Criza alimentară care va lovi omenirea. Ce se anunță pentru România. Avertismentul specialiștilor. Vin vremuri grele pentru români! Criza provocată de pandemia de coronavirus reprezintă un șoc major pentru economia europeană și mondială, iar prețurile alimentelor înregistrează cea mai lungă perioadă de creştere din ultimul deceniu. Ce ne așteaptă și care este avertismentul specialiștilor vom afla din materialul următor.
O criză alimentară va lovi omenirea în următorii 10-15 ani! Acesta este anunțul sumbru făcut de profesorul de economie, Mircea Coșea, pentru Digi24. Cum am ajuns în această situație? Ei bine, observăm de la lună la lună că prețurile alimentelor sunt într-o continuă creștere, iar acest lucru se datorează schimbările climatice foarte rapide. E adevărat că omenirea s-a mai confruntat cu foametea, dar pe atunci nu se vorbea de încălzirea globală.
În plus, ne confruntăm cu această pandemie de coronavirus care a afectat serios multe domenii, inclusiv sectorul alimentar. Magazinele duc lipsă acută de clienți și așa se pierd beneficiile. Astfel, alimentele se scumpesc pentru a acoperi golurile și pentru a ține afacerea pe linia de plutire. De asemenea, există cauze interne, greșeli care se fac și duc la o astfel de situație.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]„România nu reușește în aceste momente după doi ani de secetă foarte dură să aibă programe de stimulare a producției interne de legume, fructe și carne. Prețurile vor avea o tendință de creștere, mai ales la legume și fructe de sezon. Dacă restricțiile mai durează, până în iulie prețurile vor crește și mai mult. Când activitățile se restrâng, de teamă lipsei de predictibilitate, comercianții măresc prețurile, iar puterea de cumpărare scade în toată țara. Dacă adăugăm tarife sporite la energie și creșterea anumitor impozite locale, nu ne așteaptă o perioadă foarte bună”, a spus Mircea Coșea.
Profesorul Daniel Dăianu, preşedintele Consiliului Fiscal, avertizează românii să nu-și bată joc de resursele naturale pe care le au în prezent, deoarece o criză alimentară ar putea lovi omenirea. Specialistul îndeamnă oamenii să îşi modifice modul de a gestiona şi a tranzacţiona resursele sale. În momentul de față securitatea alimentară este foarte importană, iar pământul agricol şi apa nu trebuie să fie „simple resurse ce se pot tranzacționa și negocia oricum”, spune Daniel Dăianu, citat de hotnews.ro.
„Aceasta ar fi o mare eroare. Piața unică în UE nu justifică logica acestei piețe: să facem cu pământul orice. Lumea, Europa va trece și printr-o criză alimentară. De aceea, trebuie să privim altfel modul în care se tranzacționează pământul și ce rol au resursele de apă”, a precizat preşedintele Consiliului Fiscal.
De asemenea, specialistul a punctat, atunci când a venit vorba de tranziția verde, că decarbornizarea economiei va fi un proces foarte dureros, iar absorbţia de resurse europene este soluţia pentru a atenua aceste neplăceri.
„Așa cum pandemia împarte în câștigători și perdanți economia, așa se va întâmpla și cu decarbonizarea. Cu atât mai mult avem nevoie de solidaritate, de un buget public robust, să absorbim cât mai mult din resursele europene”, a spus Daniel Dăianu.