Home » Politică » Cine este Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților. Cu ce s-a ocupat timp de 21 de ani: “Sunt mândră”

Cine este Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților. Cu ce s-a ocupat timp de 21 de ani: “Sunt mândră”

Manolică Anca / 03.12.2021, 13:33
Cine este Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților. Cu ce s-a ocupat timp de 21 de ani: “Sunt mândră”

Laura Vicol, avocata care a devenit cunoscută după ce a apărat-o în instanță pe fosta șefă a DIICOT, Alina Bica, a fost aleasă să ocupe una dintre cele mai influente poziții în politicile publice din justiția țării noastre. Avocat penalist de două decenii, aceasta are legături cu o mulțime de persoane din lumea infracțională. Iată cu ce se „mândrește” blonda.

Cine este Laura Vicol, noua șefă a Comisiei juridice din Camera Deputaților

Laura-Cătălina Vicol-Ciorbă (deputat PSD) a fost aleasă noul președinte al Comisiei juridice, de disciplină şi imunităţi din Camera Deputaților. Avocat penalist, aceasta și-a început activitatea în anul 1999, la Baroul Bucureşti, intrând în atenția publică după ce a reprezentat-o în instanță pe celebra Alina Bica.

De-a lungul timpului, aceasta a fost asociată adesea cu persoane care au avut probleme cu legea, pornind de la fostul soț la actualul, dar și nașul de cununie, fostul ofițer SRI Daniel Dragomir. Anchetată de DNA într-o operațiune de complicitate și fals (achitată de instanță în cele din urmă), un personaj cu multe legături în lumea politică și în strânse relații cu lumea interlopă, avocata Laura Vicol a ajuns să ocupe astăzi o poziție foarte influentă în politicile publice din justiția României.

Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi este cea mai intensă dintre cele 25 de comisii permanente organizate la nivelul Camerei Deputaţilor. Are cele mai lungi ordine de zi, pentru că de aici pleacă rapoartele a aproximativ 60% dintre proiectele de lege care vor fi ulterior dezbătute în plenul Camerei Deputaţilor.

Numirea ei a fost contestată puternic de partidul USR

Laura Vicol a fost aleasă la șefia Comisiei juridice de noua coaliţie PNL-PSD-UDMR. Însă liderul USR, Dacian Cioloș, a contestat numirea acesteia în funcție, solicitându-le imediat liderilor PNL și PSD să numească pe altcineva în locul ei. Acesta spune că ea a fost membră a partidului PSD în vremea în care era condus de Sebastian Ghiță, pe care îl vede ca un „personaj care încă fuge de justiție”.

De asemenea, Dacian Cioloș spune că Laura Vicol „a susținut desființarea DNA” și că numirea ei în la șefia Comisiei juridice ar aduce consecințe asupra sistemului de justiție: „semnalul dat prin această numire este unul de întoarcere într-o zonă cenușie a justiției”.

Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților
Laura Vicol, șefa Comisiei juridice din Camera Deputaților

Întrebată de jurnaliști dacă consideră că activitatea sa de avocat o îndreptăţeşte să ocupe acum funcția de preşedinte al Comisiei juridice, ea a ținut în primul rând să catalogheze „atacurile” USR împotriva sa drept „mârșave”, care vin din partea unei formațiuni politice care ”a ales să fugă de la guvernare”: „Eu, până în acest moment, am evitat şi nu am dorit să intru în aceste atacuri, pe care le consider mârşave.”

„Activitatea mea profesională de 21 de ani ca avocat nu va interfera niciodată cu activitatea parlamentară. Sunt mândră că sunt avocat, sunt mândră pentru tot ceea ce am făcut, eu nu am intrat numai în dosare aşa-zis controversate, cum le-au numit cei care mă atacă, am apărat şi oameni bogaţi, am apărat şi oameni săraci (..)

Aşa cum eu am reprezentat clienţi în instanţele de judecată timp de 21 de ani şi am făcut-o cu cinste şi onoare şi nu am fost niciodată cercetată pentru lipsă de integritate, din această cauză mi-am dorit să intru în politică şi să fiu alături de o echipă minunată şi să construiesc lucruri, să fiu avocatul românilor în Parlament”, a declarat aceasta, în urma atacurilor din partea USR, potrivit HotNews.ro.

Cum a câștigat Laura Vicol în fața DNA

Laura Vicol s-a aflat anul trecut pe lista PSD Dolj pentru Camera Deputaților, fiind aleasă parlamentar, pentru prima dată în cariera sa politică. Însă, numele său a apărut în lumea publică de mai mult timp.

În anul 2016, avocata era trimisă în judecată de DNA pentru favorizarea făptuitorului, complicitate la exercitare fără drept a unei profesii sau activităţi, fals în înscrisuri sub semnătură privată. Practic, Laura Vicol apăra o persoană și, ca avocat, a trimis un colaborator de-ai săi la o acțiune pe care DNA o derula în dosar. Dar, se pare că acest colaborator nu era avocat, deși se legitima ca fiind unul.

La acea vreme, DNA a reținut-o (pentru 24 de ore) în trafic pe Laura Vicol, avocații catalogând această măsură ca fiind un gest extrem, nejustificat, față de gravitatea redusă a acuzației. În cele din urmă, Laura Vicol a câștigat în procesul pe fond, fiind achitată în 2018 de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Laura Vicol, contestată pentru că a fost avocatul interlopilor
Laura Vicol, contestată pentru că a fost avocatul interlopilor

Numele său apare alături de multe personaje din lumea interlopă

De asemenea, numele Laurei Vicol Ciorbă apare într-un rechizitoriu în care au fost trimiși în judecată mai mulți oameni din lumea interlopă. Capii de listă sunt Marian Bejan și Robert Badea, polițistul care favoriza „gruparea Bodyguarzilor”.

În aprilie 2020, avocata Laura Vicol a fost audiată ca martor după ce a fost interceptată de DIICOT vorbind cu Bejan, acuzat de șantaj, proxenetism, tentativă de omor și spălare de bani. Din ceea ce au vorbit cei doi a reieșit că se cunosc, în condițiile în care Vicol era avocata unuia dintre rivalii lui Bejan, a notat Europa Liberă, care a și publicat o parte din stenograme.

La începutul anului 2020, Marius Emil Alecu, zis „Bebino”, liderul Clanului Sportivilor și Cezar Roberto Petcu, omul lui Bejan, s-au răfuit în stradă, fiind transportați la spital cu răni grave după ce s-au tăiat cu săbiile și cuțitele. În octombrie 2020, avocata le-a spus procurorilor că, după încăierare, a fost contactată de mama lui Marius Alecu, și i-a solicitat să îi reprezinte fiul în instanță. La scurt timp, Vicol i-a spus femeii că s-a întâlnit cu Marian Bejan, iar acesta i-ar fi spus că este prieten cu cei doi interlopi și că ar vrea ca ei să se împace.

Pe lângă aceste apariții controversate ale avocatei, în jurul ei se învârt mulți alți oameni care au avut sau au probleme cu legea.

  1. Fostul soț, Mihai Tiberiu Vicol, a fost condamnat definitiv pe 7 decembrie 2011, la 4 ani și 9 luni de închisoare într-un dosar pentru fraudă cu fonduri europene. Prejudiciul era de peste 500.000 de euro. Acesta a fost acuzat de procurori că a folosit sau prezentat documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete pentru a obține  pe nedrept fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene.
  2. Relație cu un alt condamnat definitiv – potrivit Libertatea, Laura Vicol a avut o relație cu Stelică Ion Mihai, cunoscut ca Leo de la Strehaia. Acesta a fost condamnat, împreună cu mama sa, Maria Mihai, zisă Patroana, la închisoare cu executare în 2021. El a primit doi ani și jumătate pentru evaziune fiscală.
  3. Nașul de cununie, condamnat definitiv – Fostul ofițer SRI, Daniel Dragomir, este nașul de cununie din a doua căsătorie a avocatei, cea cu omul de afaceri Vladimir Ciorbă. Dragomir a primit în iunie 2021 3 ani și 10 luni de închisoare, fiind acuzat că ar fi cerut și primit peste 460.000 de euro de la omul de afaceri Rami Ghaziri pentru a-i proteja afacerile.
  4. Nașa de cununie, condamnată și ea în același dosar al soțului. Mari Dragomir (Marinela Zoica Dragomir) a primit 2 ani și 8 luni de închisoare.
  5. Soțul Vladimir-Răzvan Ciorbă, urmărit penal – s-au căsătorit la doi ani după ce a fost reținut pentru 24 de ore în dosarul cumnatului lui Victor Ponta, Iulian Herțanu. Potrivit referatului de pe site-ul DNA, aceștia ar fi fraudat fonduri europene pentru lucrări de canalizare în Comarnic.
  6. Alte relații cu multe nume sonore din politică – Laura Vicol s-a afișat în nenumărate rânduri cu Elena Băsescu, cu Elena Udrea, fostă prietenă a Alinei Bica. De asemenea, RISE Project a arătat că Laura Vicol este apropiata Simonei Mihaela Oprea, avocată într-un dosar DNA a fostului șef ADP Sector 4, Marian Goleac, și soția procurorului DIICOT Ionuț Edi Oprea.
Laura Vicol cu Elena Băsescu / Sursă Foto: ziare.com
Laura Vicol cu Elena Băsescu / Sursă Foto: ziare.com

Laura Vicol este milionară în euro

Potrivit declarației sale de avere, Laura Vicol deține bijuterii și ceasuri dobândite în ultimii șapte ani în valoare de 777.000 de euro. De asemenea, aceasta are 12 conturi în bănci, care totalizează 982.000 de lei, 76.000 de euro, 91.000 de dolari și 10.000 de franci elvețieni, la care se adaugă sumele deținute în numerar: 235.000 de euro și 250.000 de lei.

În total, averea sa este estimată la 1,42 de milioane de euro.