Home » Politică » Alegeri parlamentare 2016. MAI: Toate secţiile de votare sunt deschise

Alegeri parlamentare 2016. MAI: Toate secţiile de votare sunt deschise

Octavian Palade / 11.12.2016, 09:06
Alegeri parlamentare 2016. MAI: Toate secţiile de votare sunt deschise

Pentru turul de alegeri parlamentare din acest an, MAI anunţă că toate secţiile de votare au fost deschise şi nu au fost înregistrate incidente.

Toate cele 18.626 de secţii de votare pentru turul de alegeri parlamentare au fost deschise duminică, la ora 07.00, anunţă Ministerul Afacerilor Interne (MAI).

De asemenea, până în prezent nu au fost înregistrate incidente privind securitatea, secţiile fiind predate cu sigiliile intacte preşedinţilor birourilor electorale, potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog, citat de news.ro.

Purtătorul de cuvânt al MAI a menţionat că desfăşurarea procesului de votare este în responsabilitatea preşedinţilor birourilor electorale ale secţiilor de vot, care sunt obligaţi să ia măsurile necesare pentru asigurarea ordinii şi corectitudinii operaţiunilor de vot. Preşedintele biroului electoral este responsabil şi cu ce se întâmplă în jurul secţiei, precum şi pe străzi şi în pieţe publice, până la o distanţă de 50 de metri.

Preşedintele secţiei de votare poate lua măsuri pentru ca prezenţa unui alegător în cabina de vot să nu se prelungească nejustificat.

„În afară de membrii biroului electoral al secţiei de vot, de candidaţi, de delegaţii şi de observatorii acreditaţi, nicio altă persoană nu poate staţiona în locurile publice din zona de votare sau în localul de vot mai mult decât timpul necesar pentru a vota”, a mai declarat Monica Dajbog.

Secţiile de vot au fost deschise la ora 07.00, după ce, la ora 6.00, preşedinţii birourilor electorale ale secţiilor de votare, în prezenţa celorlalţi membri, au verificat urnele, cabinele de vot, existenţa listelor electorale, a buletinelor de vot şi a ştampilelor necesare votării. După aceste verificări, au fost înschise şi sigilate urnele prin aplicarea ştampilei de control a secţiei de votare.

Alegeri parlamentare 2016: Acte necesare pentru votanţi

Cetăţenii români cu domiciliul sau reşedinţa în România care în ziua votării se află în ţară îşi pot exercita dreptul de vot în baza unuia dintre următoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic, paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic şi carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din şcolile militare.

Serviciile publice comunitare pentru evidenţa persoanelor vor avea duminică program până la ora 21.00,  cu excepţia câtorva localităţi unde programul va fi asigurat până la ora 20, pentru ca persoanele care vor să meargă la vot şi nu deţin documente de identitate valabile să le poată obţine.

Peste  33.000 poliţişti, jandarmi şi pompieri asigură protecţia secţiilor de votare, iar 4.200 de specialişti vor verifica, cerceta şi soluţiona sesizările privind producerea unor incidente sau evenimente care au legătură cu procesul de vot.

Alegeri parlamentare 2016: Monitorizare strictă

La alegerile parlamentare se foloseşte Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, iar toate incidentele semnalate de acest sistem vor fi comunicate prin mijloace electronice către Centrul Naţional de Conducere Integrată al MAI pentru începerea cercetărilor.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care oferă sau dau bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Persoanele care votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, utilizează un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals riscă o pedeapsă cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, se pedepseşte cu amendă violarea prin orice mijloace a secretului votului. Dacă fapta a fost comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Refuzul oricărei persoane de a se conforma dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se sancţionează cu amendă de la 1.500 la 4.500 lei.

Continuarea propagandei electorale, precum şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de votare să voteze sau să nu voteze un anumit partid politic, o anumită alianţă politică, alianţă electorală, organizaţie a cetăţenilor aparţinând unei minorităţi naţionale ori un candidat independent se pedepseşte  cu amendă de la 4.500 la 10.000 lei.