Home » Știri » Cine beneficiază de șomaj în România- ghid complet pentru a depune actele

Cine beneficiază de șomaj în România- ghid complet pentru a depune actele

Bucur Ioana / 15.10.2020, 15:45

Ți-ai pierdut locul de muncă? Ești proaspăt absolvent de liceu sau facultate și nu te poți angaja? Află tot ce trebuie să știi pentru a primi bani de la stat. Cine beneficiază de șomaj în România? Ghidul complet pentru a depune actele.

Cine beneficiază de șomaj în România? În ce situații poți primi bani de la stat dacă nu ai loc de muncă?

Potrivit ec.europa.eu, acestea sunt categoriile de persoane care pot primi obligatoriu șomaj în România:

  • Cetățeni români care sunt angajați sau care obțin venituri în România, cu excepția pensionarilor care lucrează;
  • Cetățeni români care lucrează în străinătate și în cazul cărora legea aplicabilă este legea română;
  • Cetățeni străini care, pe perioada în care își au domiciliul sau reședința în Români sunt angajați sau obțin venituri.

Mai pot beneficia de șomaj în România și persoanele care realizaează activități pe baza unui contract individual de muncă, funcționarii publici, persoane în funcții de demnitate publică alese, membrii cooperativelor, administratorii etc.

În plus, cei care au peste vârsta de 18 ani și sunt asigurați în sistemul public de pensii și în sistemul asigurărilor de sănătate, se pot asigura voluntar și pentru indemnizația de șomaj următoarele categorii de persoane. Condiția: să aibă domiciliul sau reședința în România:

  • persoanele autorizate să desfășoare activități independente și partenerii acestora care contribuie la activitatea respectivă;
  • cetățenii români care lucrează în străinătate, în cazul cărora legea aplicabilă nu este cea română;
  • persoanele supuse sistemului de securitate socială din România și membrii familiei acestora care locuiesc într-o țară a Uniunii Europene și al căror angajator nu este situat pe teritoriul României.
Cine beneficiază de șomaj în România- ghid complet pentru a depune actele
Cine beneficiază de șomaj în România- ghid complet pentru a depune actele

Ce condiții trebuie să îndeplinească cei care vor să beneficieze de șomaj în România

Pentru a beneficia de șomaj în România, șomerii înregistrați la agenția teritorială de ocupare a forței de muncă trebuie să îndeplinească mai multe condiții. Prima spune că aceștia trebuie să fi contribuit la sistemul de asigurări de șomaj timp de cel puțin 12 luni din cele 24 de luni care preced momentul solicitării indemnizației de șomaj. Condiționarea nu se impune absolvenților care au minim 16 ani și care nu au reușit să-și găsească un loc de muncă potrivit cu pregătirea profesională timp de 60 zile de la data absolvirii instituției de învățământ.

Cum se pierde ajutorul de șomaj în România?

În cazul absolvenților unei instituții de învățământ carenu își pot găsi un loc de muncă în 60 de zile de la absolvire, ajutorul de șomaj se acordă pe o perioadă de șase luni. Plata ajutorului de șomaj se întrerupe și în momentul în care beneficiarul refuză nejustificat un loc de muncă conform cu pregătirea sau nivelul studiilor acestuia, sau dacă pleacă din țară a beneficiarului pentru o perioadă mai mare de trei luni.

Dacă șomerul refuză să se prezinte lunar, sau când este chemat, la agenția pentru ocuparea forței de muncă la care este înregistrat, pentru a primi sprijin în obținerea unui loc de muncă, își va pierde ajutorul de șomaj.

Șomajul în România, în creștere în iulie 2020

Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS) rata șomajului a crescut, în iulie 2020. Rata şomajului în forma ajustată sezonier a fost de 5,4% în iulie 2020, cu 0,1 puncte procentuale mai mare decât nivelul lunii anterioare. În traducere, în luna iulie 2020 a fost estimat un număr de 484.000 de șomeri (persoane cu vârsta între 15 şi 74 de ani), în creştere atât faţă de luna precedentă (474.000 persoane), cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (362.000 persoane).