Home » Știri » Codul muncii, modificat. Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență, faliment sau lichidare

Codul muncii, modificat. Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență, faliment sau lichidare

Alexandru Cazacu / 15.04.2021, 17:21
Codul muncii, modificat. Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență, faliment sau lichidare

Codul muncii, modificat în Parlament. Proiectul vizează mai multe documente utile și adeverințele de vechime a angajaților din România. Ce se întâmplă dacă angajatorul se află în insolvență, faliment sau lichidare, poți afla în continuarea articolului.

Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență, faliment sau lichidare

Dacă ești salariat, trebuie să știi neapărat ce modificări s-au adus în Codul Muncii. Mai exact, potrivit unui proiect adoptat în Parlament prin vot final, în cazul în care un angajator se află într-una dintre cele trei situații menționate mai sus, administratorul sau lichidatorul judiciar vor prelua de la acesta unele activități de resurse umane.

Practic, preluând aceste activități de resurse umane, administratorii sau lichidatorii judiciari vor fi obligați să elibereze la cererea angajaților, adeverințe de vechime, adică documente care să ateste activitatea desfășurată, durata activității, salariul, vechimea în muncă, în meserie și în specialitate.

Ce funcții de resurse umane vor prelua administratorul sau lichidatorul judiciar

De asemenea, administratorul sau lichidatorul judiciar se vor mai ocupa și de încetarea contractelor individuale de muncă ale angajaților și de raportarea încetărilor în Revisal. De obicei aceste activități sunt îndeplinite de personalul de resurse umane.

”În cazul în care angajatorul se află în procedură de insolvență, faliment sau lichidare conform prevederilor legale în vigoare, administratorul judiciar sau, după caz, lichidatorul judiciar este obligat să elibereze salariaților un document care să ateste activitatea desfășurată de aceștia (…), să înceteze și să transmită în registrul general de evidență a salariaților încetarea contractelor individuale de muncă”, se arată în proiect.

Codul muncii, modificat. Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență
Codul muncii, modificat. Ce se întâmplă dacă un angajator se află în insolvență

În ultimii ani sunt din ce în ce mai multe persoane care întâmpină probleme la obținerea adeverințelor

Inițiatorii acestui proiect susțin în expunerea de motive că eliberarea adeverinței de vechime de către administratorul sau lichidatorul judiciar este o măsură necesară, în contextul în care desființarea unui angajator poate aduce dificultăți pentru salariații care solicită eliberarea documentului. Cu toate acestea, nu există nicio justificare a parlamentarilor pentru celelalte activități de resurse umane pe care ar urma să le îndeplinească administratorul sau lichidatorul judiciar.

În contextul economic dinamic din ultimii ani, sunt din ce în ce mai dese cazurile în care persoanele care au muncit în cadrul unor societăți care au fost falimentate, lichidate sau radiate întâmpină probleme în obținerea adeverințelor de vechime în câmpul muncii. Desființarea fostului angajator dă bătăi de cap angajaților care nu știu cine le-ar mai putea furniza actele necesare pentru dovedirea vechimii în muncă, astfel încât să poată beneficia de dreptul la pensie”, motivează inițiatorii.

Aceste măsuri sunt prevăzute de un proiect de lege care prevede modificarea Codului muncii, care a fost adoptat în Senatul României, în septembrie 2019, și care a primit ieri votul final al Camerei Deputaților. Ulterior acesta va merge pentru promulgare.

Foarte important de menționat este faptul că, proiectul de lege nu se aplică acum. Pentru ca acesta să intre în vigoare, trebuie mai întâi promulgat de către președintele României și apoi publicat în Monitorul Oficial, potrivit avocatnet.ro.