Home » Politică » Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă

Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă

Bucur Ioana / 13.10.2020, 16:11

Câștigător al cursei pentru funcția de primar al Bucureștiului la alegerile locale 2020, Nicușor Dan are un CV impresionant. Fiu de muncitor, școlit în Franța, matematician, activist, fondator și președinte de partid, Nicușor a reușit  dublă performanță impresionantă când era doar un puști. Detaliul pe care puțini îl știu.

Nicușor Dan CV. Care este, de fapt, meseria de bază a actualului primar al Bucureștiului

Mama lui, contabilă, tatăl, muncitor. Nicușor Dan s-a născut în Făgăraș, pe 20 decembrie 1969. Pasionat de mic de matematică, a absolvit Liceul Teoretic „Radu Vodă”, la secția de matematică-fizică. În timpul anilor de liceu, a reușit o performanță remarcabilă, luând premiul întâi la Olimpiada Internațională de Matematică, în anii 1987 și 1988. De fiecare dată, a reușit să ia punctaj maxim.

Olimpicul a decis să transforme pasiunea pentru matematică în profesie. La 18 ani, Nicușor Dan a plecat din Făgăraș și s-a mutat în București, pentru a urma cursurile Facultății de Matematică din cadrul Universității București. În 1992, a ales să își continue studiile în Franța. A urma cursurile cursurile École Normale Supérieure, una dintre cele mai prestigioase grandes écoles franțuzești. A urmat un Master la Universitatea Paris XI și și-a prezentat teza de doctorat în matematică la Universitatea Paris-XIII. Dorul de casă îl măcina. Nevrând sau neputând să se adapteze ritmului francez de viață, în 1998, se întoarce în România hotărât să ajute la schimbarea țării sale.

Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă
Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă

„Am realizat, de fiecare dată în colaborare, trei lucruri importante:
În anul 2000, am înființat Școala Normală Superioară București, instituție de învățămant universitar de elită în științe. Ideea înființării unei astfel de instituții a circulat intens în mediul academic în anii 1995-2000.
Am reușit să limităm considerabil derapajele urbanistice ale Bucureștiului. În anii 2006-2008, când am început, lupta cu speculatorii imobiliari în complicitate cu autoritățile părea pierdută din start.
Am reușit să înființăm primul partid politic de după 2000 construit de jos în sus și intrat în Parlament”, își rezumă Nicușor Dan activitatea, pe site-ul Camerei Deputaților.

Nicușor Dan CV. Asociația Salvați România a devenit Uniunea Salvați România

Demolarea caselor de patrimoniu de speculatorii imabiliari, contrucția unor blocuri înalte în zone protejate șiscăderea suprafețelor spațiilor verzi din București au fost „ingredientele” ce l-au convins pe Nicușor Dan să înființeze Asociația Salvați Bucureștiul.

Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă
Nicușor Dan CV. Ce studii are primarul Capitalei și care este, de fapt, meseria lui de bază. Performanță uriașă

„În 2006, primarul de atunci a vrut să pună patru blocuri în faţa Ateneului, în parcarea pe care o avem acum în faţa ateneului. El a zis: „Parcarea asta e urâtă în faţa ateneului, o punem în subteran. Dar ce te faci că trebuie să ai nişte intrări în subteran şi alea sunt urâte. Le mascăm cu nişte turnuri”. Domnul Videanu era primar atunci.

Eu am fost la meeting, eram vreo 200 de oameni care am constituit un grup civic, care a funcţionat mai mult pe internet.. era o lume prea diversă, nu se lega şi atunci am înfiinţat în 2008 „Salvaţi Bucureştiul”, cu gândul să avem acţiuni foarte clare. Am şi scris un raport „Bucureştiul în dezastru urbanistic” şi aşa am câştigat atenţia presei”, a povestit Nicuşor Dan.

Cum a cucerit-o Nicușor Dan pe cea care i-a devenit soție

Mirabela și Nicușor s-au întâlnit în urmă cu 15 ani, în anul 2005. Soția primarului Bucureștiului a dezvăluit care a fost întâmplarea fericită ce i-a adus împreună.

„Ne-am cunoscut în anul 2005, pe vremea când eu eram studentã în Bucuresti, la Geografie. Îmi aduc aminte cã se terminase sesiunea de examene, aveam bilet sã mã întorc acasã, dar chiar în ziua aceea s-a întors o prietenã ce fusese plecatã cu bursã Erasmus în Franta. Am renuntat sã mã mai întorc acasã si am iesit cu mai multi prieteni. Am zis sã mergem seara în Club A, clubul pe care noi îl frecventam în serile de dupã sesiune sau de dupã zilele în care aveam proiecte, iar atunci l-am întâlnit pe Nicusor. Sau el m-a întâlnit pe mine. Nu stiu dacã a fost dragoste la prima vedere, dar a fost chimie, atractie, asta a fost sigur. Apoi, lucrurile au venit de la sine”, a declarat acum câţiva ani Mirabela.