Home » Politică » Cine ar putea să devină noul premier al României. Surpriza de pe listă

Cine ar putea să devină noul premier al României. Surpriza de pe listă

Manolică Anca / 07.12.2020, 11:22
Cine ar putea să devină noul premier al României. Surpriza de pe listă
La doar câteva ore de la încheierea alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, au apărut deja și primele variante de posibili prim-miniștri. Iată cine ar putea să devină noul premier al României, având în vedere rezultatele alegerilor. Numele surpriză de pe listă care are mari șanse să îl înlocuiască pe Ludovic Orban la Guvern.

Cine ar putea să devină noul premier al României

Duminică seara, imediat după afișarea primelor rezultate, Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat, a vorbit, despre variantele de premier ce urmează să fie analizate în interiorul formaţiunii, având în vedere că PSD, spune acesta, va fi cel mai probabil pe primul loc la aceste alegeri. Astfel, Partidul Social Democrat vine cu patru propuneri, printre acestea numărându-se și Alexandru Rafila, șeful Laboratorului Institutului Național de Boli Infecțioase „Matei Balș” din București.

“În acest moment sunt patru propuneri. Este domnul Sorin Grindeanu, este domnul Mihai Tudose, este domnul Vasile Dîncu şi, mai nou, este şi domnul Alexandru Rafila, ţinând cont de contextul actual prin care trece în mod deosebit România”, a declarat Marcel Ciolacu.

Mai mult, acesta a explicat și de ce nu dorește să ocupe el funcția de premier, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în România. Consideră că „partidul nu mai are nevoie de un tătuc sau de un preşedinte care să ocupe toate funcţiile şi le ştie pe toate”, lucru care, spune el, s-a întâmplat în cazul lui Ludovic Orban.

Conform rezultatelor anunțate luni, 7 decembrie, în urma numărării a peste 95% din voturi, PSD ocupă primul loc cu 29%, urmat de PNL cu 25%, USR cu 15% și AUR cu 9%. PMP și Pro România se află, deocamdată, sub pragul electoral.

Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila
Marcel Ciolacu și Alexandru Rafila

Ce spune Rafila despre postul de premier

Medicul Alexandru Rafila a declarat că a fost luat prin suprindere cu această propunere a preşedintelui social-democraţilor, Marcel Ciolacu, și că fiind o responsabilitate foarte mare, trebuie gândite foate bine aceste numiri. În cazul în care acesta ar deveni premier de mâine, a spus că primul lucru pe care l-ar face ar fi acela de a alege o echipă bună de miniștri „care poate să răspundă situaţiei actuale”. De asemenea, o altă măsură importantă pe care ar avea-o în vedere ar fi redeschiderea școlilor.

„În mod evident actualul Guvern nu a reuşit să gestioneze decât în parte această pandemie, iar măsurile de natură medicală, cu toate că au existat sfaturi din partea experţilor, nu au fost implementate şi atât sistemul de sănătate publică, care ar putea să oprească transmiterea, pe de o parte, şi sistemul de asistenţă medicală care este depăşit, pe de altă parte, trebuie rapid să răspundă cerinţelor acestei pandemii. (…) Pe de altă parte şi în mod evident doar dacă rezolvăm această problemă medicală putem să ne gândim foarte serios atunci la repornirea economiei şi, bineînţeles, la o viaţă socială cât mai aproape de realitate, pentru că au fost anumite decizii cărora eu nu le-am găsit o explicaţie, cum ar fi închiderea şcolilor”, a declarat acesta la Realitatea Plus.

„Domnul Ludovic Orban nu mai poate să fie prim-ministrul României”

Într-o altă declaraţie, dată pentru Antena 3, Marcel Ciolacu a precizat o serie de motive pentru care, în opinia sa, Ludovic Orban nu mai poate să continue în fruntea Guvernului. Acesta consideră că situarea pe primul loc a PSD în preferințele românilor la alegeri reprezintă un vot împotriva actualului Guvern „care şi-a bătut joc în gestionarea pandemiei. Haideţi să ne aducem aminte cu închiderea pieţelor, a bisericilor, a şcolilor şi cred că românii i-au transmis un semnal foarte clar, că România trebuie să aibă un Guvern cu specialişti capabili să gestioneze actuala criză sanitară”.

De asemenea, acesta a vorbit și despre ce ar trebui să facă, în continuare, preşedintele Klaus Iohannis după rezultatele finale ale alegerilor.

“Presupun că şi-a dat seama şi domnia sa că este cazul să se întoarcă la Cotroceni şi să devină preşedintele tuturor românilor şi să încheie această perioadă de dezbinare a românilor şi să se aplece asupra problemelor evidente pe care le au românii. Nu cearta între preşedinte şi PSD este o prioritate pentru români”, a mai spus Marcel Ciolacu.