Home » Politică » Ce note au luat la BAC unii dintre cei mai cunoscuți politicieni din România: Băsescu, Udrea, Vanghelie, Negoiță

Ce note au luat la BAC unii dintre cei mai cunoscuți politicieni din România: Băsescu, Udrea, Vanghelie, Negoiță

Manolică Anca / 30.06.2021, 11:40
Ce note au luat la BAC unii dintre cei mai cunoscuți politicieni din România: Băsescu, Udrea, Vanghelie, Negoiță

La fel ca fiecare dintre noi, și politicienii au propriul set de amintiri din vremurile în care părăseau băncile liceului. Interesant este că, deși unii dintre ei au ajuns să ocupe funcții importante în stat și să ne reprezinte la nivel înalt, nu toțo au reușit să ia examenul maturității la acea vreme. Unii l-au picat, unii au copiat, alții l-au amânat. Hai să vedem ce note au luat la BAC unii dintre cei mai cunoscuți politicieni din România.

Ce note au luat la BAC unii politicieni din România

Bacalaureatul este fără îndoială examenul maturității, primul pas către pășirea spre viața de adult, ce cumulează cu încheierea studiilor liceale. Totodată, examenul reprezintă încheierea unui ciclu de pregătire și este un test decisiv pentru admiterea în învățământul superior. Cu toate acestea, nu foarte mulți dintre politicienii români se pot lăuda cu rezultate remarcabile la acest capitol, deși au ajuns să ocupe funcții înalte în stat și, unii dintre ei să ne reprezinte chiar și la nivel european.

În timp ce unii au declarat cu nonșalanță că au încercat să fraudeze examenul, unii au considerat că altele erau prioritățile lor la acea vreme, motiv pentru care au susținut examenul după vârsta de 30 de ani. Au fost, însă, și unii care au încheiat cu brio această etapă importantă din viață. Hai să vedem ce note au luat la BAC unii politicieni din România.

  • Traian Băsescu

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, se numără printre cei care au absolvit la timp examenul maturității. Deși a mărturisit că „și acum, când văd un profesor, cred că o să-mi pună un patru!”, el a reușit însă să ia BAC-ul cu nota 7,40. De altfel, a criticat la acea vreme reforma în educație a fostului ministru Andrei Marga și spunea că a fost un mare eșec ale cărui rezultate se văd după vreo zece ani.

  • Ce note au luat la BAC unii politicieni din România. Elena Udrea

Una dintre cele mai puternice figuri din politica românească, Elena Udrea s-a descurcat și ea destul de bine la examenul maturității. „Blonda de la Cotroceni” a absolvit Colegiul B.P. Hașdeu din Buzău, în anul 1992, profilul filologie, obținând nota 7,93 la examenul de bacalaureat. Ulterior, s-a orientat spre Drept, în cadrul Facultății de Științe Juridice și Administrative, la Universitatea „Dimitrie Cantemir” din București.

Elena Udrea, fost ministru al Turismului
Elena Udrea, fost ministru al Turismului

Într-un interviu acordat acum ceva timp, Elena Udrea s-a lăudat că a mai copiat în liceu: „Acum s-a prescris fapta așa că pot sa spun că s-a mai întâmplat așa în liceu. Cred că la fizică am copiat o dată, dar nu eram foarte bună, nu aveam o aplecare foarte mare pentru materia aceasta.”

  • Nicolae Bănicioiu

Fost ministru al Sănătății, un binecunoscut actor pe scena politică românească, el spune că a avut o medie „în jur de 8” la bac și a recunoscut și el că a avut tangențe cu copiuțele în timpul școlii, însă a fost prins de profesori.

„Am luat tot în jur de 8. Opt zero nu știu cât, dar eu dădeam la Medicină și am dat bacul din păcate la matematică și la romană. Eu știu că am încercat să copiez, dar la școală nu mi-a reușit pentru că m-a prins. Era la limba romană, prin clasa a 5-a sau a 6-a, nu mai știu exact. M-a prins și după aia a trebuit să învăț mai mult decât ceilalți. La Bac n-am copiat că nu se putea.”, a declarat Nicolae Bănicioiu.

  • Robert Negoiță

Primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, a avut probleme mari cu examenul maturității, acesta absolvind BAC-ul la vârsta de 31 de ani. Spune el, „eram prea procupat să fac bani, decât să mă ocup de şcoală. Cred că la BAC am avut nota opt…, nu-mi mai amintesc”. De asemenea, în urma unor anchete realizate de jurnalista Emilia Șercan a reieșit faptul că edilul a plagiat întreaga lucrare de doctorat.

Robert Negoiță a dat BAC-ul la 31 de ani
Robert Negoiță a dat BAC-ul la 31 de ani
  • Ce note au luat la BAC unii politicieni din România. Marian Vanghelie

Un alt politician care a fost cândva primar la Sectorul 5 intră în categoria celor care nu s-au prea dat în vânt pentru o „diplomă”. Marian Vanghelie a tratat școala cu indiferență, nu neapărat surprinzător dacă ar fi să ne raportăm la nenumăratele greșeli gramaticale pe care le-a făcut de-a lungul vremii.

Ceea ce surprinde nu este faptul că Vanghelie a picat din prima Bacalaureatul, ci faptul că s-a „chinuit” să ia examenul după 30 de ani. Prima dată avea 32 de ani când a încercat, însă a fost eliminat de la examen după ce a fost prins cu „surse de informare” asupra sa. În cele din urmă, fostul primar al Sectorului 5 a reușit să intre în posesia mult așteptate diplome, la vârsta de 33 de ani.

  • Daniel Moroșanu

El a devenit de departe un personaj atunci când vine vorba de examenul maturității. Daniel Moroşanu este consilier local de trei mandate la Vidra, în judeţul Vrancea, preşedinte al PNL Vidra şi prim-vicepreşedinte al PNL Vrancea, și a reușit abia la 42 de ani să susțină pentru prima dată Bacalaureatul. Nu a fost deloc de bun augur acest lucru pentru că a picat, după ce a obţinut nota 3.60 la limba română.