Home » Life & Style » Vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”. Dezvăluirea făcută de un nutriționist de la Harvard

Vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”. Dezvăluirea făcută de un nutriționist de la Harvard

Alexandru Cazacu / 09.08.2022, 11:50
Vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”. Dezvăluirea făcută de un nutriționist de la Harvard

În cadrul unui interviu pentru CNBC, un expert în nutriție de la Harvard a dezvăluit care este cea mai bună vitamină pentru a menține creierul „tânăr și sănătos”. De asemenea, se pare că vitamina în cauză protejează creierul uman împotriva bolilor neurologice ce pot apărea odată cu trecerea anilor. Despre ce complex de vitamine este vorba, vă spunem noi în continuare.

Care este vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”, conform unui specialist de la Harvard

Uma Naidoo, un celebru nutriționist de la Harvard, susține că este adesea întrebat care este cea mai bună vitamină pentru creierul uman. Expertul a dezvăluit pentru CNBC care sunt alimentele pe care le consumă zilnic, dar și care este cea mai potrivită vitamină pentru sănătatea creierului.

Așadar, după cum explică nutriționistul, cel mai important este complexul de vitamine B. Se pare că aceste vitamine sunt cele mai bune pentru a menține creierul tânăr și sănătos. De asemenea, specialiștii în psihiatrie spun că afecțiuni precum depresia, demența și ale boli neurologice sunt frecvent asociate cu deficiența de vitamina B.

„Lipsa vitaminei B12 este cauza cea mai frecventă pentru problemele cognitive, mult mai frecventă decât credem, în special în rândul vârstnicilor care trăiesc singuri și nu mănâncă corespunzător”, a declarat spune Rajaprabhakaran Rajarethinam, medic psihiatru.

De ce este atât de importantă vitamina B pentru organism

Fiecare dintre cele opt vitamine B au propriile lor beneficii pentru sănătatea organismului uman, iar noi vă vom spune care sunt acestea.

Potrivit specialiștilor, vitamina B1 este extrem de importantă pentru funcția de bază a celulelor și pentru metabolismul nutrienților pentru energie. În schimb, vitamina B2 ajută la dezvoltarea celulelor, la descompunerea grăsimilor și la  producerea de energie.

Fiind un antioxidant, vitamina B3 ajută la reducerea inflamației. Vitaminele B5 sunt foarte importante pentru producerea coenzimei A, un compus molecular ce ajută enzimele să descompună acizii grași. De fapt, aceste vitamine sunt printre cele mai importante pentru menținerea sănătății creierului.

Vitamina B6 joacă un rol important în prevenirea diferitelor afecțiuni. Nivelurile corespunzătoare de vitamina B6 sunt asociate cu un risc mai redus de apariție a cancerului. În plus, această vitamină stimulează mai multe reacții chimice din corp care susțin sănătatea creierului și funcția imunitară.

Vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”
Vitamina care menține creierul „tânăr și sănătos”

Vitaminele B sunt foarte ușor de introdus în dietă

Conform experților, vitamina B7 reglează circuitele celulare, ajutând la o comunicare mai eficientă în întregul organism. Pe de altă parte, vitamina B9 este extrem de importantă pentru susținerea sănătății creierului uman și a sistemului neurologic. Totodată, B9 este o vitamină care ajută la detoxifierea celulară.

În caz că nu știați, vitamina B12 joacă în rol important în formarea globulelor roșii și ajută la dezvoltarea și funcționarea sistemului nervos. Acum că știm toate aceste lucruri, ne putem da seama de importanța și beneficiile acestui complex de vitamine.

În plus, spune Uma Naidoo, vitaminele B sunt foarte ușor de introdus în dieta zilnică. Asta deoarece, de obicei, multe din alimentele bogate în vitamina B le conțin pe toate cele opt menționate. Nutriționistul spune că din dieta zilnică nu trebuie să lipsească ouăle, iaurtul, somonul, semințe de floarea soarelui, fasole, spanac sau varză etc.