Home » Știri » 6 lucruri neștiute despre Florin Cîțu. Ce studii are de fapt noul președinte al Senatului

6 lucruri neștiute despre Florin Cîțu. Ce studii are de fapt noul președinte al Senatului

Manolică Anca / 23.11.2021, 14:55
6 lucruri neștiute despre Florin Cîțu. Ce studii are de fapt noul președinte al Senatului

Este oficial, Florin Cîțu a devenit noul președinte al Senatului. Fost ministru al Finanțelor și mai apoi premier al României, acesta a fost demis din fruntea Guvernului în urma moțiunii de cenzură iniţiată de PSD. Iată câteva lucruri neștiute despre Florin Cîțu, care ies la iveală odată cu numirea sa în fruntea Senatului.

Lucruri neștiute despre Florin Cîțu

1. Florin-Vasile Cîțu, pe numele său complet, s-a născut pe 1 aprilie 1972, în București. A absolvit Grinnell College din SUA, în 1996, un masterat în economie în cadrul Iowa State University în 1999, iar în 2002, în cadrul aceleiași universități, a absolvit doctoratul în „Politică monetară, macroeconomie, econometrie”, fără a susține teza de doctorat.

2. Înainte de a se întoarce în România, după studii, și înainte de a intra în politică, acesta a lucrat ca economist la Banca Europeană de Investiţii (2003 – 2005) şi în cadrul Băncii Centrale a Noii Zeelande (2001 – 2003). Între anii 1997 și 2001, a fost lector la Iowa State University, în Statele Unite ale Americii, universitate unde el a și studiat. Din CV-ul său reiese că vorbește limbile engleză, franceză și italiană. În 2006, s-a alăturat echipei ING Bank și a pus bazele echipei de cercetare, devenind economist șef. Ulterior, el a devenit șef al departamentului piețe financiare (2007-2011), pentru ca ulterior să fie consultant și analist economic.

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru al României
Florin Cîțu, propunerea PNL pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru al României

Lucruri neștiute despre Florin Cîțu. A fost dat afară din ING

3. Cîțu a fost trezorierul ING Bank în timpul atacului speculativ asupra leului din toamna anului 2008. Atunci, mai multe bănci românești au crescut dobânzile, alături de ING participând și Bancpost și Unicredit. A fost concediat de ING în 2011, el considerând a fi un abuz.

„Am fost înștiințat ieri (luni-n.red) că sunt concediat. Nu știu dacă acest lucru are legătură cu episodul celebru din 2008 (atacul speculativ împotriva leului, în urma căruia o parte din trezorierii-sefi au părăsit băncile pentru care lucrau- n.red), dar nu cred că acesta este motivul. Am decis să acționez banca în judecată și sper să câștig”, a declarat atunci pentru HotNews.ro Florin Cîțu.

4. Florin Cîțu a intrat în politică în anul 2016, pe post de senator. Atunci, el s-a poziționat ca un adept al politicilor liberale și anti-etatist. În prezent, el este Ministrul Finanțelor, punând în practică politici fiscale extrem de prudente  și gestionând un proiect de buget „conservator”, după cum l-a numit chiar el.

5. Totodată, el este unul dintre cei mai vocali politicieni anti-PSD. El a avut multe dispute cu fostul ministru al Finanțelor, Eugen Teodorovici. Cîțu l-a acuzat, printre altele, că are imunitate diplomatică acordată de Moscova, că nu plătește taxe statului român, deoarece este guvernator al Băncii Internaționale de Investiții a Rusiei. De asemenea, acesta l-a acuzat că încalcă legea penală, pentru că nu are voie să ocupe alte funcții remunerate cât timp este membru al Guvernului.

Ce avere are Florin Cîțu

6. Potrivit ultimei declarații de avere, din 12 iunie 2020, deține, de la părinți, o cotă parte de 1/2 din trei terenuri: un hectar din comuna Golești, satul Tulei, județul Vâlcea, dintr-un teren de 75 de hectare, din comuna Voineasa și, tot în această localitate, 1.250 de metri pătrați.

În plus, în Tulei, Florin Cîțu deține o cotă parte de 1/2 dintr-o clădire de 130 metri pătrați. Actualul ministru al Finanțelor Publice are și o casă de 130 de metri pătrați cumpărată prin credit în Sectorul 2 din Capitală. El are și un depozit bancar de 350.000 lei și un împrumut acordat, în valoare de 35.000 euro. De asemenea, are și un credit de 303.000 de euro contractat în 2007. În ceea ce privește veniturile, anul trecut a încasat 128.328 lei, ca senator, și 300.000 lei dintr-un contract de vânzare bunuri imobile.

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru al României
Florin Cîțu, propunerea PNL pentru ocuparea fotoliului de prim-ministru al României

Florin Cîțu, propunerea PNL pentru fotoliul de prim-ministru al Guvernului în decembrie 2020

Ludovic Orban, preşedintele PNL, a spus că a convocat Biroul Politic Naţional al Partidului pentru a decide propunerea pentru funcţia de prim-ministru. Și doar „cu o singură abţinere, Biroul Politic Naţional al Partidului Naţional Liberal a decis ca propunerea noastră pentru funcţia de premier să fie Florin Cîţu”, a spus Orban.

De asemenea, acesta a povestit, miercuri seara, cum s-a ajuns la propunerea lui Florin Cîţu în funcţia de premier: un joc cu bilete între el şi preşedintele României Klaus Iohannis. Ludovic Orban a povestit că atât el, cât şi Klaus Iohannis, au scris, pe bileţele separate, propunerea pentru funcţia de premier. Iar ambii, fără a vedea ce a scris celălalt, au dat același nume.

Acesta a declarat, apoi, că nu este deloc întâmplătoare această nominalizare.

„Va urma o perioadă dificilă, în care este nevoie de o bună cunoaştere a administraţiei, a situaţiei finanţelor publice, este nevoie de un premier care să aibă credibilitate în faţa mediului de afaceri, în faţa instituţiilor financiare internaţionale.

Să nu uităm că domnul Cîţu a purtat negocieri extrem de importante şi cu partenerii europeni, de asemenea, a purtat negocieri extrem de importante cu instituţii internaţionale. De asemenea, domnul ministru Cîţu a reuşit, alături de Banca Naţională, de Guvern, să menţină ratingul de ţară într-o perioadă extrem de dificilă pentru România”, a declarat preşedintele PNL.

De asemenea, fostul premier al României a mai spus că Florin Cîţu cunoaşte foarte bine problemele cu care s-a confruntat Guvernul Orban, și are deja şi soluții pregătite.

23 noiembrie 2021: Florin Cîţu, noul preşedinte al Senatului

Președintele PNL, Florin Cîțu, a fost votat, marți, 23 noiembrie, în funcția de președinte al Senatului României. Cu 82 de voturi pentru, 25 de voturi pentru Anca Dragu, cea care se afla în funcție până la această dată, și 17 anulate, Cîțu a fost învestit în noua funcție.

„Mulţumesc pentru vot colegilor şi coaliţiei pentru susţinere. Mulţumesc Anca Dragu pentru munca depusă până acum. Mulţumesc, de vineri ne apucăm de treabă”, a declarat Florin Cîţu în plenul Senatului.

Anca Dragu (USR) a fost revocată joi din funcția de președinte al Senatului, după ce parlamentarii PSD, PNL şi UDMR au votat anterior pentru acest lucru. Grupul USR a anunțat că va ataca hotărârea plenului la Curtea Constituțională.

De asemenea, în fotoliul președintelui Camerei Deputaților stă acum liderul PSD, Marcel Ciolacu, după ce postul rămăsese vacant ca urmare a demisiei lui Ludovic Orban. Ciolacu a obținut 217 voturi pentru și 77 împotrivă. Canditat i-a fost Cristina Prună, susținută de partidul USR.