Home » Life & Style » Vremea de Paște 2022. Ce temperaturi se vor înregistra în România. Precizări importante de la ANM

Vremea de Paște 2022. Ce temperaturi se vor înregistra în România. Precizări importante de la ANM

Voicu Costin / 31.03.2022, 14:31
Vremea de Paște 2022. Ce temperaturi se vor înregistra în România. Precizări importante de la ANM

Sărbătorile Pascale se apropie cu repeziciune, iar românii încep să își planifice vacanțele în funcție de vremea și condițiile meteo care vor fi în perioada 24-26 aprilie (Cele 3 zile de Paște). Cu ochii pe aplicațiile de meteo, oamenii speră să aibă parte de vreme frumoasă pentru a petrece timpul în natură, la iarbă verde, cât mai mult. Cum va fi vremea în acest an de Paște? Ce spun meteorologii?

Cum va fi vremea de Paste în 2022

Potrivit estimărilor meteorologice, ne putem aştepta ca temperaturile să crească de la jumătatea lunii aprilie. Mirela Polifronie, meteorolog la Administrația Națională de Meteorologie, declară că momentan nu se întrevede o răcire drastică în jurul sărbătorilor pascale.

„Este destul de devreme pentru vremea de Paști, însă, conform estimărilor meteorologice, ne-am aștepta ca temperaturile să crească de la jumătatea lunii aprilie. Momentan, nu s-ar întrevede o răcire drastică în jurul sărbătorilor pascale”, a spus Mirela Polifronie, miercuri, 30 martie, în cadrul unui interviu acordat DCNews.

„De asemenea, conform estimărilor, nu vom avea parte de precipitații în cantități însemnate, însă nu excludem apariția lor. Cum spuneam, este mult prea devreme pentru a ne pronunța pentru o prognoză exactă în perioada sărbătorilor pascale”, a subliniat Mirela Polifronie.

Paştele în 2022

Sărbătoarea Învierii Domnului este cunoscută sub denumirea de Sfintele Paști. Cuvântul „Paști” este de origine ebraică. La evrei, cuvântul Pascha (pesah) însemna trecere și era moștenit de aceștia de la egipteni, indicând sărbătoarea anuală a azimilor în amintirea trecerii evreilor prin Marea Roșie și a eliberării lor din robia Egiptului. Termenul „Paști” este preluat de creștini, dar primește o nouă semnificație: trecerea de la moarte la viață.

Sinodul I ecumenic de la Niceea din anul 325 a încercat să introducă o uniformizare a datei serbării Paștilor în toată lumea creștină:

  • Paştele se va serba totdeauna duminică.
  • Această duminică va fi cea imediat următoare lunii pline de după echinocțiul de primăvară.

Anul acesta, Paștele pică pe 24 aprilie, iar Postul Paștelui se încheie în vinerea dinainte de Sâmbăta lui Lazăr și Duminica Floriilor. Apoi va urma Săptămâna Patimilor.

De ce nu se fac nunți în Postul Mare

Postul Paștelui este o perioadă de postire nu doar trupească, ci și sufletească. De ce nu se fac nunți în această perioadă? Conform unor teologi, pe lângă abținerea de la unele mâncăruri și băuturi, postirea trupească face referire și la abstinența conjugală a soților.

De asemenea, un alt motiv pentru care nu se fac nunți în post este faptul că, de obicei, după cununia religioasă se organizează petreceri cu multă mâncare, băutură și cu o atmosferă ce nu caracterizează perioada de postire și de purificare sufletească. Astfel că, Biserica Ortodoxă nu permite săvârșirea slujbelor de cununie religioasă în post.

Câte zile libere avem de Paște

Românii au liber în prima și în a doua zi de Paște, iar începând din anul 2018, și Vinerea Mare este zi liberă.

  • 22 aprilie 2022 – Vinerea Mare – zi liberă sărbătorită vineri.
  • 24 aprilie 2022 – Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită duminică.
  • 25 aprilie 2022– a doua zi de Paște Ortodox – zi liberă sărbătorită luni.

Într-o săptămâna de la serbarea Sfintelor Sărbători Pascale, vine cu repeziciune și 1 mai. Sărbătoarea legală pică duminică, iar românii deja au început să își plănuiască vacanțele la mare sau la munte pentru această perioadă.