Home » Politică » 19 politicieni români și meseriile pe care le au la bază. Ce studii au de fapt Iohannis, Cîțu, Turcan și alții

19 politicieni români și meseriile pe care le au la bază. Ce studii au de fapt Iohannis, Cîțu, Turcan și alții

Manolică Anca / 13.09.2021, 13:30
19 politicieni români și meseriile pe care le au la bază. Ce studii au de fapt Iohannis, Cîțu, Turcan și alții

Politicieni români și meseriile pe care le au la bază. Cu unul sau mai multe mandate la activ, parlamentarii au ajuns în postura de a legifera, după ce înainte erau specializați în meserii precum cele de tâmplar, mecanic, electrician, inginer constructor sau minier.

Ce meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români

De-a lungul anilor, după Revoluția din ’89, prin Parlamentul României s-au perindat o mulțime de figuri pitorești sau parlamentari care au plecat de la munca fizică pentru a se face politicieni. Astfel, pregătirea și studiile acestora au fost și continuă să fie o sursă nesecată de surprize și de comentarii. De subliniat este faptul că o bună parte dintre cei care au ocupat fotoliile din Parlament nu au decât studii medii.

Statistic vorbind, principalele profesii reprezentate în Parlament sunt ingineria, economa şi juridica. Astfel, 34,7% din parlamentari sunt ingineri, 19,3% sunt economişti, iar 17,3% sunt jurişti. Printre senatori și deputați se mai regăsesc și personaje care sunt medici, actori, teologi, filosofi, istorici.

Politicieni români și meseriile pe care le au la bază

Pentru început, vorbim despre cei patru președinți ai României de la Revoluție încoace, Ion Iliescu, Emil Constantinescu, Traian Băsescu și Klaus Iohannis, care au fost, pe rând, inginer hidrolog, geolog, căpitan de navă comercială și profesor de fizică.

Însă, printre figurile cele mai surprinzătoare și colorate din Parlament se numără, cu siguranță, Gigi Becali, care a absolvit doar studiile liceale ale colegiului „Iuliu Maniu”, regretata poetă Leonida Lari, absolventă a Universității de Stat din Republica Moldova, sau regretatul scriitor Corneliu Vadim Tudor, absolvent al Facultății de Filosofie din cadrul Universității din București, cu o teză despre sociologia religiei.

  • Raluca Turcan

Născută la Botoșani, aleasă deputat de Sibiu, Raluca Turcan este una dintre puținele femei din prima linie a politicii românești. Aceasta a absolvit liceul „A.T. Laurian”, din orașul natal, urmând, apoi cursurile Academiei de Studii Economice, Facultatea de Relații Economice Internaționale, și ale Institutului Pușkin, din Moscova, Rusia, fiind licențiată în economie.

  • Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Florin Cîțu

Florin-Vasile Cîțu, pe numele său complet, s-a născut pe 1 aprilie 1972, în București. A absolvit Grinnell College din SUA, în 1996, un masterat în economie în cadrul Iowa State University în 1999, iar în 2002, în cadrul aceleiași universități, a absolvit doctoratul în „Politică monetară, macroeconomie, econometrie”, fără a susține teza de doctorat.

Florin Cîțu
Florin Cîțu

Înainte de a se întoarce în România, după studii, și înainte de a intra în politică, acesta a lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi în cadrul Băncii Centrale a Noii Zeelande (2001 – 2003). Între anii 1997 și 2001, a fost lector la Iowa State University, în Statele Unite ale Americii, universitate unde a și studiat. În 2006, s-a alăturat echipei ING Bank și a pus bazele echipei de cercetare, devenind economist șef. Ulterior, el a devenit șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca mai apoi să fie consultant și analist economic.

  • Marcel Ciolacu

A absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, deși facultatea respectivă a primit autorizație provizorie în luna mai 1995. De asemenea, între 2008 și 2009, Ciolacu a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale la Colegiul Națioanal de Apărare din București, care a fost catalogat de presă drept „fabrică de diplome pentru politicieni”.

Ulterior, în 2012 Ciolacu a absolvit Masterul în Managementul Sectorului Public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative. Acesta a fost juristul unei companii din Buzău înainte de a intra în administrația locală, unde a ocupat mai mult funcții, printre care consilier local, consilier județean, prefect de Buzău.

  • Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Ludovic Orban

Fostul premier al României a absolvit Facultatea de Tehnologia Construcțiilor de Mașini din Brașov, în anul 1988, când a obținut diploma de inginer. El a profesat încă de tânăr, lucrând la Izolatul Târgu Secuiesc, până în anul 1990. Trei ani mai târziu, el a absolvit și studiile postuniversitare la Facultatea de Științe Politice SNSPA, obținând o diplomă importantă pentru cariera lui politică.

Însă, Ludovic Orban a fost și redactor la cotidianul Viitorul Românesc, acolo unde a lucrat până în anul 1992. Tot în același an, pe când avea vârsta de 29 de ani, Ludovic Orban a făcut pasul cel mare și a profesat în politică.

  • Gabriela Firea

A absolvit Liceul Industrial nr. 1 Bacău şi Facultatea de Litere a Universităţii din Bucureşti, specializarea Știinţele Comunicării. Apoi, a continuat cu pregătirea postuniversitară şi academică în cadrul Academiei de Studii Economice, însă, în 2010 şi-a îngheţat programul de pregătire doctorală pentru a face faţă funcţiei de Primar.

Înainte de a-și începe cariera în presă, Gabriela Firea a fost profesor suplinitor de limba română si franceză într-un sat, neavând bani să se mute la București. Ulterior, în 1990, a devenit reporter la săptămânalul „Pur şi simplu” din Bacău, iar apoi la cotidianul Azi din Bucureşti, în perioada 1991-1992. A mai lucrat la Televiziunea Română și în cadrul trustului de presă Intact, fiind redactor şi prezentator „Observator”.

  • Viorica Dăncilă

Fostul prim-ministru al României și-a început studiile la Liceul Energetic din Ploiești (1978-1982), acolo unde a obținut și diploma de Bacalaureat. Mai târziu, aceasta a studiat la Institutul de Petrol și Gaze, Facultatea Forajul Sondelor și Exploatarea Zăcămintelor de Hidrocarburi Ploiești (1983-1988), iar în anul 2004 s-a mutat la București, acolo unde a studiat la Școala Națională de Studii Politice și Administrative, Facultatea de Administrație Publică București, obținând diploma de Master pentru Spațiul Public European.

Ca experiență profesională, Viorica Dăncilă a fost profesoară la Liceul Industrial Videle (1989-1997) și a ocupat postul de inginer la Petrom SA, Serviciul Monitorizare Producție Țiței și Gaze (1988-2009).

Viorica Dăncilă a fost profesoară de liceu
Viorica Dăncilă a fost profesoară de liceu
  • Liviu Dragnea

Materiile sale favorite au fost matematica și fizica, devenind chiar olimpic. Pasiunea pentru mașini și atracția față de aceste materii l-au determinat pe Liviu Dragnea să se înscrie la Facultatea de Transporturi, secția Autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București, obținând diploma de inginer.

  • George Simion

A absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, urmând apoi cursurile Facultății de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti. Masteratul l-a absolvit la Iași, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, având ca temă de cercetare „Crimele comunismului”.

George Simion este cunoscut și drept fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. De asemenea, s-a remarcat ca lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mișcării de stradă din 1990. A introdus mesajul „Basarabia e România” în rândul galeriilor de fotbal, devenind şi liderul grupului ultras „Uniţi sub Tricolor”, care, de-a lungul anilor, a avut mai nenumărate „ieşiri” necontrolate la meciurile echipei naţionale.

  • Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Dan Barna

Deși când era mic își dorea să devină arheolog, părinții l-au îndrumat către Facultatea de Drept din București, pe care a absolvit-o în anul 1988. În perioada februarie–iulie 2000, a urmat un curs de formare la International Development Law Institute din Roma, iar mai apoi a urmat un master în Management de Proiect în cadrul Universității Politehnica din București.

Banii și cariera și i-a făcut în consultanță și training-urile pentru accesarea și gestionarea fondurilor europene, prin firma sa Grupul de Consultanță pentru Dezvoltare DCG, pentru a devenit unul dintre cei 17 români admiși pentru a fi certificați internațional ca instructori în domeniul fondurilor structurale.

  • Călin Popescu Tăriceanu

După finalizarea studiilor liceale la Liceul „Sf. Sava” din București, a absolvit Facultatea de Hidrotehnică din cadrul Institutului de Construcții din București, actuala Universitate Tehnică de Construcții, în 1976, urmând ca, în 1981, să se înscrie la cursurile de masterat în cadrul Universității din București, specializarea matematică și informatică, pe care însă nu le-a absolvit.

Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Călin Popescu Tăriceanu
Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Călin Popescu Tăriceanu

Imediat după terminarea facultății, Tăriceanu a lucrat ca inginer la Consiliul Național al Apelor Argeș, inginer la Trustul de Construcții Industriale București și asistent universitar la Facultatea de Hidrotehnică din București.

  • Nicușor Dan

Pasionat de mic de matematică, a absolvit Liceul Teoretic „Radu Vodă”, la secția de matematică-fizică, timp în care a obținut  premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică, în anii 1987 și 1988. De fiecare dată, a reușit să ia punctaj maxim.

Ulterior, a urmat cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București și, în 1992, a ales să își continue studiile în Franța, la École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franțuzești. A urmat un Master la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII. Candidatul USR-PLUS și PNL la Alegerile locale 2020 este matematician de profesie și cunoscut activist social.

  • Ce studii și meserii au la bază cei mai cunoscuți politicieni români. Ilie Sârbu

Unul dintre cei mai longevivi parlamentari care și-a început cariera în anul 1990, tatăl Dacianei Sârbu, soția lui Victor Ponta. Ilie Sârbu este licențiat în Teologie și Științe Economice. În 1976 a ocupat funcția de profesor la Seminarul Teologic din Caransebeș, iar în anul  1978 a devenit directorul acestei instituții.

După trei ani, a ocupat funcția de consilier economic la Mitropolia Banatului, ca apoi, după 10 ani, să desfășoare activități în domeniul comerțului, agriculturii și morăritului.