Home » Life & Style » Ce medie a avut Emil Cioran la BAC. Documentul care arată clar

Ce medie a avut Emil Cioran la BAC. Documentul care arată clar

Alexandru Cazacu / 19.03.2021, 10:49
Ce medie a avut Emil Cioran la BAC. Documentul care arată clar

Potrivit unui document legalizat, în anul 1928, marele scriitor român Emil Cioran, cel care a scris nenumărate lucrări celebre, a luat examenul de Bacalaureat cu media 7,80, la liceul ”Gheorghe Lazăr” din Sibiu. Deși rezultatul poate părea modest, examenele erau foarte grele la acea vreme, ca dovadă este faptul că eseistul s-a clasat pe locul al II-lea la Facultatea de Filosofie din București.

Ce medie a avut Emil Cioran la BAC

Autor al unor celebre lucrări precum ” Pe culmile disperării” sau ”Tratat de descompunere”, Emil Cioran a devenit al doilea mare stilist al limbii franceze. Cu toate acestea, la examenul de Bacalaureat, la proba scrisă a Limbii franceze a luat nota 6, iar la proba orală, nota 9. Mai târziu, în 1956, chiar el a recunoscut că avea dificultăți la scrierea în franceză: ”Fără tutun și cafea, n-aș fi scris nimic poate (oricum nu în franceză), scrie Adevărul.

După ce a plecat din România, marele scriitor român a publicat peste zece volume în Franța, totul fiind scris și publicat în limba franceză. Cu toate acestea, volumele pe care le-a publicat în Franța au apărut abia după 1990 la noi în țară. Mai mult de atât, se pare că nici latina nu îl atrăgea prea mult pe elevul Emil Cioran, acesta obținând nota 6 la această disciplină.

Emil Cioran se declara ateu

Chiar din primii an, Emil Cioran se arăta foarte interesa de metafizică. Scriitorul studia Religia în liceu pentru a o critica după aceea în scrierile sale. Media la disciplina Religie din timpul liceului a lui Emil Cioran a fost 8,66. Cu toate că Emil Cioran se declara ateu convins, el era mai degrabă un agnostic. Scriitorul nu respingea proiecția ontologică, dar nu agrea dogmele bisericești.

„Trebuie să te gândești la Dumnezeu iar nu la religie, la extaz iar nu la mistică. Diferența dintre teoreticianul credinței și credincios este la fel de mare ca aceea dintre psihiatru și nebun”, scria Emil Cioran în lucrarea ”Demiurgul cel rău”.

Mai mult de atât, se pare că Emil Cioran nu era nici adeptul termenului de ”filosof”, atunci când ea vorba de propria persoană:„Mânuirea ideilor cere mai puțin talent decât mânuirea cuvintelor. Prin exercițiu, poți deveni filozof, dar nu scriitor”, scria Emil Cioran în Caiete III.

Rezultate obținute de Emil Cioran la Bacalaureat

Mai jos puteți vedea și notele obținute de marele scriitor Emil Cioran la disciplinele de Bacalaureat din 1928, conform unei copii legalizate ale diplomei de BAC.

Ce medie a avut la Bacalaureat Emil Cioran
Ce note a avut la Bacalaureat Emil Cioran Sursă Foto: historic.ro

Rezultatele obținute de Emil Cioran la probele scrise:

  • Limba română – 10
  • Limba franceză – 6
  • Limba latină – 6

Probe orale:

  • Limba română – 10
  • Istorie – 8
  • Geografia României – 8
  • Instrucție civică – 8
  • Limba franceză – 9
  • Științe naturale – 6
  • Științe fizico-chimice – 7

Cu media generală 7,80 de la examenul de Bacalaureat, Emil Cioran a reușit să se califice pe locul al II-lea din cei 96 de candidați admiși în cadrul Facultății de Filosofie a Universității din București. De menționat este faptul că, copia legalizată a diplomei de Bacalaureat a lui Emil Cioran a fost scoasă la licitație la un preț de pornire de 1.500 de euro, de către historic.ro.