Home » Politică » Totul despre Dacian Cioloș, noul premier al României: numele complet, studii și funcții ocupate de-a lungul timpului

Totul despre Dacian Cioloș, noul premier al României: numele complet, studii și funcții ocupate de-a lungul timpului

Manolică Anca / 12.10.2021, 08:23
Totul despre Dacian Cioloș, noul premier al României: numele complet, studii și funcții ocupate de-a lungul timpului

Dacian Cioloș, în vârstă de 52 de ani, este noul premier al României. A luat contact cu politica încă din vremea studenţiei, când a activat în organizaţia de tineret a unei mişcări naţionaliste. Iată ce studii are și ce funcții importante a ocupat de-a lungul timpului.

Ce studii are Dacian Cioloș

Dacian Julien Cioloș, pe numele său întreg, s-a născut pe 27 iulie 1969 în Zalău. A absolvit în 1987 studiile medii la Liceul Agricol din Șimleu Silvaniei, după care a urmat cursurile Facultății de Horticultură de la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj-Napoca (1989–1994), fiind licențiat drept inginer horticultor.

Ulterior, a ales să se specializeze în „Sisteme de producție și dezvoltare rurală” la École ationale Supérieure Agronomique din Rennes (1995–1996), unde a beneficiat de o bursă guvernamentală franceză și apoi a mai urmat master științific în „Economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale” la École Nationale Supérieure Agronomique și Université Montpellier-I (1996–1997). În anul 2000 a obținut doctoratul în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale în cadrul aceleiași intituții din Montpellier.

[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]

În timpul studenției a fost reprezentantul studenților în senatul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară și în consiliul de administrație al Facultății de Horticultură din Cluj-Napoca (1990–1995), coordonatorul programului de stagii pentru studenții USAMV Cluj-Napoca în ferme agricole din Franța (1992–1995) și inițiatorul și membrul fondator al asociației profesionale AGROECOLOGIA (1995). În 2000 a devenit parte a Grupului din Bruges, care venea cu analize și propuneri privind politica agricolă comună a Uniunii Europene.

Ce funcții a ocupat până acum

După absolvirea masterului, Dacian Cioloș s-a implicat într-o mulțime de proiecte care țineau de dezvoltarea agricolă, domeniul în care a studiat:

  • martie–iulie 1997, aprilie 1999 – agroeconomist stagiar la Comisia Europeană de la Bruxelles, în cadrul Diviziei de Dezvoltare Rurală a Direcției Generale de Agricultură – pregătirea programului SAPARD.
  • martie 1998–octombrie 1999 – directorul Programului de dezvoltare rurală locală în Argeș, în cadrul cooperării descentralizare dintre Consiliul General Savoia și Consiliul Județean Argeș.
  • noiembrie 1999-decembrie 2001 – coordonatorul programelor de cooperare franco-române în dezvoltare agricolă și rurală la Centrul Internațional de Cooperare pentru Dezvoltare Agricolă în cooperare cu Asociația Națională de Dezvoltare Agricolă.
  • 2002-2003 – manager în domeniul agriculturii și dezvoltării rurale la Comisia Europeană, Delegația CE în România, SAPARD.
Dacian Cioloș
Dacian Cioloș

Activitatea politică a lui Dacian Cioloș, noul premier al României:

  • începând din 1990, în timpul studenției – membru al Uniunii Vatra Românească și președinte al comisiei de cenzori.
  • mai 1993 – vicepreședinte al organizației de tineret, Asociația Junimea Vatra Românească.
  • ianuarie 2005 – consilierul ministrului Agriculturii, Pădurilor și Dezvoltării Rurale și reprezentant în Comitetul Special Agricol la Consiliul European.
  • mai–octombrie 2007 – subsecretar de stat pentru Afaceri Europene în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, fără însă să facă parte din vreun partid.
  • 2007–2008: Ministru al Agriculturii și Dezvoltării Rurale
  • 2010 – 2014: Membru al Comisiei Europene, responsabil pentru agricultură si dezvoltare rurala
  • 2015 – câteva luni a fost consilier pentru siguranţă alimentară internaţională
  • noiembrie 2015 – ianuarie 2017- Preşedintele Klaus Iohannis îl desemnează premier, formând un guvern tehnocrat.
  • finele anului 2018 – anunţă un nou partid: PLUS. În primăvara anului 2019, PLUS se aliază cu USR şi cele două partide merg împreună la alegerile europarlamentare din 2019.
  • 2 februarie 2019 – copreședinte al Alianței 2020 USR+PLUS alături de președintele USR, Dan Barna.
  • vara anului 2019 – devine liderul grupului Renew din Parlamentul European, a treia formaţiune ca mărime de la Bruxelles. Grupul are legături strânse cu preşedintele Franţei Emmanuel Macron.
  • octombrie 2021 – președintele USR PLUS și premierul României

Dacian Cioloș a fost ales președintele USR PLUS. L-a învins pe Dan Barna cu 50.9% din voturi

Dacian Cioloș și Dan Barna s-au confruntat la finalul lunii septembrie în turul al doilea al alegerilor interne, pentru șefia partidului USR PLUS. În primul tur niciunul dintre cei trei candidați nu au obținut 50% plus 1 din voturi. Al treilea candidat a fost Irinel Darău, care a obținut numai 10% din voturi.

Dacian Cioloș este noul președinte USR PLUS
Dacian Cioloș este noul președinte USR PLUS

Așadar, în urma celui de-al doilea tur de scurtin intern, organizat vineri 1 octombrie 2021, Dacian Cioloș l-a învins pe Dan Barna, fostul președinte al partidului. Acesta i-a mulțumit lui Dan Barna și i-a transmis că dorește să lucreze împreună în continuare.

„Vreau să le mulțumesc colegilor din partid care au votat în număr foarte mare. Cred că am dovedit că putem avea matuitate și înțelepciune să ducem la bun sfârșit un proces deschis. Mi se pare că participarea este importantă, pentru că arată că cei care s-au înscris în USR sau în PLUS cred în acest proiect al fuziunii și îl validează prin participare masivă la vot.

Îi mulțumesc lui Dan Barna, pentru că a crezut în acest proiect. Îl asugur și îi asigur pe toți colegii că vom lucra împreună. Avem nevoie de experiența tuturor celor care au asumat responsabilități în partid și în stat. Vom găsi modalități să lucrăm împreună. Eu asta îmi doresc”, a declarat Dacian Cioloș, după câștigarea alegerilor.

Dacian Cioloș, desemnat prim-ministru de președintele Klaus Iohannis

Klaus Iohannis a semnat decretul privind numirea lui Dacian Cioloș în calitate de candidat la funcţia de premier, pentru a cere votul de încredere al Parlamentului asupra programului şi listei noului Guvern, potrivit art. 103 alin. (2) din Constituţia României, republicată, a anuntat luni seară, 11 octombrie, Administraţia Prezidenţială.

Președintele României a anunțat, după consultările de la Palatul Cotroceni, că a decis să îl numească pe liderul USR Dacian Cioloș în funcția de premier.

„Formaţiunile politice au venit cu diferite abordări, propuneri, aşa cum reprezentanţii acestor formaţiuni le-au prezentat şi opiniei publice. Eu am reţinut una pe care o voi şi pune în practică: am decis să-l desemnez pentru poziţia de candidat la funcţia de prim-ministru pe Dacian Cioloş”, a declarat Klaus Iohannis.