Home » Politică » Ce ar putea să se întâmple în România după alegerile parlamentare. Scenariile posibile, prezentate de CTP

Ce ar putea să se întâmple în România după alegerile parlamentare. Scenariile posibile, prezentate de CTP

Bucur Ioana / 07.12.2020, 12:36
Ce ar putea să se întâmple în România după alegerile parlamentare. Scenariile posibile, prezentate de CTP

Votul s-a încheiat, urmează adevărata bătălie. Rezultatele parțiale anunțate de Biroul Electoral Central dau un câștigător, dar nu o majoritate „largă”. Ce ar putea să se întâmple în România, după alegerile parlamentare? Cele două scenarii posibile, în viziunea jurnalistului Cristian Tudor Popescu.

România, prinsă între două scenarii posibile. Ce ar putea să se întâmple după alegerile parlamentare

Adevărata bătălie politică se dă abia după încheierea votului. Primele rezultate anunțate de Biroul Electoral Central (BEC), au dat peste cap planurile unor partide. Cu toate că, în acest moment, PSD pare că va câștiga alegerile parlamentare, asta nu înseamnă că va putea forma și un Guvern. Este cea mai rea situație dintre cele posibile, a spus Cristian Tudor Popescu.

„Plecăm de la această ipoteză a distanței mici între primii doi clasați. Dacă se menține situația aceasta, PSD câștigă alegerile, adică se întâmplă ce s-a întâmplat întotdeauna în 30 de ani. PSD nu a pierdut niciodată alegerile parlamentare. (…) Deci, acum ar însemna că încă o dată PSD nu pierde la alegeri, chiar dacă nu va face guvernarea acum și are șanse mici să facă guvernarea, pentru că președintele Iohannis nu va nominaliza un premier de la PSD”, a comentat CTP, la Digi 24.

Care sunt cele două scenarii prezentate de CTP, după alegerile parlamentare

Cristian Tudor Popescu a vorbit despre două mari scenarii c ear putea să se declanșeze în România după alegerile parlamentare. Astfel, dacă se păstrează diferența mică dintre cele două partide anunțată de primele rezultate parțiale și de exit-poll-uri, iar PSD rămâne pe primul loc, liderul partidului, Marcel Ciolacu va putea merge în fața președintelui, cerând un premier PSD. Jurnalistul spune, însă, că Iohannis nu va accepta vreodată o asemenea propunere, dând naștere unui conflinct politic uriaș. Totul, în favoarea PSD:

„Le e de ajuns să câștige alegerile, fie și cu un procent în față, ca dl. Ciolacu să se ducă la Cotroceni, să bată cu pumnul în masă, să ceară un premier PSD. N-o să i-l dea Iohannis. Și o să înceapă lupta de opoziție de pe o poziție foarte tare și foarte bună. Cu câștigarea alegerilor, domnul Ciolacu se validează împreună cu camarila lui din fruntea PSD-ului și păstrează imaginea vie, puternică a partidului și poate să aștepte. De ce să intre la guvernare acum, în situația asta dificilă? Poate să aștepte la cotitură, la momentul potrivit, având în vedere că se mai întâmplă ceva în ipoteza acestei mici distanțe dintre primii doi clasați, și anume că orice majoritate s-ar forma, ea va fi o majoritate fragilă în Parlament, care poate fi schimbată printr-o trădare, ceva, o mișcare la un moment dat”, a continuat Cristian Tudor Popescu.

Cristian Tudor Popescu, in cadrul Bookfest 2019. Bucuresti, 01 iunie 2019. Inquam Photos / Bogdan Buda
Cristian Tudor Popescu, in cadrul Bookfest 2019. Bucuresti, 01 iunie 2019. Inquam Photos / Bogdan Buda

Al doilea scenariu propus de CTP este cel în care PSD va ieși pe locul doi în clasamentul final al rezultatelor alegerilor parlamentare. În acest caz, jurnalistul vorbește despre scenariul „fraudarea alegerilor”:

„Dacă PSD va fi pe locul 2, atunci se va declanșa scenariul ‘fraudarea alegerilor’, o să înceapă să țipe toate goarnele partidului. (…) Dl. Ciolacu a câștigat, oricum a câștigat din punctul lui de vedere, în PSD, aceste alegeri”, a adăugat acesta.

Rezultate parțiale alegeri parlamentare 2020. Cum arată clasamentul pentru Camera Deputaților și Senat

Potrivit rezultatelor oficiale parțiale anunțate de Biroul Electoral Central, în noul Parliament al României vor intra cinci partide: PSD, PNL, USR PLUS, AUR și UDMR.  Din cele 19.553 de secții de votare, până la ora 10:00 au fost centralizate procesele verbale din 12.228 de secții de vot, reprezentând 62,54%, a transmis BEC.

Rezultate parțiale alegerile parlamentare 2020 – Camera Deputaților

  • PSD 29,39%
  • PNL 24,24%
  • USR PLUS 15,4%
  • AUR 8,26%
  • UDMR 7,4%
  • PMP 4,69%
  • PRO România 4,29%

Rezultate parțiale alegerile parlamentare 2020 – Senat

  • PSD – 29,83%
  • PNL – 24,66%
  • USR PLUS – 15,44%
  • AUR – 8,65%
  • UDMR – 7,57%
  • PMP 4,77%
  • PRO România – 4,27%
Reactie a unor membri si simpatizanti ai partidului AUR, alaturi de co-presedintele acestuia, George Simion, in urma rezultatelor partiale de la alegerile parlamentare, in Bucuresti, duminica, 6 decembrie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Reactie a unor membri si simpatizanti ai partidului AUR, alaturi de co-presedintele acestuia, George Simion, in urma rezultatelor partiale de la alegerile parlamentare, in Bucuresti, duminica, 6 decembrie 2020. Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

AUR, surpriza ce a dat peste cap toate calculele politicienilor. A fost cel mai votat partid în Italia

AUR – Alianța pentru Unirea Românilor – al patrulea cel mai votat partid de români la alegerile parlamentare 2020, este noua formațiune politică ce va intra în Parlament, pentru următorii patru ani. Cu un discurs naționalist, AUR a  obținut 36,16% în Italia, potrivit rezultatelor în urma numărării a 97,58% din voturile totale fiind clasat pe locul 1. Tot pe primul loc s-a situat și în opțiunea alegătorilor din Cipru, cu 36,71%, după numărarea a 99% din voturile totale.

În Franța, cu 25,87% din voturi, AUR s-a clasat pe locul al doilea. Aceeași poziție a ocupat-o și în Spania, unde a obținut 26,73% din voturi, după numărarea a 93,13% din voturile totale.

Votarea în străinătate la alegerile pentru Senat și Camera Deputaților s-a încheiat în toate cele 748 de secții de votare, odată cu închiderea ultimelor secții de pe Coasta de Vest a SUA și a Canadei la ora 7.00, ora României, a anunțat MAE.