Home » Știri » Medicul Valeriu Gheorghiță, despre masca de protecție. Când ar putea să se renunțe în România la această restricție

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre masca de protecție. Când ar putea să se renunțe în România la această restricție

Alexandru Cazacu / 07.04.2021, 12:23
Medicul Valeriu Gheorghiță, despre masca de protecție. Când ar putea să se renunțe în România la această restricție

La finalul conferinței de presă de marți, coordonatorul campaniei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, Valeriu Gheorghiță, a spus că la masca de protecție se va renunța ultima dată.

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre masca de protecție

Dr. Valeriu Gheorghiță, cel care coordonează campania de vaccinare împotriva COVID-19 în România, este de părere că purtatul măștii de protecție va rămâne ultima restricție impusă de autorități la care se va renunța. Col. dr. Gheorghiță apreciază că se va renunța la masca de protecție, atunci când peste 10 milioane de români vor fi vaccinați.

„De la peste 35% persoane vaccinate cu două doze am putea să ne gândim la beneficii, dar trebuie să ne uităm la mai mulți indicatori. Eu cred că la masca de protecție se va renunța ultima oară. Adică după ce avem peste 10 milioane de persoane vaccinate. Iar când o sa avem peste 5 milioane de persoane vaccinate, îi voi propune premierului Cîțu ce se întâmplă acum în SUA: în grupurile mici, vaccinate, să nu se mai poarte masca”, a spus dr. Gheorghiță.

Masca de protecție protejează și împotriva altor infecții

De asemenea, potrivit medicului militar, autoritățile trebuie să aibă în vederea această măsură de protecție personală în fiecare sezon rece, deoarece masca nu ne protejează doar de infecția cu COVID-19, ci și de alte infecții transmisibile pe cale respiratorie.

”Masca de protecție ne protejează nu doar față de infecția cu SARS-COV-2, ci pentru toate celelalte infecții care se transmit pe cale respiratorie. Cred că este o măsură de protecție personală pe care trebuie să o avem în vedere de acum înainte, în fiecare sezon rece. Când vorbim de viroze, când vorbim de sezon de gripă trebuie să folosim acest mijloc de protecție personală și de protecție a celor din jurul nostru”, a adăugat Valeriu Gheorghiță.

Medicul Valeriu Gheorghiță, despre mască de protecție. Când vor renunța românii la această restricție
Medicul Valeriu Gheorghiță, despre mască de protecție. Când vom putea renunța la această restricție

Persoanele vaccinate nu trebuie să renunțe la masca de protecție

În urmă cu câteva zile, dr. Gheorghiță a explicat la Digi24 de ce nu este recomandat ca cei care s-au imunizat împotriva COVID-19 să renunțe la masca de protecție. Potrivit medicului, chiar dacă ne vaccinăm, nu avem cum să știm dacă ne aflăm printre cei 95% care am dezvoltat anticorpi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că la acest moment suntem într-o cursă contra-cronometru cu acest virus, care acumulează mutații, pe care specialiștii le pot depista doar prin secvențiere. Potrivit medicului Valeriu Gheorghiță, există câteva variante virale deja definite (varianta britanică, sud-africană, braziliană).

”Nu este cazul ca persoanele vaccinate să renunțe la mască. Ar fi o decizie greșită, chiar și în plan individual, nu neapărat doar din punct de vedere al riscului comunității respective.

La nivel individual nu putem să știm dacă suntem în procentul celor 95% care am dezvoltat anticorpi protectori, sau suntem în procentul celor de 5% care nu avem un nivel suficient de protecție de anticorpi, mai ales dacă facem parte din categoria celor mai vulnerabili, celor cu boli care scad imunitatea. Persoanele imuno-deprimate pot să se vaccineze, și este înalt recomandat să se vaccineze, însă, ne întrebăm cât de mult vor dezvolta aceste persoane anticorpi protectori.”, a spus Valeriu Gheorghiță la Digi24.