Home » Politică » Cine este George Simion, liderul AUR, când a fost înființat partidul român și pentru ce luptă de fapt

Cine este George Simion, liderul AUR, când a fost înființat partidul român și pentru ce luptă de fapt

Manolică Anca / 07.12.2020, 13:28
Cine este George Simion, liderul AUR, când a fost înființat partidul român și pentru ce luptă de fapt

Alegerile parlamentare din 6 decembrie 2020 au ajuns la final. Și conform rezultatelor, partidul Alianţa pentru Unitatea Românilor – AUR este marea supriză din acest an, fiind al patrulea cel mai votat partid de către români. Iată cine este George Simion, liderul partidului, cunoscutul militant pentru unirea României cu Republica Moldova.

Cine este George Simion

În vârstă de 34 de ani, George Simion s-a născut şi a copilărit în Focşani, judeţul Vrancea. A absolvit Colegiul Naţional „Gheorghe Lazăr” din Bucureşti, urmând apoi cursurile Facultății de Administraţie şi Afaceri a Universităţii din Bucureşti. Masteratul l-a absolvit la Iași, în cadrul Universității „Alexandru Ioan Cuza”, având ca temă de cercetare “Crimele comunismului”.

George Simion a intrat în atenția publică în 2015, când a fost expulzat din Republica Moldova, cu interdicția de a mai intra în țară timp de 5 ani, pentru marșurile și activitatea sa unionistă. Însă, de fiecare dată, a folosit aceste interdicţii pentru a capitaliza politic victimizându-se.

George Simion, liderul partidului AUR
George Simion, liderul partidului AUR

George Simion este cunoscut și drept fondator al platformei Acțiunea 2012 care militează pentru unirea României cu Republica Moldova. În octombrie 2016 a fost liderul marșului care susținea această unire, fiind reținut de poliție fiindcă după ce a încercat să forțeze cordonul de jandarmi. De-a lungul timpului el a devenit un personaj foarte controversat, fiind bănuit de simpatii politice și de jocuri electorale pe teritoriul ambelor țări. Înainte de a lansa partidul AUR, George Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare din 2019, obținând 116,781 voturi, adică 1.29%.

Cine este George Simion, liderul grupului ultras „Uniţi sub Tricolor”

S-a remarcat ca lider al grupării „Noii Golani”, care se dorea a fi o continuare a mișcării de stradă din 1990. A introdus mesajul „Basarabia e România” în rândul galeriilor de fotbal, devenind şi liderul grupului ultras „Uniţi sub Tricolor”, care, de-a lungul anilor, a avut mai nenumărate „ieşiri” necontrolate la meciurile echipei naţionale.

George Simion, lider ultras
George Simion, lider ultras

De asemenea, el a fost implicat și în incidentele din iunie 2019 din Valea Uzului, atunci când câteva zeci de români au intrat forțat în Cimitirul Militar, pe care autoritățile locale, conduse de politicieni ai UDMR, îl închiseseră cu lanțuri și lacăte. Printre participanții la această acțiune s-au numărat reprezentanți ai Frăției Ortodoxe Sf. Mare Mucenic Gheorghe purtătorul de Biruință, Noua Dreaptă și George Simion. Aceștia au distrus poarta cimitirului și i-au lovit maghiari cu steagurile, declarând că doresc să comemoreze soldații români.

Ce avere are George Simion

Declarația de avere a lui George Simion arată că nu are pe numele său nicio proprietate, singurul bun fiind o mașină Ford Fiesta din anul 2006. Mai mult, aceasta arată că nu are niciun cont bancat deschis, veniturile, în 2019, fiind în valoare de 38.322 de lei (3.200 de lei lunar), venituri care provin din salariul de director de marketing la firma Ideal Proiect Arhitecture & Engineering S.R.L. Această firmă este detinută, în proporție de 70%, de Marius Dorin Lulea, vicepreședintele AUR și vicepreședintele Colegiului Diriginților de Șantier.

În 2019, George Simion, candidat independent la alegerile europarlamentare, a recunoscut faptul că și-a vândut apartamentul, singura bogăție materială pe care o avea, pentru a duce la bun sfârșit campania de strângere a semnăturilor pentru înregistrarea sa în cursa electorală.

Când a fost înființat partidul AUR

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) este un partid politic din România ce a fost înființat în septembrie 2019, de către George Simion. Partidul numără 22 de filiale în țări din Europa și America de Nord. AUR a avut primul congres în 24 ianuarie 2020, atunci când a fost aleasă conducerea: George Simion și fostul jurnalist Claudiu Târziu, care a candidat pentru Primăria Capitalei la alegerile locale din 2020.

Membri ai partidului AUR
Membri ai partidului AUR

Candidații AUR din București pentru alegerile parlamentare 2020 au fost Claudiu Târziu, la Senat, și George Simion, capul de listă al Camerei Deputaților. Pe aceste liste mai apar și foști membri ai unor partide care au mai trecut prin Parlament. Este cazul lui Francis Tobă, fost consilier al lui Adrian Năstase, fost parlamentar FDSN și fost candidat la parlamentare din partea PSD, magnați precum Bobby Păunescu, experți globaliști din Clubul de la Roma, BNR, ONU precum Călin Georgescu (unul dintre creierele acestei mișcări antiglobaliste), ziariști și scriitori în definiția largă, inventatori, antrenorul de genii Florian Colceag, profesorul Iulian Horneț, profesorul Alexandru Hornilă sau actorul și fostul europarlamentar independent Mircea Diaconu.

Cine este în spatele AUR

La scurt timp după anunțarea rezultatelor exit-poll, conform cărora partidul AUR a obţinut 5,3% la Senat şi 5,2% la Camera Deputaţilor, românii au început să caute pe internet mai multe informații despre această supriză. Astfel, AUR apărea pe primele poziții din Google Trends, serviciul în care se pot verifica cei mai căutați termeni pe acest motor de căutare.

Iar în cursul zilei de luni, a apărut o postare pe pagina de socializare a liderului partidului, George Simion, care dă un răspuns simplu la întrebarea „Cine este în spatele AUR”:

„Mulți se întreabă cine e în spatele nostru. VOI SUNTEȚI!
Mulțumim, vom avea peste 10% din viitorul Parlament.”
Mesajul transmis de George Simion pe pagina sa de socializare
Mesajul transmis de George Simion pe pagina sa de socializare

Pentru ce militează partidul AUR

După ce liderul partidului, George Simion, a candidat, fără succes, în 2019 ca independent la alegerile europarlamentare sub sloganul „România Mare în Europa”, a ales să lanseze Alianța AUR, al cărei program politic are patru „piloni”: familia, patria, credința și libertatea.

Viziunea partidului AUR – Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) își propune să realizeze unitatea românilor, oriunde s-ar regăsi aceștia, la București, Iași, Timișoara, Cernăuți, în Timoc, Italia sau Spania, pentru însăși existența noastră ca neam.

Valorile partidului AUR

  • Familia este baza oricărei societăți sănătoase.
  • Națiunea este comunitatea tuturor celor care au o limbă, o cultură și o istorie comună, indiferent că se regăsesc între granițele aceluiași stat sau nu.
  • Credința creștină este fundament al civilizației europene și izvor de sănătate morală.
  • Libertatea este cel mai de preț dar al lui Dumnezeu pentru om și se cuvine apărată și păstrată.

Programul politic al partidului AUR

Programul politic, lansat de aceștia pe 24 ianuarie, cuprinde urmatoarele priorități:

  • Unirea cu Republica Moldova;
  • Libertate personală, religioasă, economică, politică;
  • Stat de drept, justiție independentă și funcțională;
  • Egalitate în fața legii, egalitate de șanse;
  • Transparență, meritocrație și responsabilitate;
  • Economie de piață liberă;
  • Presă liberă, nu aservită;
  • Protejarea, promovarea și exploatarea sustenabilă a resurselor naționale de la patrimoniul natural și cultural la resursele umane;
  • Un aparat instituțional simplificat, depolitizat, eficient, bazat pe competențe, respect pentru proprietate, care este inviolabilă;
  • Promovarea și garantarea la nivel european a drepturilor și libertăților celor peste 10 milioane de români din afara granițelor în spiritul reciprocității și a unei cât mai strânse cooperări între statele membre și partenere UE și guvernare eficientă, atât la nivel național cât și european, în baza unei strânse cooperări între sectorul public, privat și inițiativele civice.