Home » Utile » Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce prima lună a verii și ce riscă angajatorii în caz contrar

Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce prima lună a verii și ce riscă angajatorii în caz contrar

Alexandru Cazacu / 06.05.2021, 17:19
Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce prima lună a verii și ce riscă angajatorii în caz contrar

Zile libere iunie 2021. Vești bune pentru salariați din România. Prima lună a verii din acest an vine cu trei libere legale, însă doar din ele sunt în timpul săptămânii. Care sunt acestea și ce riscă angajatorii dacă nu le acordă.

Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce aduce luna iunie

Mai exact, este vorba despre Ziua Copilului și cele două zile de Rusalii. Potrivit Codului Muncii, aceste trei zile vor trebui acordate salariaților în acest an. Pe de altă parte, persoanele care trebuie să muncească în zilele menționate vor primi în schimb compensații legale.

După cum stabilește Codul Muncii, atât 1 iunie, de Ziua Copilului, cât și Rusaliile sunt zile libere. Cu toate acestea, 1 iunie pică într- o zi de marți, însă Rusaliile pică duminică și luni, în zilele de 20 și 21 iunie.

Este foarte important să menționăm faptul că, începând din 2020, salariații care primesc două rânduri de libere legale de Rusalii (de exemplu, primesc câte două libere pentru două culte creștine – pentru ortodocși și pentru catolici) trebuie să recupereze ”dublurile” în funcție de programul stabilit de către angajator, potrivit avocatnet.ro.

Ce salariați trebuie să lucreze în sărbătorile legale

Pe de altă parte, trebuie să muncească de sărbătorile legale salariații din domeniul sanitar, sau cei din alimentația publică și din locurile în care activitatea trebuie neapărat continuată din cauza procesului de producție sau a specificului activității, potrivit Codului Muncii.

Ei bine, acestei categorii de salariați care muncesc atunci când ceilalți au liber, trebuie să primească zilele libere corespunzătoare în următoarele 30 de zile, după cum stabilește Codul Muncii. Dacă aceștia nu primesc aceste zile din motive justificate, atunci ei vor primi un spor de minimum 100% din salariul brut.

Mai mult de atât, în cazul în care angajatorii refuză să acorde liber în sărbătorile legale sau care nu compensează lucrul în aceste zile pot fi amendați de către inspectorii muncii cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei, potrivit sursei citate.

Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce prima lună a verii
Zile libere iunie 2021. Ce libere legale aduce prima lună a verii

Concediile de odihnă a salariaților

Potrivit Codului Muncii, fiecare salariat are dreptul la un concediu de odihnă plătit de cel puțin 20 de zile pe an. Cu toate acestea, concediul nu se poate suprapune cu zilele libere stabilite prin lege, zilele libere pentru evenimente familiale deosebite sau cu zilele libere speciale pentru salariații de alte religii. De asemenea, este important să menționăm că zile din concediu de odihnă rămase din anul anterior pot fi luate până la jumătatea anului următor.

”În cazul în care salariatul, din motive justificate , nu poate efectua, integral sau parțial, concediul de odihnă anual la care avea dreptul în anul calendaristic respectiv, cu acordul persoanei în cauză, angajatorul este obligat să acorde concediul de odihnă neefectuat într-o perioadă de 18 luni începând cu anul următor celui în care s-a născut dreptul la concediul de odihnă anual”, se arată în Codul Muncii.

De asemenea, în Codul Muncii este stabilit că dreptul la concediu de odihnă nu poate fi cedat unui alt salariat și nici nu se poate renunța la el. Cu toate acestea, concediul poate fi negociat atunci când se stabilesc contractele cu angajatorii, iar angajații pot beneficia de mai mult de 20 de zile libere plătite anual.