Home » Life & Style » Dezlegare la pește 2022. Zilele din Postul Paștelui când se mănâncă pește

Dezlegare la pește 2022. Zilele din Postul Paștelui când se mănâncă pește

Ileana Mladinoiu / 25.03.2022, 10:18
Dezlegare la pește 2022. Zilele din Postul Paștelui când se mănâncă pește

Credincioșilor le este cunoscut faptul că Postul Paștelui sau Postul Mare este cel mai lung post din an, cel mai aspru și mai greu de ținut. Instituit în cinstea Patimilor Domnului, ne amintește totodată de postul de 40 de zile al Mântuitorului în pustie, înainte de începerea misiunii sale de a duce Evanghelia la orice făptură din lume. Prin post, rugăciune şi pocăinţă, ne putem pregăti pentru apropierea cu vrednicie de Sfântul Trup şi Sânge, deoarece, de regulă, la Paşti, aproape toţi credincioşii merg să se împărtășească.

De ce a devenit peștele simbolul creștinilor din întreaga lume

Din secolul I, primii creștini, în timpul persecuțiilor romane, aleseseră, în semn de recunoaștere, simbolul peștelui din mai multe motive. Motivul principal, potrivit aleteia.org, constă în faptul că primii creștini au văzut în termenul grecesc ICHTUS un acronim, adică un cuvânt format din inițialele altor câteva cuvinte.

Într-adevăr, literele care compun cuvântul „ICHTUS” (ἰχθύς) pot însemna „Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul”: I: Ἰησοῦς / Iêsoûs: Isus
Χ: Χριστoς / Khristòs: Hristos
Θ: Θεοῦ / Theoû: al lui Dumnezeu
Υ: Υἱoς / Huiòs: Fiul
Σ: Σωτήρ / Soter: Mântuitorul

Apoi, alte elemente specifice vieții peștelui ne învață câte ceva din viața creștinului. Astfel, peștele este mut. De unde expresia „mut ca un pește/a tăcea chitic”. Viața creștinului nu înseamnă revendicare, iar credința nu este revendicarea valorilor creștine. Este întâlnirea cu Iisus, față de care putem avea dragoste de la inimă la inimă în fiecare zi.

Majoritatea peștilor înoată împotriva curentului. Creștinii nu urmează legea răzbunării: „ochi pentru ochi, dinte pentru dinte”. Urmându-L pe Hristos, creștini caută să iubească fără măsură și să ierte. Iubind chiar și pe cei care ne urăsc sau ne persecută. Iubind și dăruind în numele lui Hristos. Prin urmare, mărturia creștinilor este o mărturie în acțiune, o mărturie de caritate.

Peștele nu are pleoape, nu încetează să privească. Aceasta spune ceva și despre atitudinea creștină. Hristos a înviat și acum creștinii așteaptă întoarcerea Lui în Slavă. În relatarea Genezei, primul animal care a fost creat este peștele, singurul care este binecuvântat de Dumnezeu. În tradiția Bisericii, dacă peștele este binecuvântat, este pentru că trebuie, pentru a trăi într-un mediu de întuneric, să beneficieze de Harul Creatorului.

Această imagine a peștelui va fi preluată în special de Tertulian. O va folosi pentru a vorbi despre botez. Potrivit lui, prin botez, oamenii devin peștișori asemănători cu peștele mare care este Isus, ICHTUS. Prin Taina Confirmării, creștinii sunt trimiși în lume ca mieii printre lupi. Această viață de pelerin este posibilă prin Harul obținut prin Patima, moartea și Învierea lui Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu Mântuitorul.

Ce semnificații are dezlegarea la pește

Încă din vechime este menționată dezlegarea la pește, iar în biserica ortodoxă Sfinţii Părinţi au rânduit zile de dezlegare la peşte, în afara celor de untdelemn și vin.

Acest lucru nu înseamnă încălcarea regulilor postului, ci zile de  mângâiere acordată credincioșilor care se bucură de prezența în biserică a Mântuitorului, în mijlocul lor, simbolizat la începuturi prin pește. Apoi, pentru că Hristos şi-a ales apostolii dintre pescari, misiunea sa creștină a fost asemănată cu o prindere de peşte. Astfel s-a ajuns ca  peştele să aibă o semnificaţie teologică aparte în creştinism.

Când este dezlegare la pește

La marile sărbători care cad în timpul postului, pentru că sunt praznice mari, cum este Buna Vestire, sărbătorită pe 25 martie, și odată cu Intrarea în Ierusalim a Mântuitorului, de Florii, pe 17 aprilie. În aceste zile, biserica dezleagă la peşte, combinând astfel postirea cu mângâierea.

Când mai este dezlegare la pește

În perioada Penticostarului, de la Înviere la Duminica tuturor Sfinţilor, miercurea şi vinerea.

În Postul Crăciunului, după Intrarea în Templu a Maicii Domnului, sâmbăta şi duminica.

Pentru lumina.ro, pr. conf. universitar dr. Lucian Farcașiu scrie: „Zilele care  au dezlegare la untdelemn, vin şi peşte pentru bucuria sărbătorii şi pentru ca această bucurie a prăznuirii să poată fi resimţită de credincioşii Bisericii şi în latura trupească, nu numai în cea duhovnicească”.