Home » Politică » Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare, câți parlamentari pot alege și ce salarii au senatorii și deputații

Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare, câți parlamentari pot alege și ce salarii au senatorii și deputații

Bucur Ioana / 19.11.2020, 11:12
Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare, câți parlamentari pot alege și ce salarii au senatorii și deputații

Alegerile parlamentare 2020 vor schimba formula actuală din Senat și Camera Deputaților. În anul pandemiei, bătălia electorală a arătat complet diferit față de anii precedenți. Cum vor vota românii din străinătate la alegerile parlamentare? Câți parlamentari s-au înscris în cursă și ce salarii vor primi cei aleși?

Cum pot vota românii din străinătate la alegerile parlamentare

Dacă, în România, autoritățile caută soluții pentru ca și alegătorii care au temperatură peste 37,3 la grade în momentul în care se prezintă la urne să poată vota, în străinătate, situația este cu totul diferită. Mai multe țări au transmis deja că vor permite cetățenilor români să voteze la alegerile parlamentare 2020 să voteze doar dacă boala nu va evolua agresiv. În acest context, cea mai bună variant pentru a vota pentru românii din strănătate rămâne votul prin corespondență. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe, înregistrările pe platforma www.votstrainatate.ro în vederea optării pentru votul prin corespondență s-au încheiat la data de 22 octombrie, ora 23.59, ora României.

Alegeri parlamentare 2020. Cum se desfășoară votul prin corespondență pentru românii din străinătate

Potrivit Ministerului Afacerilor Externe, compania națională „Poșta Română” S.A. trimite, până cel mai târziu cu 25 de zile înainte de data alegerilor (11 noiembrie 2020), la adresa de domiciliu sau de reședință indicată în cererea completată pe pagina www.votstrainatate.ro, următoarele documente:

  • un buletin de vot prin corespondență pentru Senat și un buletin de vot prin corespondență pentru Camera Deputaților;
  • un plic exterior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care vor fi introduse plicul interior și certificatul de alegător;
  • un plic interior prevăzut cu elemente de siguranță care să asigure sigilarea acestuia, în care alegătorul va introduce opțiunea sau opțiunile de vot, după caz; plicul interior va conține două autocolante cu mențiunea „VOTAT”, prevăzute cu elemente de siguranță, unul pentru buletinul de vot pentru Alegeri pentru Senat și camera Deputaților 2020 #votstrainatate 2 alegerea Senatului și unul pentru buletinul de vot pentru alegerea Camerei Deputaților;
  • certificatul de alegător;
  • instrucțiuni privind exercitarea dreptului de vot, în care se indică datele de utilizator pentru accesarea site-ului de unde alegătorul își poate descărca, în caz de necesitate, buletinele de vot, precum și termenul în care alegătorul trebuie să depună în cutia poștală sau la oficiul poștal plicul exterior, astfel încât acesta să fie livrat biroului electoral competent, în termenul prevăzut de lege;
  • un autocolant cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară, pentru alegătorii care au optat pentru transmiterea votului prin corespondență în țară, care trebuie aplicat pe plicul exterior.
Senatului Romaniei. Inquam Photos / George Călin
Senatului Romaniei. Inquam Photos / George Călin

Ce pași trebuie să urmeze românii din străinătate pentru a-și exercita dreptul de vot prin corespondență la alegerile parlamentare 2020:

  • Lipiți pe buletinele de vot primite prin intermediul CN Poșta Română autocolantele cu mențiunea „VOTAT”, în patrulaterele corespunzând opțiunilor dumneavoastră de vot.
  • Alternativ, puteți descărca și printați buletinele de vot prin corespondență, accesând site-ul votstrainatate.ro, conform instrucțiunilor primite.
  • Puteți imprima doar pagina/paginile corespunzătoare opțiunii dumneavoastră din buletinele de vot, ele fiind considerate valabile.
  • Introduceți cele 2 buletine de vot (unul pentru Senat și unul pentru Camera Deputaților) în plicul interior și sigilați-l.
  • Completați, datați și semnați olograf certificatul de alegător.
  • Introduceți plicul interior și certificatul de alegător în plicul exterior și sigilațil.
  • Lipiți, pe plicul exterior, autocolantul cu adresa biroului electoral pentru votul prin corespondență din țară și autocolantul pe care sunt imprimate mențiunile „PRIORITY/PRIORITAIRE; By airmail/Par avion”.

Cât despre transmiterea votului exprimat prin corespondență, românii pot depune plicul exterior la orice oficiu poștal sau în orice cutie poștală. Pot fi utilizate și servicii private de curierat rapid, dar cheltuielile vor fi suportate de către dumneavoastră. Plicul exterior poate fi depus și personal la sediul misiunii diplomatice din zona în care locuiți sau vă aflați. Dacă plicul exterior trimis de dumneavoastră va ajunge în termenul prevăzut de lege la Biroul electoral pentru votul prin corespondență, veți primi o notificare în acest sens de la Autoritatea Electorală Permanentă, pe e-mail, după data de 3 decembrie 2020, prin care vi se comunică faptul că documentele trimise de dumneavoastră au fost recepționate și că v-ați exercitat dreptul de vot. Dacă nu primiți de la Autoritatea Electorală Permanentă informarea prin e-mail că plicul exterior trimis de dumneavoastră a fost înregistrat la Biroul electoral pentru votul prin corespondență, vă puteți exercita dreptul de vot la orice secție de votare organizată în străinătate.

Veniturile lunare ale senatorilor și deputaților din Parlamentul României. Inquam Photos / George Calin
Veniturile lunare ale senatorilor și deputaților din Parlamentul României. Inquam Photos / George Calin

Țările în care nu va exista nicio secție de votare pentru alegerile parlamentare 2020

Potrivit autorităților, la alegerile parlamentare 2020, Malta și Nigeria nu vor avea nicio secție de votare. În țări în care există comunități mari e români, a fost exprimat un acord de principiu potrivit căruia alegerile parlamentare să poată fi organizate nu doar în ambasade și consulate, ci și în secțiile de votare. Este vorba despre Italia , Spania, Portugalia, Franța, Belgia, Olanda, Germania, Marea Britanie și Grecia. Toate statele au subliniat însă că, dacă pandemia se va agrava, votarea ar putea fi suspendată.

„Votul prin corespondență, ca alternativă la votul clasic, votul de la distanță este posibil să rămână singura garanție pentru vot a cetățenilor în străinătate. Lucrurile se pot schimba și țările ne pot pune interdicții la organizarea alegerilor pe teritoriul acestora”, a declarat Florin Mitulețu-Buică, citat de stirileprotv.ro.

Câți parlamentari vor fi aleși la alegerile parlamentare 2020

Românii sunt chemați la vot, pe 6 decembrie, pentru a-și alege parlamentarii pentru următorii patru ani. Bătălia se dă pentru cele 465 posturi din Parlament, dintre care 136 la Senat și 329 la Camera Deputaților. La alegerile parlamentare 2020, numărul candidaților a crescut la 7.136, de la 6.476, în 2016. Cei mai mulţi, 4.659 candidează la Camera Deputaţilor şi 2.477 la Senat.

Ce salarii au deputații și senatorii din România

În 2020, Camera Deputaților a publicat, pe site-ul instituției, lista salariilor de bază și indemnizațiilor lunare primite de deputați, începând cu data de 1 septembrie 2020. Dacă vă întrebați ce salarii au deputații din România,  potrivit sursei, aceștia au o indemnizație brută lunară de 18.720 de lei. Deputații mai primesc, în afară de indemnizație și bani pentru funcționarea cabinetului parlamentar, și diurnă pentru participarea la ședințe, diurnă de deplasare, bani pentru locuință și combustibil. De fapt, suma cheltuită de stat pentru fiecare deputat ar putea depăși valoarea de 20.000 de lei pe lună.

La fel ca în cazul Camerei Deputaților, Senatul României a publicat pe site-ul instituției valoarea salariilor și indemnizațiilor lunare primite de senatori, începând cu data de 1 septembrie 2020.  Un senator simplu, fără alte funcții sau atribuții în Parlament, primește o indemnizație lunară netă de aproape 19.000 de lei pe lună, în timp ce Secretarul General al Senatului are un salariu de bază de 20.194, la care se adaugă spor de 3.030 lei.