Home » Știri » La cât vor ajunge ajutoarele sociale din 2021. Despre ce mărire e vorba

La cât vor ajunge ajutoarele sociale din 2021. Despre ce mărire e vorba

Manolică Anca / 29.10.2020, 17:59
La cât vor ajunge ajutoarele sociale din 2021. Despre ce mărire e vorba

Creștere mare a ajutoarelor sociale, după 12 ani în care indicatorul social de referinţă a fost îngheţat. La cât vor ajunge ajutoarele sociale din 2021. Iată despre ce mărire este vorba și ce mai prevede legea aprobată de Camera Deputaților.

La cât vor ajunge ajutoarele sociale din 2021

La începutul lunii octombrie, deputaţii au adoptat propunerea legislativă care prevede creşterea indicatorului social de referinţă (ISR). Acesta nu mai fusese modificat de 12 ani. Astfel, ajutoarele sociale ar urma să fie mărite chiar de la 1 ianuarie 2021.

Valoarea indicatorului social de referinţă, în prezent, de 500 lei și va crește, începând cu prima zi a anului 2021, până la 780 de lei sau 140% procentual. Aceasta ar fi doar prima etapă din cele trei care se vor întinde până în anul 2024.

Cresc ajutoarele sociale din 2021
Cresc ajutoarele sociale din 2021

Astfel, a doua creștere ar urma să aibă loc la începutul anului 2022, până la suma de 980 de lei, iar cea de-a treia, începând cu 1 ianuarie 2023, atunci când valoarea indicatorului social de referință va ajunge la 1200 de lei.

ISR nu a mai fost ajustat din anul 2008

Indicatorul social de referinţă (ISR) este definit în legislație ca fiind unitatea exprimată în lei nivelul căreia se raportează beneficiile de asistenţă socială, suportate din bugetul de stat, acordate atât în vederea asigurării protecţiei persoanelor în cadrul sistemului de asistenţă socială, cât şi în vederea stimulării persoanelor beneficiare ale sistemului de asistenţă socială, pentru a se încadra în muncă.

ISR a rămas la aceeași valoare de 500 de lei din 2008 până în prezent, pentru că, deşi el ar fi putut fi actualizat de către Guvern cu rata inflaţiei, acest lucru s-a întâmplat. Prin urmare, toate prestaţiile sociale au rămas la nivelul anului 2008.

Acum, Camera Deputaţilor a adoptat acest proiect de lege care prevede majorarea indicelui, etapizat, până la 1200 de lei. Proiectul a fost iniţiat de PSD, ALDE şi Pro România și urmează să ajungă pe masa președintelui pentru promulgare.

Valoarea ISR va fi modificată anual

Mai mult, propunerea legislativă prevede, ca începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea indicatorului social de referinţă să fie modificată anual, prin hotărârea Guvernului, până la data de 31 ianuarie a anului curent. Această modificare se va face în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum preconizat pe an/an anterior.

„Raportarea prestaţiilor sociale la ISR şi plafonarea acestui indicator la nivelul stabilit în 2008 a făcut ca, în ciuda creşterii economice din ultimii ani, protecţia socială pe care o oferă statul român să fie tot mai precară şi insuficientă. Categoriile vulnerabile au fost excluse deliberat de la beneficiile creşterii economice. Astfel, ponderea gospodăriilor care nu au putut efectua la timp unele cheltuieli a crescut de la 23,8% în 2007 la 30% în 2018, INS”, spun iniţiatorii proiectului de lege.

Ajutoarele sociale se vor mări până la 1200 de lei
Ajutoarele sociale se vor mări până la 1200 de lei

Aceștia mai susțin că pandemia de Covid-19 riscă să excludă  tot mai mulți oameni de pe piața muncii şi să sărăcească zeci, chiar sute de mii de persoane care, până nu de mult, aveau un loc de muncă. Asta îi va transforma în şomeri, iar, mai apoi, în beneficiari de ajutoare sociale. „Este o ocazie de a regândi şi de a reaşeza sistemul de protecţie socială pe alte fundamente, mult mai echitabile si mai incluzive”, mai spun aceştia.

Pentru ca această propunere legislativă să intre în vigoare, ea trebuie promulgată de președintele României, Klaus Iohannis şi apoi publicată în Monitorul Oficial.