Home » Politică » Cine este Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România

Cine este Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România

Manolică Anca / 16.04.2021, 12:27

Cine este Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România. Deși nu este un personaj de prim-plan pe scena politică din România, el a fost la un moment dat propus la șefia Ministerului Sănătății. Însă, pictorialele apărute cu el în presă i-au adus de pierdut.

Cine este Andrei Baciu, secretarul de stat în Ministerul Sănătății

Romică-Andrei Baciu, în vârstă de 34 de ani, este absolvent al Universității de Medicină si Farmacie “Carol Davila” din București. Din ianuarie până în martie 2021, acesta a fost medic rezident pe Secția de Chirurgie Cardiacă de la Spitalul Fundeni, după care, din aprilie 2012 până în mai 2014 a lucrat la Departamentul de Chirurgie Cardiovasculară și Toracica de la Centre Hospitalier Universitaire Rouen, Franţa.

De asemenea, a lucrat în domeniul chirurgie toracică la Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, din aprilie până în septembrie 2015, și pe partea de chirurgie generală, la Spitalul Universitar de Urgență București, din august 2014 până în martie 2015. A participat la programe de training și conferințe pe teme de chirurgie cardiacă și toracică în Olanda, Italia, Franța și Marea Britanie, fiind astăzi medic specialist în chirurgie cardiovasculară.

În urmă cu câțiva ani, pe vremea când nu cunoștea celebritatea și căuta să își câștige cinstit existența, Baciu s-a angajat ca model la agenția de fotomodele a lui Vali Pungă, fostul soț al Ralucăi Bădulescu. Tânărul s-a făcut remarcat prin calitățile sale fizice și intelectuale deosebite.

Cine este Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România
Cine este Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății din România

Modelul propus ministru la numai 29 de ani

În anul 2015, când Dacian Cioloș și-a prezentat echipa cu care urma să guverneze România până la alegerile parlamentare, foarte puțini dintre numele propuse erau cunoscute opiniei publice, inclusiv Romică-Andrei Baciu. Dubiile au apărut, în cazul lui, din cauza CV-ului destul de subțire de la acea vreme, el fiind un simplu medic rezident, chiar dacă urmase cursuri de management spitalicesc.

După acel anunţ, pe Facebook au început să circule pictoriale cu Andrei Baciu în lenjerie intimă, ca fotomodel, iar criticile și ironiile la adresa lui Dacian Cioloș nu au întârziat să apară. Astfel, acesta s-a văzut nevoit să renunțe la propunere și l-a nominalizat pe Patriciu Achimaș-Cadariu ca ministru al Sănătății.

În urma acelui scandal, Baciu s-a înscris în PNL, iar în 2017 a devenit medic specialist. În februarie 2017 a fost cooptat și ca membru în Consiliul de Administrație al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Al. Obregia”, iar în iunie același an a devenit președintele CA. Câteva luni mai târziu, în noiembrie, a obținut și titlul de expert în politici de sănătate publică. După instalarea guvernului condus de Ludovic Orban, acesta a fost desemnat secretar de stat în Ministerul Sănătății și, din această calitate, îl secondează și pe medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva Covid-19.

Andrei Baciu va prelua o parte din atribuțiile de la ministerul Sănătății
Andrei Baciu va prelua o parte din atribuțiile de la ministerul Sănătății

Va prelua o parte din atribuțiile ministrului Sănătății

Secretarul de stat Andrei Baciu urmează să preia o parte din atribuţiile ministrului Sănătăţii, la conducerea căruia se află acum premierul Florin Cîţu, desemnat ministru intermar, după revocarea din funcție a lui Vlad Voiculescu. El a participat la întâlnirea găzduită de prim-ministru cu directorii Direcțiilor de Sănătate publică din ţară, dar şi la şedinţa cu managerii spitalelor Covid, care au avut loc joi, 15 aprilie 2021.

Andrei Baciu susține că este important ca în perioada imediat următoare să fie găsite soluţii pentru creşterea numărului de paturi ATI, dar şi pentru limitarea numărului de infectări. De asemenea, acesta a mai precizat că de la 1 iunie ar putea să fie eliminate cele mai multe dintre restricțiile aflate acum în vigoare, asta dacă obiectivele de vaccinare vor fi îndeplinite în România.