Home » Politică » Cine este Sorin Grindeanu, vicepremier PSD în Guvernul Ciucă. Ce meserie are de fapt la bază

Cine este Sorin Grindeanu, vicepremier PSD în Guvernul Ciucă. Ce meserie are de fapt la bază

Manolică Anca / 24.11.2021, 08:25
Cine este Sorin Grindeanu, vicepremier PSD în Guvernul Ciucă. Ce meserie are de fapt la bază

Sorin Grindeanu, în vârstă de 47 de ani, vicepremierul propus de PSD în Guverul Ciucă. A intrat în politică încă din timpul facultății, a fost ministru al Telecomunicațiilor, membru în Comisia SRI, cursant în cadrul Academia SRI. Iată ce studii are Sorin Grindeanu și ce alte funcții importante a ocupat în cariera sa.

Ce studii are Sorin Grindeanu

Sorin Grindeanu s-a născut pe 5 decembrie 1973, la Caransebeş, provenind dintr-o familie de cadre didactice, ambii părinți fiind profesori la Liceul Pedagogic din Caransebeș (în prezent Colegiul Național „C. D. Loga”). Tatăl său a fost și directorul acestui colegiu, ulterior inspector școlar general al județului Caraș-Severin, președintele PSD Caransebeș și, în prezent, este consilier județean din partea PSD la CJ Caraș-Severin.

Noul șef interimar al Camerei Deputaților a urmat cursurile Universităţii de Vest Timişoara, Facultatea de Matematică, Secţia Informatică (1992 – 1997), după care, vreme de un an, a făcut studii aprofundate cu specializarea în Baze de Date. În anul 1999 a primit o bursă Tempus pe o perioadă de trei luni la Universitatea din Bologna, în domeniul statistică socială, iar în 2001 a urmat specializări în domeniul Educația adulților la Institutul für Erwachsenenbildung din Frankfurt, Universitatea din Aveiro și Universitatea Beckett din Leeds.

În anul 2013, Sorin Grindeanu a absolvit un program postuniversitar de formare și dezvoltare profesională în Științe Militare, Informații și Ordine Publică la Academia Națională de Informații.

Ce funcții a ocupat până acum

Activitatea profesională a lui Sorin Grindeanu:

  • Octombrie 1998 – Octombrie 2000 – Preparator la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie
  • Octombrie 2000 – Decembrie 2001 – Asistent la Universitatea de Vest Timişoara, Facultatea de Sociologie şi Psihologie
  • Noiembrie 2001 – Ianuarie 2004  – Director la Direcţia pentru Tineret şi Sport Jud. Timiş
  • Ianuarie 2005 – Martie 2008 – Director general adjunct la Delpack Invest SRL
  • Martie 2008 – Iunie 2008 – Director SC Ahm Smartd SRL
  • Noiembrie 2017 –  Președinte al Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM)
Sorin Grindeanu, noul șef interimar al Camerei Deputaților
Sorin Grindeanu, noul șef interimar al Camerei Deputaților

Activitatea politică a lui Sorin Grindeanu, noul șef interimar al Camerei Deputaților:

  • Noiembrie 1996 – Membru PDSR (actualul PSD)
  • Octombrie 1998 – Vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret PDSR Timiş
  • Decembrie 2001 – Vicepreşedintele Organizaţiei de Tineret PSD Timiş
  • Octombrie 2002 – Membru în Biroul Executiv Judeţean al PSD Timiş
  • Noiembrie 2002 – Membru în Consiliul Naţional al Organizaţiei de Tineret PSD Timiş
  • Decembrie 2003 – Mai 2013 – Preşedinte executiv al Organizaţiei Judeţene PSD Timiş
  • Iunie 2004 – Iunie 2008 – Consilier local Timișoara
  • Aprilie 2008 – Noiembrie 2014 – Preşedinte PSD Timişoara
  • Iunie 2008 – Decembrie 2012 – Viceprimar Primăria Timișoara
  • Noiembrie 2014 – Iunie 2017 – Preşedinte PSD Timiș
  • Decembrie 2014 – Noiembrie 2015 – Ministru al Comunicaţiilor
  • Iunie 2016 – Ianuarie 2017 – Preşedinte al Consiliului Judeţean Timiş
  • Ianuarie – Iunie 2017 – Prim-ministru al României
  • August 2020 – prezent – Prim-vicepreşedinte PSD
  • Noiembrie 2021 – Șef interimar al Camerei Deputaților

Sorin Grindeanu parte din Comisia de apărare a Camerei şi din cea pentru tehnologia informaţiei. El a avut patru interpelări vizând siguranţa zborurilor Carpatair, situaţia Clinicii de ginecologie din Timişoara, a cinematografului „Studio” din Timişoara şi una privind partida de rugby dintre RCM Timişoara şi Farul Constanţa.

Ce avere are Sorin Grindeanu

Ultima declarație a politicianului îi arată veniturile din 2019. Potrivit documentului, la acea vreme, el avea un salariu lunar de 44.000 de lei (aproape 10.000 de euro) lunar. Acesta deține o casă construită în 2005 în Giroc, o comună rezidențială de la marginea Timișoarei, și un apartament în Timișoara, achiziționat în anul 2007.

În declarația de avere a lui Grindeanu nu mai apare un teren de 270 mp din Timișoara, pe care fostul premier se pare că l-a vandut cu 55.000 de euro. De asemenea, acesta a reușit să pună și ceva bani deoparte. Acesta și-a deschis în anul 2019 trei conturi bancare în care avea, la acea vreme, 37.000 de lei si 110.000 de euro.

Sorin Grindeanu, noul șef interimar al Camerei Deputaților

Sorin Grindeanu (PSD) a fost ales șef interimar al Camerei Deputaților pentru două săptămâni, conform voturilor AUR şi UDMR de marți, 2 noiembrie, din Biroul Permanent. Liberalii nu au luat parte la şedinţă. Cei doi candidați propuși au fost Sorin Grindeanu, de la PSD, și Cristina Prună, de la USR.

Propunerea lui Sorin Grindeanu la preşedinția interimară a primit 7 voturi – 4 de la PSD, un vot UDMR şi un vot de la minorități, şi AUR.

Grindeanu, propus vicepremier PSD în Guvernul Ciucă

Liderii PSD au votat, marți, 23 noiembrie, în ședința Consiliului Politic Național, desemnarea lui Sorin Grindeanu în funcția de vicepremier. Acesta este și ministrul Transporturilor în Guvernul Ciucă.

A fost ales în unanimitate, fiind susținut de președintele PSD, Marcel Ciolacu. Funcția mai era dorită și de căte Gabriel Firea, susținută de secretarul general al partidului, Paul Stănescu.