Home » Politică » Cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. România se află printre ele

Cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. România se află printre ele

Cojocaru Cristian / 26.01.2022, 11:40
Cele mai corupte țări din Uniunea Europeană. România se află printre ele

Indicele de percepție a corupției clasează țările din întreaga lume, în funcție de cât de corupte sunt percepute ca fiind sectoarele lor publice. Aceste rezultate sunt raportate la o scară de la 0 la 100, acolo unde 0 reprezintă foarte corup și 100 reprezintă foarte curat. Corupția din România nu este un mister pentru nimeni, astfel că țara noastră, potrivit acestui indice, se clasează printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană.

România se află printre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană

După cum arată IPC ( indicele de percepție a corupției) din acest an, imaginea la nivel global este una destul de sumbră. Astfel, potrivit acestui indice, peste două treimi din țările lumii au obținut un punctaj sub 50. Cu toate că au cunoscut progrese, în continuare, jumătate dintre țările lumii au stagnat la aceeași valoare IPC timp de un deceniu.

Aceste țări nu au reușit să mute acul într-un mod semnificativ pentru a-și îmbunătăți scorul și a combate corupția din sectorul public. Anul 2020 a fost marcat de izbucnirea unei pandemii globale care a remodelat profund lumea. Corupția și situațiile de urgență se alimentează reciproc, creând un cerc vicios de management defectuos și criză mai profundă.

Sumele mari de bani necesare pentru a face față situațiilor de urgență și nevoia de urgență în acordarea acestor fonduri formează mediul perfect pentru corupție. Cercetările celor de la „Transparency International” arată că în momentul actual, corupția nu numai că subminează răspunsul global al sănătății la Covid-19, dar contribuie și la o criză continuă a democrației.

Între timp, mai multe țări au înregistrat în acest an pierderi sau câștiguri neașteptate și noi dovezi că multe țări „curate” clasate în fruntea IPC alimentează, de fapt, corupția în afara granițelor lor.

corupte țări uniunea europeană
Romania se alatura Bulgariei si Ungariei ca fiind cele mai corupte tari din Uniunea Europeana

România, alături de Bulgaria și Ungaria

Deși corupția diferă ca amploare în funcție de regiune, ea s-a dovedit un obstacol universal în combaterea COVID-19. În vârful IPC, pandemia a testat nivelurile de transparență în Europa de Vest și Uniunea Europeană. În Asia și America, unele guverne au folosit COVID-19 pentru a-și consolida puterea, dar i-au lăsat pe cetățeni fără ajutor de urgență.

În Orientul Mijlociu și Africa de Nord, țările au slăbit măsurile anticorupție, în timp ce părți din Europa de Est și Asia Centrală au redus libertățile civile și au redus controalele și echilibrele atât de necesare. În partea de jos a IPC, Africa Subsahariană a răspuns la COVID-19 cu proteste împotriva creșterii costului vieții, a corupției și a utilizării abuzive a fondurilor de urgență.

La nivel european, Bulgaria, Ungaria și România par a fi cele mai corupte țări. Aceste state au obținut un scor de 44 de puncte dintr-un maxim de 100, la nivel global, potrivit organizației. Scorul Ungariei a scăzut cu 11 puncte din 2012.

„Slăbirea instituțiilor independente, creșterea influenței politice asupra mass-media și un mediu din ce în ce mai ostil pentru societatea civilă, împreună cu scandalurile de corupție care implicau fonduri UE au devenit noua normalitate a țării chiar înainte de pandemie. Pe măsură ce criza a apărut, majoritatea de două treimi a partidului de guvernământ a adoptat modificări legale, centralizându-și și mai mult puterea și slăbind controlul asupra cheltuielilor publice”, a menționat TI în raportul său.

Organizația a mai susținut că Ungaria a provocat efecte serioase prin amenințarea cu blocarea adoptării bugetului UE și a fondului de redresare a coronavirusului, ca o încercare de a preveni adoptarea finală a unui acord politic privind condițiile pentru protecția bugetului UE de încălcări ale principiilor. a statului de drept. În regiunea Europei Centrale, de Est și de Sud-Est (CESE), Estonia s-a clasat pe locul 17 (cu 75 de puncte), urmată de Slovenia pe locul 35, Letonia pe locul 42 și Polonia pe locul 45. Cehia a ocupat locul 49, în timp ce Slovacia s-a clasat pe locul 60.