Cine este de fapt Lucian Bode, ministrul interimar de la Justiție, și ce apare în declarația lui de avere

de:
02 09. 2021, 14:47
Cine este de fapt Lucian Bode, ministrul interimar de la Justirie, si ce apare in declaratia lui de avere

Lucian Bode este ministrul interimar al Justiției după ce, Florin Cîțu a decis demiterea lui Stelian Ion din funcție.

Lucian Bode este ministrul interimar al Justiției

În data de 1 septembrie 2021, premierul Florin Cîțu a anunțat că a cerut demiterea din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion pe motiv că nu a vizat proiectul ”Anghel Saligny”, vechiul PNDL 3. Această propunere a fost transmisă mai departe președintelui Klaus Iohannis. Lucian Bode, în vârstă de 46 de ani este cel care va prelua conducerea pentru o perioadă limitată în cadrul Ministerului Justiției.

”Nu voi accepta în Guvernul Romîniei miniștri care să se opună modernizării României. Stelian Ion este un ministru care (…) nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele. Un exemplu este desființarea Secției speciale, care nici după opt luni de mandat nu a fost desființată.

A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat”, a spus premierul.

Lucian Bode este un politician care a activat în zona de putere a PNL și a fostului PD. Debutul în scena guvernamentală a inginerului a avut loc  în anul 2012. La acea vreme, Lucian Bode ocupa funcția de ministru al Economiei, Comerțului și Mediului de Afaceri. Acesta a ocupat funcția pentru o perioadă de două luni, în Guvernul lui Mihai Răzvan Ungureanu.

Ulterior, acesta a ocupat funcția de Președinte al Comisiei pentru transporturi și infrastructură, în perioada 2016-2019. La sfârșitul lui 2019, Lucia Bode revine în poziția de conducere a Ministerului Transporturilor în Guvernul Ludovic Orban. După ce Florin Cîțu a fost numit premier, Bode devine din ministru al Transporturilor, ministru la Interne, ocupând și în prezent această funcție.

Premierul Florin Citu l-a demis din functie pe Stelian Ion

Cum arată declarația de avere a ministrului

În anul 2020, un scandal uriaș și-a făcut loc pe scena politică asta după ce, mașina în care se afla Lucian Bode a fost implicată într-un accident rutier. Din imaginile care au fost răspândite în spațiul public se poate observa că mașina în care se afla ministrul Internelor a intrat pe constrasens, depășit o coloană de mașini, cu semnalele luminoase și acustice pornite. Lucian Bode a fost rănit în urma accidentului după ce mașina în care se afla s-a ciocnit frontal cu o alta care cirula regulamentar, nefiind necesare îngrijiri medicale la spital.

Din declarația de avere a lui Lucian Bode din data de 21 decembrie 2020, reiese că acesta nu deține terenuri și împreună cu soția sa are o casă în Zalău dobâdită în anul 2009 și un apartament în Cluj, dobândit în anul 2019. În același document se arată că acesta deține două autoturisme: unul marca Mercedes-Benz din anul 2016 și un Volvo din anul 2012.

La capitolul datorii, Lucian Bode a declarat că are de restituit băncilor și instituțiilor financiare suma de 421.593 de lei și 30.086 de euro. Totodată, din punctul de vedere al veniturilor, la acea vreme, acesta declarase să are un venit anual de 143.586 de lei dintre care 118.592 de lei reprezentau indemnizația de deputat, iar 24.994 salariul său de ministru al Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor.

Acesta a mai declarat că soția sa are un venit anual de 60.789 de lei reprezentând salariul pentru funcția de educator și totodată, cele două alocații ale copiilor săi în valoare de 1602 lei fiecare aual.