Home » Politică » Cine este Roberta Metsola, a treia femeie președinte al Parlamentului European. Totul despre studii, carieră și viața personală

Cine este Roberta Metsola, a treia femeie președinte al Parlamentului European. Totul despre studii, carieră și viața personală

Cojocaru Cristian / 18.01.2022, 14:28
Cine este Roberta Metsola, a treia femeie președinte al Parlamentului European. Totul despre studii, carieră și viața personală

Roberta Metsola a fost aleasă noul președinte al Parlamentului European. Astfel, politicianul conservator din Malta a devenit a treia femeie în fruntea instituției și totodată și cel mai tânăr președinte. Află detalii despre studiile, cariera și viața personală a politicianului maltez care se află acum la șefia PE.

Roberta Metsola a devenit președintele Parlamentului European

Roberta Metsola a spus întotdeauna clar că, pentru ea, Uniunea Europeană nu este o instituție birocratică complexă, ci mai degrabă o adevărată pasiune. Nu este un bloc zdruncinat de criză, ci un loc pentru a promova valorile europene și entuziasmul pentru un proiect care a apărut din cenușa celui de-Al Doilea Război Mondial.

Acum, politicianul conservator din Malta trebuie să demonstreze că își poate transforma cuvintele în fapte. Marți, 18 ianuarie 2022,  Roberta Metsola a fost aleasă președinte al Parlamentului European, în aceeași zi în care a împlinit vârsta de 43 de ani. Deși alegerea lui Metsola poate fi un cadou de ziua de naștere binevenit pentru parlamentarul maltez, acest lucru nu a fost o surpriză.

Într-un acord comun, cele mai mari trei grupuri parlamentare europene, Partidul Popular European conservator (PPE), Socialiștii și Democrații și grupul liberal Renew au decis ca un reprezentant conservator să preia postul la jumătatea mandatului. Metsola, al cărei Partid Naționalist (Partidul Naționalist al Maltei) face parte din grupul PPE de centru-dreapta, părea să fie alegerea evidentă, deoarece este respectată peste liniile de partid și cunoscută ca o constructoare de poduri.

„Suntem cu toții obișnuiți cu diviziunea și criza. Iar ascensiunea și popularitatea Robertei demonstrează că este încă posibil să facem politică prin consens”, a spus David Casa, un coleg de partid al lui Metsola și coleg în Parlamentul European.

Politicianul maltez este doar a treia femeie în fruntea Parlamentului European, pe urmele predecesorilor ei francezi Simone Veil (1979-1982) și Nicole Fontaine (1999-2002). Parlamentul European este organismul legislativ al UE, reprezentând cei 450 de milioane de cetățeni ai blocului. Este ales direct de alegătorii UE la fiecare cinci ani.

roberta metsola
Roberta Metsola este casatorita si are patru copii

Cariera și viața personală a noului președinte al Parlamentului European

Roberta Metsola s-a născut în Malta, în anul 1979. Aceasta este europarlamentar încă din anul 2013 și este cel mai tânăr președinte al Parlamentului European ales vreodată. E a devenit prim-vicepreședinte al PE în luna noiembrie a anului 202 și a fost aleasă președinte interimar la Parlamentului după ce președintele Sassoli a decedat la 11 ianuarie.

În ceea ce privește educația Robertei Matsoli, aceasta a absolvit Facultatea de Drept din Malta. Cariera sa numără un post de consilier în perioada  2004 – 2012, consilier juridic al unei instituții UE între 2012 – 2013, iar în anul 2013 a devenit europarlamentar. Controversele nu lipsesc din viața politicianului, astfel că Roberta Matsola reprezintă una dintre vocile vehemente împotriva avortului.

Aceasta a votat de mai multe ori împotriva diverselor idei care au la bază o poziție pro avort. Totodată, este o luptătoare pentru drepturile femeii și împotriva discriminării acestora. Matsola este o susținătoare a drepturilor LGBT și și-a propus ca întreaga zonă UE să fie una liberă pentru minoritățile sexuale.

Roberta și soțul ei finlandez Ukko Metsola (Partidul Coaliției Naționale) au candidat ambii la alegerile pentru Parlamentul European din 2009, devenind primul cuplu căsătorit care a candidat la aceleași alegeri pentru Parlamentul European din două state membre diferite. S-au cunoscut pentru prima dată în 1999 și s-au căsătorit în octombrie 2005. Cei doi au împreună patru copii.