Președintele social democraților Marcel Ciolacu a fost votat în şedinţa internă pentru a fi premier al Guvernului PNL – PSD – UDMR. Cine este Marcel Ciolacu, ce facultate a absolvit și cum a ajuns în politică.
Marcel Ciolacu s-a născut pe 28 noiembrie 1967 în Buzău, într-o familie înstărită. Tatăl său a fost militar de carieră, comandorul în retragere Ion Ciolacu, aviator decorat cu Emblema de Onoare a Forțelor Aeriene.
A absolvit în 1995 Facultatea de Drept a Universității Ecologice din București, deși facultatea respectivă a primit autorizație provizorie în luna mai 1995. De asemenea, între 2008 și 2009, Ciolacu a urmat un curs de perfecționare în domeniul securității și apărării naționale în cadrul Colegiului Națioanal de Apărare din București, care a fost catalogat de presă ca fiind „fabrică de diplome pentru politicieni”.
[rssfeed id='1612173855' template='list' posts=2]Ulterior, în 2012 Ciolacu a absolvit Masterul în Managementul Sectorului Public la Școala Națională de Studii Politice și Administrative.
Experiența profesională a lui Marcel Ciolacu:
Activitatea politică a lui Marcel Ciolacu:
Potrivit declarației de avere din 2019, Marcel Ciolacu deține două terenuri în Municipiul Buzău, ambele cumpărate în timpul căsniciei. De asemenea, el mai deține două case tot în Buzău, una cumpărată în anul 1999 și alta construită în anul 2015, cu o suprafață de 281 mp.
În ceea ce privește conturile bancare, acesta are două conturi deschise la Banca Transilvania. Unul în lei în valoare de 35.334,19 LEI și unul în euro în valoare de 20.000 EURO. În anul 2010 a luat un credit de la aceeași bancă de 70.204,85 EURO, care va fi achitat în 324 de luni. La acesta se adaugă alte patru credite de achitat, în valoare totală de peste 40.000 de lei.
În privința salariului, în declarația de avere a lui Marcel Ciolacu scria că are venituri atât din funcția de parlamentar, cât și banii de la Guvern, de pe vremea când era vicepremier. Astfel, în ultimul an el încasase 129.870 de lei la Parlament și 10.705 Lei de la Guvern.
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, 17 noiembrie, că social-democrații urmează să se întâlnească în Consiliul Politic Național pentru a vota propunerea de premier care va prelua mandatul în prima parte a rotației șefilor din Executiv, scenariu agreat cu partidul PNL. El a spus că este normal ca PSD să aibă prioritate deoarece au câștigat alegerile generale.
Așadar, s-a votat în unanimitate desemnarea lui Marcel Ciolacu pentru funcția de premier. De asemenea, conducerea PSD a aprobat în unanimitate și rotativa premierilor, însă, spre deosebire de liberali care cer să înceapă rotativa cu un premier PNL, social democrații nu au votat ca primul premier să fie de la PSD.