Home » Life & Style » Ziua Copilului, 1 Iunie. Cum a luat naștere de fapt și când este sărbătorită în lume

Ziua Copilului, 1 Iunie. Cum a luat naștere de fapt și când este sărbătorită în lume

Manolică Anca / 29.05.2021, 13:59
Ziua Copilului, 1 Iunie. Cum a luat naștere de fapt și când este sărbătorită în lume

1 Iunie, Ziua Copilului, este ziua în care se celebrează copiii de pretutindeni, miracolul nașterii și al purității și dreptul acestora de a fi protejați. Iată cum a luat naștere această sărbătoare a fiecăruia dintre noi.

Ziua Copilului, 1 Iunie

Celebrarea unei zile dedicate copilului a fost propusă în anul 1925, în cadrul Conferinţei Mondiale pentru bunăstarea copiilor de la Geneva, iar apoi în 1954, 20 noiembrie a fost declarată Ziua Universală a Copilului. Tot în acest an, UNICEF a emis o recomandare care prevedea ca fiecare stat să sărbătorească Ziua Copilului.

Ziua de 1 Iunie este, de fapt, Ziua Internaţională pentru Protecţia Copiilor, însă astăzi ea este sărbătorită în mai multe ţări ca fiind Ziua Copilului. Ziua datează din anul 1949, fiind stabilită de către Federaţia Democratică Internaţională a Femeilor, în cadrul unei sesiuni speciale a Congresului de la Moscova.

Pe 14 decembrie 1954, Adunarea Generală a ONU a adoptat Rezoluţia nr. 836 pentru a proclama o Zi mondială a copilului, având la bază convingerea că trebuie acordată o atenţie deosebită copiilor, ei fiind generaţia de mâine. Astfel, cu acest prilej, adunarea a recomandat ca, începând din 1956, în toate ţările să fie instituită o Zi mondială a copilului, pentru ca ea să fie celebrată „ca o zi a fraternităţii şi înţelegerii între copiii de pretutindeni, a activităţilor dedicate promovării idealurilor şi obiectivelor Cartei şi bunăstării copiilor din toată lumea, pentru întărirea şi lărgirea eforturilor pe care Naţiunile Unite le fac în favoarea copiilor din întreaga lume”.

Când este sărbătorită în lume

Această rezoluție recomanda statelor să instituie o astfel de zi, la data pe care o considerau de cuviinţă, nu neapărat 1 iunie, atunci când este sărbătorită Ziua Copilului în România. De altfel, Organizaţia Naţiunilor Unite marchează această zi pe 20 noiembrie, dată la care au fost adoptate Declaraţia Drepturilor Copilului în 1959 şi Convenţia asupra Drepturilor Copilului, în 1989.

Ziua Copilului este celebrată în multe țări din lume pe 1 Iunie
Ziua Copilului este celebrată în multe țări din lume pe 1 Iunie

Ziua Copilului este sărbătorită în peste 100 de țări din lumea întreagă. România, cât și în alte 50 de state de pe Glob. sărbătoresc pe 1 iunie, altele pe 20 sau 22 noiembrie, existând, de asemenea, şi mai multe ţări care au ales să nu marcheze ziua acestora la o anumită dată.

Spre exemplu, țări precum Marea Britanie, Canada, Spania, Suedia, Franța, Grecia, Olanda sau Islanda sărbătoresc copiii pe 22 noiembrie; Australia – în prima duminică din luna iulie, Argentina – în a doua duminică din luna august, Ungaria – în ultima duminică a lunii mai, Brazilia – 12 octombrie, India – 14 noiembrie,  Japonia – 5 mai sau Turcia – la 23 aprilie.

Zi liberă de la stat

Președintele Klaus Iohannis a semnat, pe 16 noiembrie 2016, decretul privind promulgarea legii prin care ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, devine sărbătoare legală în care nu se lucrează. Astfel, în anul 2017, pentru prima dată ziua de 1 Iunie, Ziua Internațională a Copilului, a devenit zi liberă.

Deși este dedicată celor mici, pe 1 iunie, fiecare dintre noi ar trebui să se simtă din nou copil, să lase grijile deoparte și să redescopere micile bucurii. Fiecare dintre noi este, de fapt, în adâncul sufletului, un copil. Care are vise, care își dorește să fie iubit și protejat, care aspiră să fie mai bun și care, uneori, se joacă în felul lui.