Home » Stiri Diaspora » Românii care lucrează în străinătate trebuie să știe asta. Cum pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro

Românii care lucrează în străinătate trebuie să știe asta. Cum pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro

Cojocaru Cristian / 23.08.2021, 13:27
Românii care lucrează în străinătate trebuie să știe asta. Cum pot primi alocații europene pentru copii de până la 160 de euro

Românii care lucrează în străinătate pot primi o alocație europeană pentru copii. Sumele acordate de către UE părinților sunt mult mai mari deât alocația de stat.

Românii care lucrează în străinătate primesc bani pentru copii

Alocațiile europene reprezintă o formă de prestație familială care asigură securitatea socială salariaților și membrii familiilor acestora, totodată care au reședința într-u stat membru al Uniunii Europene și care desfășoară o activitate salarială sau independentă într-unul dintre statele blocului comunitar.

Ca și alocația de stat, acestea sunt acordate pentru copiii avuți în grijă. Condiția este ca părinții să se afle într-un al stat memrbu al UE, iar cuantumul acesteia este mai mare în majoritatea cazurilor, depinzând de legislația statului respectiv. Beneficiarii acestei alocații sunt copiii ci căror părinți lucrează legal pe teritoriul Uniunii Europene.

Cei care doresc să obțină alocația europeană va trebui să se adreseze instituțiile care se ocupă cu plata prestațiilor familiale. Aceste instituții diferă de la un stat la altul, iar în Italia aceștia se pot adresa Institutului Național de Protecție Socială. La nivelul țării, instituția responsabilă cu acest lucru este Agenția Națională pentru Prestații Sociale, iar la nivel local este reprezentată prin Agenția Județeană pentru Prestații Sociale.

românii lucrează străinătate
Copiii romanilor care lucreaza in strainatate pot primi alocatii europene de pana la 160 de euro lunar

Procesul de depunere al actelor

În ceea ce privește procedura de depunere a documentelor, părinții trebuie să completeze și să depună formularul E411 la instituțiile abilitate de pe teritoriul statului în care se află. Formularul se depunde în dublu exemplar, iar după analiză, se va stabili statul competent care va acorda alocația, în funcție de natura activității desfășurate de către părinții copiilor.

În România, formularul va fi depus la AJPS de care copiii lucrătorului migrant aparțin ca domiciliu. Un alt lucru important care merită menționat este faptul că alocația se poate acorda și în mod retroactiv, astfel că perioada pentru care poate fi solicitată se încadrează între 1 și 3 ani.

Condițiile pe care părinții care trebuie să le întrunească pentru a primi alocația europeană sunt:

  • dacă lucrează pe teritoriul statului membru UE;
  • dacă primesc pensie de stat din țara respectivă;
  • dacă locuiesc în țara respectivă.

În cazul în care toată familia locuiește în țara respectivă, aceasta va fi supusă regimului de prestații familiale din țara gazdă. Dacă părinții sunt detașați în străinătate pentru un termen mai mic de doi ani și rămân asigurați ai sistemului de securitate socială, prestațiile vor fi plătite în continuare în țara de origine.

În cazul în care unii membrii ai familiei nu locuiesc în țara în care părinții sunt asigurați, atunci aceștia ar putea avea dreptul la astfel de prestații din partea mai multor țări. În acest caz, autoritățile naționale vor analiza situația părinților și vor decide care țară se face responsabilă pentru plata prestațiilor.

De obicei, țara care se face responsabilă cu plata acestor venituri este țara în care părinții au dreptul la prestațiile sociale în baza desfășurării activităților independente sau în baza salariului. Dacă părinții beneficiază de prestații în două țări, responsabilitatea de a plăti revine țării în care locuiesc copiii și în care lucrează unul dintre părinți. În cazul în care nici unul dintre părinți nu lucrează în țara în care locuiesc copiii, atunci prestația va fi oferită de către țara în care nivelul este mai ridicat.