiv care ne permite să fim optimişti”, a spus Kikilias.

În momentul de față, Grecia vine și cu vești bune pentru toți turiștii care le vor călca pragurile. Ei au relaxat restricțiile de călătorie impuse pentru a combate răspândirea COVID-19, iar vizitatorii care au schema de vaccinare completă, nu mai au nevoie de un test negativ la intrarea în ţară.

„Grecia este deschisă pentru toată lumea, începând de astăzi. Dar sezonul turistic propriu zis, sezonul estival, va începe pentru noi, la 1 martie în acest an”, a spus Kikilias.

La fel ca și în celelalte state ale lumii, varianta de COVID-19 – Omicron a reușit să-și lase amprenta și aici. Un număr record de infectări a fost atins și în luna ianuarie în statul elen, dar se pare că autoritățile spun că situația s-a îmbunătățit în ultimile săptămâni, iar Grecia este pregătită pentru turiștii dornici să își petreacă vacanțele în frumoasa țară.

„După această gravă criză în ceea ce priveşte sănătatea publică globală, oamenii au tendinţa de a dori să călătorească, să se bucure de vacanţă, să cheltuie bani şi cred că Grecia este în pole position”, a spus ministrul Turismului.

Pentru a avea siguranța că prindeți câteva zile însorite în statul elen, asigurați-vă că planificați o vacanță din timp!