Home » Politică » Ce salariu are, de fapt, ministrul Agriculturii în România

Ce salariu are, de fapt, ministrul Agriculturii în România

Pană Emanuela / 11.06.2021, 09:45
Ce salariu are, de fapt, ministrul Agriculturii în România

Nechita-Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe care PSD îl vrea afară de la guvernare, nu se numără printre cei mai bogați politicieni din România, însă nici nu am putea spune că are probleme cu banii, în ciuda unei datorii destul de mari către o bancă, informații ce reies din declarația de avere depusă la începutul anului. Află, în continuare, ce salariu are reprezentantul Ministerului Agriculturii.

Ce salariu are Adrian Oros, minustrul Agriculturii

Debutul lui Adrian Oros (55 de ani) pe scena politică din România a avut loc la începutul anilor 2000, atunci când acesta a devenit secretar PNȚCD al filialei de la Cluj. Ulterior, politicianul a schimbat corabia și a trecut la liberali, unde a ocupat funcția de vicepreședinte al organizației județene. Acest lucru se întâmpla în anul 2008.

Pe lângă „haina“ de politician, Adrian Oros o îmbracă și pe cea de medic, fiind, totodată, și profesor universitar doctor în medicină veterinară la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj. Interesant de menționat că, în urmă cu mai mulți ani, Agenția Națională de Integritate (ANI) l-a declarat în incompatibilitate deoarece, în perioada 20 decembrie 2012 – 8 aprilie 2013, acesta ar fi deținut, concomitent, funcția de deputat și calitățile de asociat și administrator la firma Vet Aga Pet.

Liberalul a reacționat imediat și a atacat atunci în instanță raportul ANI, iar după câțiva ani de luptă prin tribunale, Oros a câștigat definitiv procesul împotriva Agenției Naționale de Integritate, potrivit fanatik.ro.

În ceea ce privește veniturile sale, ministrul Agriculturii nu se situează printre cei mai bine plătiți politicieni, însă are suficienți bani pentru un trai decent. Potrivit ultimei declarații de avere depuse, Adrian Oros a primit, în 2020, 151.258 de lei ca profesor universitar, ceea ce înseamnă un salariu de peste 126 de milioane lunar, bani vechi. Totodată, liberalul a încasat 166.081 ca deținător al portofoliului agriculturii, ceea ce înseamnă un salariu de peste 13.840 de lei, bani primiți în fiecare lună.

Citește și: Ce salariu are Nicușor Dan și cât câștigă un angajat din Primăria Capitalei

Datoria uriașă pe care politicianul o are la bancă

În acest moment, Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, mai deține și două terenuri. Una dintre cele două proprietăți are 4.100 de metri pătrați și se află în comuna Jucu din Cluj. Terenul a fost achiziționat în anul 2007, în scopuri agricole. Cel de-al doilea teren, intravilan, are 1.700 de metri pătrați și se află în același județ.

Ce salariu are Adrian Oros, ministrul Agriculturii
Ce salariu are Adrian Oros, ministrul Agriculturii

Dacă ne raportăm la locuințe, politicianul are două apartamente, unul dintre ele în Cluj-Napoca, iar cel de-al doilea în Florești. Primul are o suprafață de 71 mp și a fost achiziționat în anul 2008. Ambele apartamente sunt în coproprietate cu soția, Maria Oros. Cei doi dețin și o casă cu o suprafață de 280 de mp, aflată tot în Florești.

Ministrul Agriculturii nu stă rău nici la capitolul mașini, unde deține două autoturisme. Vorbim despre un BMW cumpărat în 2009 și despre o Skoda luată în leasing în 2018.

Pe lângă bunuri, Adrian Oros are și o datorie impresionantă de nu mai puțin de 100 de mii de euro către BRD Cluj Napoca, împrumut scadent în 2033.