Home » Life & Style » 11 citate de Emil Cioran despre viață și iubire. Cum a ajuns filozoful român personaj de benzi desenate în Franța

11 citate de Emil Cioran despre viață și iubire. Cum a ajuns filozoful român personaj de benzi desenate în Franța

Violeta Badea / 17.03.2021, 16:16
11 citate de Emil Cioran despre viață și iubire. Cum a ajuns filozoful român personaj de benzi desenate în Franța

11 citate de Emil Cioran despre viață și iubire. Cum a ajuns filozoful român personaj de benzi desenate în Franța. Filozoful şi scriitorul Emil Cioran a ajuns să fie ilustrat în benzile desenate din Franța. Da, ai auzit bine! Acestea au fost realizate de Patrice Reytie și sunt intitulate „Nu putem trăi decât la Paris”.

11 citate de Emil Cioran despre viață și iubire

Emil Cioran
Emil Cioran

Emil Cioran a fost un filozof și scriitor român devenit apatrid și stabilit în Franța, unde a trăit până în ultima clipă a vieții. Românul s-a născut pe data de 8 aprilie 1911, la Rășinari, aflat pe atunci în comitatul Sibiu. După ce a studiat la Liceul Gheorghe Lazăr din Sibiu, începe la doar 17 ani studiul filozofiei la Universitatea din București.

Aici i-a avut ca și colegi pe Constantin Noica și Mircea Eliade, elev al lui Tudor Vianu și Nae Ionescu. Emil Cioran a fost un iubitor al limbii germane, a studiat în original pe Immanuel Kant, Arthur Schopenhauer, și mai ales pe Friedrich Nietzsche.

Prima lui carte apărută în anul 1934 în România și s-a numit „Pe culmile disperării”. Opera a fost distinsă cu Premiul Comisiei pentru premierea scriitorilor tineri needitați și Premiul Tinerilor Scriitori Români. Apoi, au apărut numeroase opere care s-au bucurat de un real succes.

În 1937 Emil Cioran pleacă în Franța cu o bursă a Institutului Francez din București. După o scurtă întoarcere în România, el părăsește pentru totdeauna țara și se stabilește la Paris. În continuare vă prezentăm câteva citate celebre ale marelui filozof și scriitor.

1. „Orice ar face, omului îi va părea rău, mai devreme sau mai târziu.”

2. „Dacă încercările prin care treceți, în loc să vă transpună într-o stare de puternică euforie, vă demoralizează și vă înăcresc, aflați că n-aveți vocație spirituală.”

3. „Nu lupt împotriva lumii, ci împotriva unei forțe mai mari, împotriva oboselii mele de lume.”

4. „Bărbații care iubesc cu adevărat, cu o pasiune puternică nu pot iubi în același timp mai multe femei, ci numai una..”

5. „Oare voi ierta vreodată pământului de a ma fi calculat printre posibilitățile lui? Când știi prea bine că ești un „intrus” în viață …”

6. „Când ai săvârsit nebunia să încredințezi cuiva un secret, singurul mijloc ca să fii sigur că-l va păstra pentru el e să-l ucizi numaidecât.”

7. „Dreptul de a-i elimina pe toți cei care ne sâcâie ar trebui să figureze pe primul loc în constituția Cetății ideale.”

8. „Tot mai mult mă conving că oamenii nu-s decât obiecte: bune sau rele. Atât. Şi eu sunt oare mai mult de un obiect trist?”

9. „Tot ce nu-i fericire este un minus în iubire.”

10. „A iubi înseamnă a suferi și cum mulți fug de suferință, puțini știu să iubească.”

11. „Cei cuprinși de plictiseală sunt întotdeauna firi erotice pe care dragostea le-a dezamăgit anticipat.”

Cum a ajuns filozoful român personaj de benzi desenate în Franța

Emil Cioran, personaj de benzi desenate
Emil Cioran, personaj de benzi desenate

Ambasadorul României la Paris, Luca Niculescu, a postat pe o rețea de socializare apariția unor benzi desenate în Franța despre Emil Cioran. Filozoful este protagonistul ultimei serii editate de Bibliotheque Rivages. Astfel, îl vedem pe Cioran plimbându-se printr-un Paris gol, o asemănare cu vremurile pe care tocmai le trăim.

Scriitorul este un personaj delicat, fragil, gânditor si, evident, pesimist. Merge din Jardin du Luxembourg la Tuileries și din Cartierul Latin în Père Lachaise. Pe fiecare pagină sunt câte trei desene, ilustrarea unui aforism.

„În muzică și în poezie, tot ceea ce nu te sfâșie e inutil sau vulgar”, spune Cioran în fata unei bănci goale. Sau, plimbându-se printr-un parc: „Ne reîmpăcăm cu poezia de fiecare dată când nu ne putem gândi decât la noi înșine”. Ceva mai încolo, în timp ce coboară o scară, Cioran spune: „Nici un muritor nu ar putea sta în picioare dacă nu s-ar crede centrul Universului”. Pe unul dintre podurile Senei, uitându-se la fluviu, filozoful mai spune: „Omul a ajuns, în cele din urmă, într-un stadiu în care merită să dispară”.
Citeşte întreaga ştire: Filosoful român Emil Cioran, personaj de benzi desenate în Franța. „Personaj delicat, fragil, gânditor și, evident, pesimist”, scrie ambasadorul Luca Niculescu, pe pagina sa de Facebook.

Postare Luca Niculescu
Postare Luca Niculescu